10 borstvoeding tips

10 borstvoeding tips
februari 25, 2014 Jose

BorstvoedingWanneer je nog geen kinderen hebt, is het moeilijk om je voor te stellen wat je na de geboorte van je baby kan verwachten. In ieder geval, zo heb ik het ervaren. Ik was net moeder geworden en in mijn lijf gierde het van de hormonen en emoties, ik wilde alles perfect doen. Ik had na al die maanden mijn kleine meisje eindelijk in mijn armen gesloten en kon haar eindelijk voeden…

Beschikbare informatie

Maar eenmaal aan het voeden merkte ik dat het niet allemaal zo gemakkelijk ging, ik vroeg mij af of ik het wel allemaal goed deed, dronk ze goed, nam ze goed in gewicht toe, legde ik haar goed aan de borst aan?

Ik realiseerde mij later dat er niet altijd genoeg informatie beschikbaar is over borstvoeding geven en aankomende moeders worden ook niet echt begeleid. Misschien lag het ook wel aan mij, was ik naïef of stond er gewoon niet zo bij stil wat het precies inhield. Ik denk dat het best fijn kan zijn wanneer aankomende moeders zich al een beetje kunnen voorbereiden op borstvoeding geven.

Flesvoeding

Ik hoor regelmatig tijdens gesprekken in borstvoedingsgroepen dat jonge moeders in ziekenhuizen al heel snel het advies krijgen om flesvoeding bij te geven, omdat de moeder nog niet zoveel melk heeft of de baby niet genoeg aankomt in 2 dagen (!). Het is volkomen normaal dat een pas geboren baby wat gewicht verliest, de meeste baby’s hebben genoeg vetopslag om deze periode te overbruggen. Vlak na de geboorte krijgt de baby colostrum, colostrum heeft een hoge voedingswaarde; proteïnen, koolhydraten en afweerstoffen. Door het regelmatig aanleggen van de baby, ook ’s nachts, komt de melkproductie op gang, de melkproductie kan snel op gang komen, maar dit kan ook enkele dagen duren.

Bij mij kwamen de verpleegsters ook met flesjes aanzetten en met glucose. Ik was net moeder geworden en vertrouwde volledig op de verpleegsters. Mijn geluk (achteraf gezien) was dat ik al snel een enorme overproductie melk had en ik mijn dochter zelf kon voeden. In ieder geval, nu weet ik wel beter en had ik eigenlijk beter naar mijn gevoel moeten luisteren.

10 Tips

Vanuit mijn ervaring heb ik lijst met 10 tips opgesteld:

 • Maak een afspraak met de lactatiekundige (misschien een in het ziekenhuis) of een La Leche league Leidster die je graag ondersteunt voor en na de geboorte. Of bezoek een borstvoedingsgroep bij jou in de buurt, daar kun je de ervaringen en tips van andere mama’s horen en vragen stellen.
 • Leg je baby na de geboorte op je blote huid. Door huid-op-huicontact blijft de baby op temperatuur en er zijn zelfs baby’s die zelf – of met een beetje hulp – de borst kunnen vinden.
 • Probeer je geen zorgen te maken over het goed of fout doen, jij en je baby hebben nog geen ervaring met borstvoeding en het is ‘learning by doing’. Het is erg belangrijk om rustig te blijven en te relaxen. Accepteer dat het wat tijd kost en geniet van je baby en je gezin.
 • Het kan gebeuren dat je tepels pijnlijk gaan aanvoelen of erg gevoelig zijn, dit hoeft niet. Kijk even of de kleine goed aangelegd is, vraag hulp wanneer het nodig is.
 • Eet gezond en afwisselend, hier een aantal tips.
 • Blijf goed drinken, venkelthee en er bestaat borstvoedingsthee. Hier vind je nog een recept voor een lekkere smoothie of anijsmelk.
 • Maak je niet te snel zorgen wanneer je denkt dat je baby te weinig binnen krijgt. Deze foto laat de grootte van een baby maagje zien.
 • Kijk niet naar de klok, voed op verzoek van de baby. Heeft de baby honger, dan voed je je baby. Is de baby moe, laat de kleine lekker slapen en rust zelf ook.
 • Je baby kan reageren op bepaalde voedingsmiddelen die je eet, maar dit hoeft niet per definitie het geval te zijn. Gewoon in de gaten houden wat je eet.
 • Vertrouw op je eigen gevoel, doe wat goed aanvoelt voor jou en je baby.

Alle tips zijn even belangrijk, en verschilt natuurlijk  mama-kind-team tot mama-kind-team, en de persoonlijke omstandigheden.

Meer informatie:
La Leche League Nederland
Kenniscentrum borstvoeding
Borstvoeding natuurlijk

Welke tip(s) hebben bij jullie geholpen?

Comments (13)

 1. Jouke 6 jaar geleden

  Hoi José, handig voor aanstaande mama´s denk ik…Gelukkig verschilt het wel per ziekenhuis denk ik. In ziekenhuis in Antwerpen was het zo pro borstvoeding (goed natuurlijk), dat sommige vrouwen die voor fles kozen, zich bijna bedreigd voelden)…
  Handige tip ook (van onze verloskundige), je baby direct na de bevalling aanleggen. De meeste baby´s zijn dan heel helder en drinken dan zeer goed…combi van direct huid op huid contact gecombineerd met goede boost voor de borstvoeding :-).

  • Auteur
   Jose 6 jaar geleden

   Hoi Jouke, dank je. Inderdaad, het verschilt niet alleen per ziekenhuis maar ook nog eens per kraamverzorgende…. Vandaar dat je goed naar je eigen gevoel moet luisteren.
   Goede tip van de verloskundige! 🙂

 2. Carin 6 jaar geleden

  Bedankt Jose! Het is zo jammer dat borstvoeding geven niet meer gestimuleerd wordt in ziekenhuizen en dat aanstaande moeders niet standaard geïnformeerd worden. Ik ben zelf voor mijn bevalling naar een cursus van La Leche League geweest. Dit werd via mijn verloskundigepraktijk aangeboden. Ik vond het erg nuttig, omdat je voorbereid wordt op eventuele valkuilen. Bovendien is de stap kleiner om na de geboorte contact op te nemen met een vrijwilliger. Na mijn thuisbevalling is de opstart van de voeding heel ontspannen verlopen.
  Nog een eye-opener uit de Borstvoedingswaaier van LLL: “Sommige baby’s hebben een vals hoog geboortegewicht bijvoorbeeld doordat hun moeder een infuus met vocht heeft gekregen bij de bevalling. Het gewicht na 24 uur is dan een beter uitgangspunt.”
  Ik vind het jammer dat vaak niet de tijd wordt gegeven om te voeding goed op gang te laten komen. De baby’s hebben het in mama’s buik heel goed gehad, een buffertje opgebouwd, en kunnen daar echt wel even op wachten.

  • Auteur
   Jose 6 jaar geleden

   Goed dat je een cursus van La leche League bent geweest, ik bezoek nog steeds elke maand borstvoedingsbijeenkomsten bij de LLL en daar krijg je ook echt veel informatie (mijn dochter is inmiddels 20 maanden)! En wat fijn dat je werd doorgestuurd via de praktijk van de verloskundige!
   Bedankt voor de aanvulling! 🙂

 3. Afieke 6 jaar geleden

  Ik heb zelf totaal geen ervaring met dit alles, maar een vriendin van mij vertelde dat het gebruik van fenegriek bij haar enorm had geholpen. Dat kun je vermalen en drinken als thee en/of mengen met olie en op je huid smeren. Schijnt stimulerend te werken. Voor het gebruik hiervan moet je je natuurlijk wel zelf even goed laten informeren!

  • Auteur
   Jose 6 jaar geleden

   Bedankt voor de tip, ik ga daar nog wat meer informatie over inwinnen! Dit is de eerste keer dat ik over fenegriek hoor! Interessant, dank je! Inderdaad, altijd goed laten informeren!

 4. Lori 6 jaar geleden

  Mooie lijst! En nog een belangrijke: laat je niet onzeker maken over het aantal (meer dan kunst-) voedingen op den duur. Borstvoeding is licht verteerbaar en je mag je baby zo vaak als je wil aanleggen. Borstvoeding is niet alleen eten maar zoveel meer, liefde, troost etc. En het ligt er maar net aan of je dat mee neemt in je tellingen (ps. ik tel al heel lang de voedingen niet meer, gewoon puur op verzoek, hoe makkelijk wil je het hebben)

  • Carin 6 jaar geleden

   Wat een goede aanvulling Lori. Ik krijg zo vaak vragen of vragende blikken als ik mijn heel goed groeiende zoontje “weer” aan de borst leg. “Heeft hij nou alwéér honger?”.

  • Auteur
   Jose 6 jaar geleden

   Mooie aanvulling Lori! Dank je wel! 🙂

 5. krista 6 jaar geleden

  Contact met professional dat heeft mij enorm geholpen. Consultantatiebureau leek wel anti borstvoeding!

  • Auteur
   Jose 6 jaar geleden

   Jammer dat het CB wel anti borstvoeding gevoel gaf…. Ik denk dat sommige daar gewoon niet genoeg begeleiding kunnen geven, jammer. Wel goed dat je een professional heb opgezocht!

 6. meissie 6 jaar geleden

  Die foto ziet er interessant uit (vh maagje).
  Maar de vraag die in mij opkomt is; Rekken wij als ouders het maagje op???? Of is het een natuurlijk verloop?

  • Auteur
   Jose 6 jaar geleden

   Hi meissie, goede vraag. Bij babies die op verzoek borstvoeding krijgen wordt het kleine babymaagje op een natuurlijke manier opgerekt. Vandaar dat voeden op vezoek ook het beste is.
   Bij flesvoeding ligt dat anders, uit een fles drinken babies makkelijker en sneller en drinken ze ook al snel meer dat dat ze uit de borst zouden drinken. Grote porties zorgen ook sneller voor krampjes, maar kunnen ook andere negatieve effecten hebben.
   Een alternatief zou kunnen zij om flesvoeding op verzoek te geven. Zelf heb ik geen ervaring met flesvoeding op verzoek omdat ik borstvoeding op verzoek geef.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*