20 redenen waarom ik voor borstvoeding kies

20 redenen waarom ik voor borstvoeding kies
maart 26, 2014 sharon

borstvoedingMijn absolute nummer 1 keuze voor mijn te geboren zoon is borstvoeding. Mijn dochter kreeg borstvoeding, de eerste week vond ik persoonlijk niet echt een feest waardig op dit gebied, maar het moest en zou borstvoeding zijn. En het lukte. Ik at en dronk toen al geen gepasteuriseerde zuivel omdat ik het niet gezond vind voor mezelf, dus ook niet voor mijn dochter, zo beredeneerde ik.
Borstvoeding geven is me heel goed bevallen, dus nu gaan we daar weer voor. Ik heb alle voordelen in mijn ogen nog eens op een rij gezet!

 1. Het is de meest natuurlijke voeding voor een baby – zo wordt het al gedaan sinds de mensheid bestaat 🙂 Borsten lijken tegenwoordig een belangrijk erotisch bestaan te hebben, maar oorspronkelijk zijn ze in elk geval voor borstvoeding bedoeld en het kunnen voeden van je nageslacht
 2. Borstvoeding is precies afgesteld op de behoefte van je kleintje – bij de geboorte is daar de ‘superfood’ colostrum – bij een voeding is er eerst de voormelk, wat waterig om de dorst te lessen en vervolgens de achtermelk, lekker vet, voor de goede verzadiging. De samenstelling verandert naarmate je kindje ouder wordt – perfect afgestemd dus.
 3. De melk heeft altijd een ander smaakje – afhankelijk van wat de mama gegeten heeft. Het is dus niet altijd maar gewoon melk, maar het smaakt daadwerkelijk altijd anders. Niet saai en ook handig alvast voor later, wanneer eten ook altijd een ander smaakje heeft 😉
 4. Het is ontzettend makkelijk! Altijd op temperatuur, voorradig en je kunt het met geen mogelijkheid vergeten. Het fast food voor baby’s.
 5. Borstvoeding helpt bij de hechting en emotionele behoefte van aanraken. Baby’s hebben behoefte aan aanraking, knuffelen en die exclusieve aanraking in alle rust. Natuurlijk zijn er meerdere manieren om dit te bereiken, maar bij borstvoeding weet je in elk geval zeker dat je deze momenten structureel op een dag hebt. Mijn dochter werd er altijd heerlijk rustig van!
 6. Geen gedoe met hoeveelheden. Borstvoeding geef ik op verzoek, wanneer babylief daarom vraagt dus. Vervolgens drinkt babylief zoveel hij wilt, ik heb zelf geen enkel idee hoeveel dit is. Dit kan een nadeel zijn (de bekende vraag: heb ik wel voldoende voeding?) maar ik vind het een heel groot voordeel. Geen zorgen. Mijn dochter was echt heel erg dik, maar echt, heel dik, toch hoor je daar niets over wanneer ze borstvoeding krijgen. Ze drinken wat ze nodig hebben. Als je overigens onzeker bent over of je wel genoeg melk hebt, of je denkt dat je teveel geeft, of je kind groeit niet genoeg, zou ik altijd -zonder uitzondering- een lactatiekundige vragen en nooit een consultatiebureau of kraamzorg. Voor mij zit goede, professionele hulp bij lactatiekundigen.
 7. Antistoffen! I loooove antistoffen. Deze zitten in borstmelk en zijn essentieel voor de weerstand van de baby. Die is namelijk nog niet echt goed, en die gratis antistoffen (en levende enzymen) helpen enorm 🙂
 8. Borstvoedingpoep stinkt minder. Ja, dat vind ik dan. Dus voor mij een persoonlijk voordeel. Het liefst heb ik zo min mogelijk stank.
 9. Beter verteerbaar voor de kleine – en dat helpt, minder kans op krampjes voor die gloednieuwe darmpjes van de baby.
 10. Voedingsstoffen worden beter opgenomen, zowel eiwitten, vitaminen, mineralen, lekker vet en een goede portie gezond cholesterol. En de vetten, koolhydraten en eiwitten zijn in de juiste hoeveelheid altijd voorradig.
 11. Minder risico op vervelende ziekten, zoals astma en allergieën, maar ook diabetes en bepaalde typen kanker, wiegendood, middenoorontsteking, darmproblemen
 12. Baby’s die borstvoeding krijgen zijn in het algemeen gezonder, gaan minder naar de dokter, sterven minder op jonge leeftijd
 13. Ik krijg er heerlijke naweeën van. Ok, dit is helemaal niet prettig, maar met het voeden krijg je naweeën die ervoor zorgen dat je baarmoeder weer krimpt naar originele grootte. Minder leuk, maar wel voordelig.
 14. Goed voor mijn gewicht! Borstvoeding geven brengt mama’s sneller op goed gewicht, wat natuurlijk best prettig is en ook nog eens heel natuurlijk.
 15. Borstvoeding is bijzonder goedkoop. Het is tenslotte gratis 🙂
 16. Minder ‘spul’ (bijvoorbeeld flesjes) nodig en die spullen hoef je ook niet schoon te maken
 17. Rust! De dagen dat de baby onrustig is, is borstvoeding echt een heerlijke uitkomst. Baby’s worden er rustig van, kunnen er soms heerlijk door in slaap vallen op de meest onmogelijke slapeloze dagen en heeft mij en mijn dochter al veel ontspanning gebracht. En dat tool heb je ook nog eens altijd bij je, heb ik altijd heel erg prettig gevonden. Ook was het voor mezelf een momentje van rust (al zal dat nu misschien anders zijn met een ondeugende peuter).
 18. Borstvoeding betekent hard werken voor de baby met veel mondkunstjes. Uit een borst drinken doe je niet zomaar, daar moet je veel voor doen als baby zijnde. Het is net een work-out. Niet alleen is het een perfect antwoord op zuigbehoefte die baby’s standaard hebben, ook helpt het met de ontwikkeling van mond & kaken.
 19. In borstvoeding zitten veel meer stoffen die allemaal bedoeld zijn om de baby te voeden, het is een complex maar prachtig iets, die mamamelk, zie hier een mooi overzicht.
 20. En om af te sluiten, in borstvoeding zitten veel actieve stoffen die mijn baby kunnen voeden (het feit dat een stof aanwezig is, zegt niet dat het lichaam van een baby er ook iets mee kan, daarom noem ik dit apart) Bron: Sally Fallon Morell.

Rauwe-melk-enzymen-vs-pasteurisatie

Bron: borstvoeding.com, Nourishing traditions of Baby & Child care, Borstvoeding

Comments (6)

 1. Tineke 6 jaar geleden

  Mooie opsomming, al kun je eeuwen discussiëren over al deze punten! Een ding waar ik wel even op in wil gaan: borstvoeding is niet gratis, tenzij je de tijd van de moeder niets waard vindt. Ik heb úren gestoken in borstvoeden en besloot (in overleg met lactatiekundige) tot fulltime kolven, omdat een fel tegensputterende baby aanleggen mij teveel stress en verdriet gaf en daardoor ook mijn gezondheid in gevaar bracht (daarom probeer ik ook niet meer opnieuw aan te leggen, het geeft teveel onrust). Fulltime kolven is niet de makkelijkste weg, het kost namelijk nóg meer tijd. Groot voordeel was wel dat ook mijn partner kon helpen met voeden en mij 100% steunde. Het was even doorzetten maar het kolven gaat me gelukkig sinds het begin makkelijk af en de fles geven is ook een heerlijk relaxmoment. Ik ga het kolven volhouden tot 6 maanden (nog anderhalf te gaan) en dan is het écht mooi geweest. De moeite waard? Als ik mijn tevreden baby zie en denk aan mijn doorzettingsvermogen, zeker! Maar gratis? Zeker niet. 🙂

  Dit artikel troostte mij (en deed me lachen) toen ik er even doorheen zat: http://vorige.nrc.nl/opinie/article2195645.ece/Ik_zei_dat_ik_met_borstvoeding_wilde_stoppen%2C_en_de_sfeer_verijsde_

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Haha klopt, daarom zijn het ook mijn redenen waarom voor borstvoeding kies, niet die van iemand anders 😉
   Vervelend dat je moet kolven, kolven is idd erg tijdrovend en persoonlijk vind ik juist het kolven erg stressvol 🙂
   Veel succes nog!

   • Tineke 6 jaar geleden

    Ja, het is heel ironisch dat ik juist kolven rustgevender vind! Dat hoor je niet vaak… Ik kijk ondertussen rustig een filmpje op Netflix en heb mooi even tijd voor mezelf. 🙂 Helaas is mijn meisje veel te ongeduldig voor de borst, die vindt de fles veel makkelijker, de slimmerik. Veel succes, bij de meeste vrouwen gaat het gelukkig wel gewoon goed!

 2. Miranda 6 jaar geleden

  Ah wat leuk een jongen! Gefeliciteerd. Ik heb er zelf twee en het is echt een wereld van verschil met meisjes (althans dat is mijn ervaring met mijn kindjes, hihi). Al mijn kinderen hebben bv gekregen (mijn jongste krijgt het nog steeds). En enkel bij de laatste is het eigenlijk probleemloos verlopen (zonder kloven en onzekerheden…)! De andere keren heb ik de hulp van een lactatiekundige ingeroepen. Ik ben desondanks blij dat ik heb doorgezet en mijn kinderen de (naar mijn bescheiden mening) beste start heb kunnen geven die er is 😉 Ook al heb ik daar zelf veel voor moeten laten (je sociale leven wordt er niet echt beter op vind ik… het liefst geef ik live borstvoeding omdat kolven zooooo mijn ding niet is, dus veel hulde voor jou, Tineke!). Nog een ander voordeel waar ik zelf heeeeel blij mee ben: geen menstruatie zolang je borstvoeding geeft (maar dat is voor iedere vrouw weer anders geloof ik)!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Idd, ik heb ook altijd zeer veel respect voor de fulltime kolf mama’s! Wat een werk, tijd en doorzettingsvermogen! En idd, geen menstruatie is fantastisch, ik was klaar met schrijven en toen bedacht ik me deze fantastische nummer 21, maar niet meer aangevuld 😉 bedankt dus, want hij hoort er voor mij absoluut bij!!! 😀 Ennuh, nummer van lactatiekundige komt hier ook op het kastje klaar te liggen 🙂

  • Tineke 6 jaar geleden

   Dankjewel, Miranda! En voor jou ook respect! Het kolven gaat me tegenwoordig makkelijk af hoor, doe het nog maar 3x per dag (dus ongeveer een uur per dag). Dat was in het begin natuurlijk wel anders! Bij mij was live voeden dus echt ellende en stiekem vind ik het nu wel fijn dat ik niet ‘bloot’ hoef als ik onder de mensen ben, haha!

   Ik was overigens na 6 weken al ongesteld, dat feest gaat inderdaad niet voor iedereen op. 🙁

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*