Blaasontsteking tijdens zwangerschap of borstvoedingsperiode

Blaasontsteking tijdens zwangerschap of borstvoedingsperiode
maart 2, 2015 Jeanine

Buikpijn, voortdurend naar het toilet moeten, daar dan zo’n branderig gevoel ervaren terwijl er maar een paar druppels uitkomen… Vervolgens na een paar dagen toch maar naar de dokter die je vrolijk een antibioticakuur voorschrijft. My favorite, NOT! Maar inderdaad, al snel na het starten van de kuur worden de symptomen minder en na een week ben je echt van de blaasontsteking af. Omdat ik antibiotica en medicijnen in het algemeen zoveel mogelijk probeer te vermijden, had ik sinds de laatste keer heel veel preventiemaatregelen genomen om maar geen blaasontsteking te krijgen. Voor een lange periode was deze aanpak zeer succesvol, maar onlangs was het dan toch weer zo ver. En deze keer gaf ik ook nog borstvoeding.

Mijn redding: D-Mannose

Het begon van zaterdag op zondagnacht. Meteen begon ik met heel veel water drinken, slikte ik heel veel cranberrypillen en dronk ik een paar keer per dag blaas & nierthee (zo’n pakje van de DM drogist uit Duitsland). Ook slikte ik veel vitamine C in poedervorm. Het hielp allemaal wel een beetje maar ik voelde dat het niet genoeg was. Daarbij vond mijn zoontje Simeon met name die grote vitamine C inname niet zo prettig. Hij kreeg last van zijn darmen en ik ook. Maandag had hij gelukkig even rust, want toen dronk hij bij de oppas afgekolfde melk van afgelopen donderdag. Inmiddels had ik in mijn wanhoop alle artikelen op internet over blaasontsteking wel zo’n beetje gelezen en ik ontdekte iets interessants: D-Mannose. De werkzaamheid daarvan is ongeveer 50x sterker dan cranberry.

Wat is D-Mannose?

D-Mannose is een natuureigen stof die blaasontstekingen kan verhelpen wanneer deze zijn veroorzaakt door de E. coli bacterie. In de urine wordt de E. coli bacterie biochemisch aangetrokken door de D-Mannose. De D-Mannose hecht zich aan de E. coli bacterie en het koppeltje plas je vervolgens uit. Op deze manier wordt de E. colli bacterie niet gedood in je blaas, maar eenvoudigweg weggespoeld, waarmee je blaas weer schoon is. De goede bacteriën worden dus niet gedood en blijven gewoon hun fijne, nuttige werk verrichten. D-Mannose is een soort van glucose, een suiker, welke voorkomt in vruchten zoals de cranberry en ananas. De stof is dus lichaamseigen en er zijn geen bijwerkingen bekend.

D-Mannose ook tijdens zwangerschap en borstvoedingsperiode

Het interessante van D-Mannose is dat je de stof ook mag nemen tijdens zwangerschap of de borstvoedingsperiode. Het is een ongevaarlijke stof en dus zeker het proberen waard. D-Mannose werkt echter wel alleen als de bacterie die de blaasontsteking veroorzaakt de E. colli bacterie is. Dit is in ongeveer 80% van de gevallen zo. Merk je na 24 uur nog geen verbetering van de symptomen, ga dan naar de dokter voor advies.

Huisarts ook steeds terughoudender in het verstrekken van antibiotica bij blaasontsteking

Overigens zijn ook huisartsen zich steeds meer bewust van het effect van het veelvuldig toeschrijven van antibiotica bij blaasontsteking. Sommige vrouwen kunnen alleen nog in het ziekenhuis aan een infuus behandeld worden met antibiotica en ook treedt er steeds vaker antibioticaresistentie op. Op www.thuisarts.nl (een officiële website van het Nederlands Huisartsen Genootschap) staat dan ook tegenwoordig het volgende advies bij blaasontsteking: ‘Vrouwen kunnen over het algemeen afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Dat geeft zelden problemen.’ En: ‘Een blaasontsteking kan binnen een week vanzelf overgaan.’ Als advies komt o.a. het drinken van veel water en het nuttigen van cranberryproducten naar voren.

Mijn aanpak

Natuurlijk ben ik geen arts en hieronder schrijf ik dan ook alleen over hoe ik te werk ben gegaan bij de bestrijding van mijn acute blaasontsteking. Houd voor ogen dat het vooral belangrijk is om direct na het optreden van de eerste symptomen maatregelen te nemen daarmee vergroot je de kans op succes.

– Schrap alle afspraken uit je agenda en neem zoveel mogelijk rust
– Start direct na het optreden van de eerste symptomen met het slikken van D-Mannose. Het product is ook in poedervorm te krijgen waardoor je je lijf niet hoeft te belasten met extra vulstoffen e.d. Het poeder kun je mengen in een glas lauw water. Volg een kuur van 4 dagen. Slik gedurende deze 4 dagen om de 3 uur 3 gram D-Mannose. Word je ’s nachts een keer wakker om te plassen, slik dan ook die 3 grams dosering.
– Drink ’s ochtends en ’s avonds (minimaal een half uur na de D-Mannose) een groot glas water met daarin een eetlepel biologische appelazijn.
– Versterk je weerstand. Eet veel (biologisch) vers fruit, veel groente, drink veel verse bouillon, zorg voor frisse lucht enz.
– Slik eventueel probiotica ter ondersteuning van de goede bacteriën in je lijf.

Als de kuur dus aanslaat is er binnen 24 uur al sprake van een duidelijke vermindering van de symptomen. Na de 4-daagse kuur is de blaasontsteking verdwenen. Blijf vervolgens wel letten op versterking van je weerstand, want een blaasontsteking krijg je vrijwel alleen bij een verminderde weerstand.

Ben je extra vatbaar voor blaasontstekingen, en heb je er normaal gesproken meerdere per jaar, overweeg dan om een onderhoudsdosering D-Mannose te blijven slikken. Drie gram per dag is voldoende.

*Dit bericht is uit eigen ervaring en enthousiasme geschreven. Het bericht is niet gesponsord. Daarnaast raden we natuurlijk altijd aan bij klachten naar de huisarts te gaan.

Comments (5)

 1. Marjolein 5 jaar geleden

  In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’: als je regelmatig last hebt van blaasontsteking, is het ook verstandig te kijken naar je plas- en drinkgedrag.
  Drink je voldoende (minimaal 1,5 liter) per dag? Ga je vaak genoeg plassen (bij voldoende drinken, is in ieder geval 6 x per dag)?
  Ook is het belangrijk goed recht op en ontspannen te zitten (niet hangen boven de WC!) en nooit mee te persen tijdens het plassen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je niet goed uitplast en daarmee vergroot je de kans op een blaasontsteking.
  Daarnaast kan het helpen elke ochtend even goed te spoelen (schaamlippen iets opzij doen en alleen warm water gebruiken, geen washandje of zeep oid).
  En tot slot: bij het afvegen na plassen altijd van voor naar achter bewegen en niet andersom.

 2. Anna 5 jaar geleden

  hi Jeanine,

  Wat een wonder middel he. Ik gebruik het ook en het werkt fantastisch. Zeker wanneer de blaasontsteking nog maar net doorzet. Ik gebruik de tabletten van golden naturals.

  Groetjes,
  Anna

  • Auteur
   Jeanine 5 jaar geleden

   Hoi Anna,

   Bedankt voor je reactie! Ja echt een wondermiddel :-). Ik ben erg blij dat ik het ontdekt heb. Ik gebruik D-Mannose in poedervorm van AOV.

   Groetjes!

 3. anneke 5 jaar geleden

  Hoi Jeanine,

  Bij mij werkt de Cranberry Monarda van Vogel erg goed.
  groeten Anneke

 4. kim 5 jaar geleden

  Tijdens mijn zwangerschap tweemaal een blaasontsteking gehad. Huisarts wilde mij aan de antibiotica hebben maar ik ben cranberrysap puur gaan drinken en een vriendin die voetreflex doet heeft mij een aantal ‘sessies’ gegeven. Opgelost!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*