Natuurlijke keizersnede

Natuurlijke keizersnede
juni 25, 2014 Jose

keizersneeHet is natuurlijk wel bekend dat een keizersnede een grote buik operatie is en vele mama’s wensen zich een vaginale geboorte. In dit blog wil ik niet de keizersnede promoten, maar wel informatie geven over de mogelijkheden en mijn ervaring. Soms moet een baby door middel van een keizersnede ter wereld gebracht worden, of het hier om medische redenen gaat of een persoonlijke keuze laat ik ter zijde.

Wat is er anders?

Bij een natuurlijke keizersnede worden een aantal dingen anders gedaan ten opzichte van een normale keizersnede:

 • Om de geboorte bewust mee te maken wordt er voor een ruggenprik gekozen.
 • Er worden niet zoveel buiklagen doorgesneden maar een incisie en de rest wordt opgerekt, dit zorgt ook voor een sneller heling proces.
 • Ecg-plaatsjes worden op de schouders geplaatst i.p.v. borst, zo kan de baby meteen op de borst gelegd worden.
 • De baby wordt er langzaam uitgehaald zodat de longetjes leeg worden gedrukt (het nabootsen van een natuurlijke bevalling).
 • Nadat het hoofdje eruit is wordt de doek iets omlaag gebracht zodat de ouders de geboorte kunnen meemaken.
 • Navelstreng wordt niet meteen doorgeknipt, zodat deze nog even kan blijven doorkloppen.
 • Huid-op huid contact met de mama direct na bevalling, wanneer dit niet gaat bij de moeder dan huid-op-huid bij de papa.
 • Het is een operatie en wanneer de mama weer wordt gehecht is het belangrijk dat wanneer de baby niet bij de moeder kan blijven huid-op-huid contact met de moeder heeft.
 • En natuurlijk niet te vergeten zo snel mogelijk aanleggen van de baby na de geboorte.

Onverwachte keizersnede

Tijdens mijn zwangerschap heb ik bewust weinig gelezen over keizersneden, wanneer ik daarover las, las ik stukken die ik niet wilde lezen. De risico’s voor moeder en kind, opstartproblemen voor de baby, het moeilijker op gang komen van de melkproductie, baby kan een slechter immuunsysteem ontwikkelen en dan nog alle risico’s van de operatie. Dus snel weg alle informatie, ik leef gezond, sport en de zwangerschap verliep super. Ik wilde gewoon bevallen!

Maar tijdens mijn 2 wekelijkse controle in week 38, was mij gynaecoloog niet tevreden met het hartfilmpje. Ik werd naar het ziekenhuis gestuurd en na een aantal dagen zou ik de dag daarop worden ingeleid. Toen de arts kwam om mij te informeren over de volgende dag, had hij heel ander nieuws. Na overleg hadden zij besloten geen risico te nemen en er zou een keizersnede plaatsvinden, alle artsen waren al bij elkaar geroepen en aan het voorbereiden. De keizersnede zou in 15 minuten plaatsvinden! Even (heel erg) schrikken, maar in onze situatie was dit (ook achteraf gezien) de beste oplossing voor mijn dochter en voor mij. Het ‘geluk’ dat wij hadden was dat in het ziekenhuis waar de geboorte plaatsvond een semi-natuurlijke keizersnede standaard procedure is. Er waren een paar puntjes die niet plaatvonden, zoals o.a. het naar beneden halen van het doek tijdens de geboorte, het  doorknippen van de navelstreng (dat vond meteen plaats), en mijn dochter werd in een doek op mijn borst gelegd na de geboorte (toen ik uit de operatiezaal was hadden we de uren daarna wel huid-op-huid contact).

Herstel

Herstel duurt wel wat langer na een keizersnede, maar mijn herstel ging best snel. De dag na de geboorte stond en liep ik al weer. Kreeg ook meteen de dag erna lichte oefening voor mijn buikspieren. Maar dit verschilt weer van vrouw tot vrouw.

Wensen & mogelijkheden

Hoewel meestal een vaginale geboorte toch gewenst is en meestal ook de orde is, zou ik voor een eventuele volgende zwangerschap mijn wensen en mogelijkheden met het ziekenhuis bespreken voor alle zekerheid.

Wat is er natuurlijk aan?

Maar waarom ‘natuurlijk’ wat is er nu natuurlijk aan een keizersnede? Het is en blijft een operatie. Ja, het is een manier die wat meer bij de natuur staat zeker omdat de baby meteen na de geboorte contact met de moeder krijgt, maar echt natuurlijk is ‘natuurlijk’ een normale bevalling.

Comments (7)

 1. Saskia 5 jaar geleden

  Interessant artikel en zeer waarschijnlijk op mij van toepassing; ik ga waarschijnlijk met een keizersnede bevallen van mijn tweeling. Kun je mij aangeven waar ik méér kan lezen over dit onderwerp? Alvast bedankt voor je reactie.

 2. Betty 5 jaar geleden

  Hoihoi,

  ik heb ook een keizersnede gehad zo’n 3,5 jaar geleden, toen nog niks van gezondheid, belang van goede voeding e.d. bewust. Nu des te meer. Pas was ik bij een mw. die stralingsbelasting testte en die vertelde iets interessants.. tegenwoordig wordt de snede horizontaal gedaan ipv verticaal omdat vrouwen dat mooier vinden.. Nu is het dus zo dat daarmee tegelijkertijd 4 energiebanen doorgesneden worden en dit dus behoorlijk poosje duurt voor het weer oke is. Verticaal kunnen ze in Nederland niet meer omdat het protocol nu is horizontaal en ze niet meer aangeleerd worden om de energiebanen te voelen. Helaas.. dus. In het kader van natuurlijke keizersnede is dit dus voor mij ook een groot punt om rekening mee te houden een evt. volgende keer.. Nog geen flauw idee hoe maar goed.
  succes met je herstel
  groetjes
  Betty

 3. Ellen 5 jaar geleden

  Hoi Betty,

  Het doorsnijden van de energiebanen kun je niet voorkomen, een operatie snijdt altijd in je energie, vooral een keizersnede. Je kunt dit wel weer (grotendeels) herstellen door bijvoorbeeld acupunctuur. Ik ben daar zelf mee bezig. Geen korte weg trouwens, maar bij mij spelen er ook meer gezondheidsklachten.

  @Jose: wat een nieuws, horen dat je een keizersnede krijgt binnen 15 minuten! En wat fijn, dat jij je dochter wel direct bij je kreeg.

 4. linda 5 jaar geleden

  Ik heb bijna 15 jaar geleden een onverwachte keizersnede gehad. En ik bedoel dan ook echt onverwacht. niet zoals hierboven beschreven. Ik was al gewoon thuis aan het bevallen. De vliezen werden geprikt en de verloskundige zei, nou met een beetje geluk ben je over een uurtje weer moeder. Afijn. ze ging toucheren en het bleek dat ze de billen voelde. Dus een stuit! en we wisten dat het een groot kind zou zijn.Met sirene op naar het ziekenhuis. Daar moest ik toch eerst proberen ‘gewoon’ te bevallen. Nou dat lukte dus niet. De billen waren al zichtbaar, maar ze hebben haar teruggeduwd en toen bij mij alles minder ging functioneren en ook bij onze dochter, werd ik in allerijl rechtop gezet, kreeg in een wee een ruggeprik en werk naar de ok gereden. En toen dus een echte onverwachte keizersnede. Onze dochter was bijna 9,5 pond. Dus ja dat ging echt niet achterstevoren… Sinds haar geboorte die met zoveel geweld gepaard ging heb ik jaren last gehad van aambeien. 10 x aan geholpen. Weggesneden, weggebrand, afgebonden, noem maar op. Maar wat bleek, mijn darmen hebben zo’n oplawaai gehad. Die hebben een bepaalde tricker ondergaan tijdens die geboorte (dat zijn we tenminste van mening) dat ik aambeien kreeg door darmonstekingen. En nu eet ik sinds 4 jaar gluten en zuivelvrij en dat is echt het beste wat ik voor mijn lijf kan doen.! O ja, na de geboorte werd onze dochter gelijk naar de kinderarts gedragen (niks, vader of moeder), want haar onderkant was helemaal paars. Zo erg dat we eigenlijk niet in eerste konden zien of het een jongetje of een meisje was. Maar ze is helemaal gezond en gaat na de vakantie op haar 14e al naar havo 4! Gezonde’trotse’mama

 5. Marit 5 jaar geleden

  Hoi!

  Drie weken terug is onze dochter Fien geboren via een gezinsvriendelijke keizersnede (de benaming in het bronovo Den Haag).
  Fien lag rotsvast in stuit, na twee mislukte versiepogingen (en alle andere moxa technieken), moesten we besluiten hoe Fien ter wereld zou komen. De opties waren op een ‘natuurlijke’ manier, volgens de richtlijnen van het ziekenhuis met grote kans op complicaties/vertraging/stress etc en alsnog een spoed keizersnede, met daardoor minder kans op een natuurlijke keizersnede. Of de natuurlijke keizersnede, met als nadelen oa tijdens een vervolg zwangerschap heel misschien complicaties n.a.v. Het litteken in de baarmoederwand en verplicht bevallen in ziekenhuis. Maar als voordelen uitgerust en sterk de operatie ingaan, daardoor sneller genezen, bewust de bevalling mee kunnen maken en kijken, m’n kind meteen op de borst. Voor mij was de keuze snel gemaakt, of ik meerder kinderen krijg weet ik niet, maar deze wilde ik heel graag bewust en goed ervaren. Ik had veel nare natuurlijke stuitbevalling verhalen gehoord. En toch vond iedereen het zo vervelend voor me dat ik een keizersnede zou doen, als ik nog niet twijfelde ging ik dat wel doen door verloskundigen en anderen die het zo balen voor me vonden.
  Ik ben zo blij dat ik bij mijn besluit ben gebleven. Het was vreemd om op gepland tijdstip mijn kind ‘op te halen’, als was het op bestelling. Maar ik ging opgewekt, uitgerust en zonder zorgen de operatie in. Het was leuk en interessant om het hele OK operatiesysteem een keer van dichtbij te zien. Alle prikken, naalden en ruggenprik vielen enorm mee. Het was gezellig, ik kon grappen maken met het team. Ik vond het fijn dat ondanks dat ik geen gevoel had in mijn onderlijf ik alles wel voelde bewegen (tand trekken bij tandarts), zo voelde ik Fien nog trappelen vlak voor ze eruit kwam, zodat de geboorte ook voelde als de mijne. Na veel geduw en getrek werd het doek naar beneden gehaald en zag ik een enorme roze bilpartij naar buiten komen. Wauw! Ze was perfect, nog in slaap en volkomen rustig. Na een hele korte controle werd ze op m’n blote borst gelegd, onder een lekker warmelucht deken. Er was de hele tijd een verpleegkundige bij die prachtige foto’s heeft gemaakt en zorgde dat Fien op zoek kon naar m’n borst. Ze begon al meteen te zoeken en te happen, we gingen helemaal in elkaar op en ik heb helemaal niets doorgehad van het hechten en afronden. Op de vercouver lag ze al aan de borst. Tot ieders verbazing maakte ik tegen de gangbare ‘weinig tot geen borstvoeding’, melk aan voor ruim drie kinderen :0 enige nadeel: enorme stuwing, maar het deed het! Hierdoor verkleinde mijn baarmoeder uiteindelijk heel snel en werd het vloeien ook al snel minder. Uiteraard voelde ik me beroerd toen de ruggenprik uitwerkte, maar de tweede dag liep ik al een stuk met vriend en Fien over de gang en terug thuis knap ik, op een blaasontsteking door de katheter en borstontsteking door de enorme melktoevoer na, snel op. De wond is prachtig geheeld, m’n buikspieren kan ik steeds beter gebruiken, m’n ontlasting is nog nooit zo goed geweest en met Fien gaat alles vanaf het begin tot ons eigen verbazing gesmeerd. De 6 weken herstel moet ik serieuzer nemen anders moet ik op de blaren zitten. Maar verder ben ik zo ontzettend blij met deze natuurlijke – niet natuurlijke – maar erg goed bevallen keizersnede!
  Sorry voor dit lange epistel, maar soms kom je (bijna) niet onder een keizersnede uit en dan had ik het prettig gevonden om te weten dat er ook goede ervaringen zijn en je ook op een keizersnede trots mag zijn.

 6. Denise Guequièrre 5 jaar geleden

  Heel mooi dit bericht. Ik zelf kwam er ook voor te staan; de keizersnede. Op zoek gegaan waar ik een natuurlijke keizersnede kon krijgen. Er leek in 2011 nog niet zoveel mogelijk, maar in het Sint Lucas Andreas ziekenhuis heb ik het toch voor elkaar mogen krijgen. Nu is er inmiddels veel meer mogelijk, in zo’n 78 ziekenhuizen (niet allemaal even natuurlijk als de ‘natuurlijke keizersnede) Ik heb destijds een blog geschreven over mijn ervaring en uitleg over de natuurlijke keizersnede. En ik probeer updates bij te houden. Deze blog blijkt een mooie informatiebron voor moeders en ook ziekenhuizen. Zo mocht ik gister een lezing geven over mijn natuurlijke keizersnede, op het Erasmus MC. Het leeft erg onder studenten en hun afstudeerprojecten. Heel mooi!
  http://natuurlijke-keizersnede.blogspot.nl/

  En natuurlijk gefeliciteerd, José. Dat jullie deze mooie ervaring mochten hebben met deze vorm van keizersnede!

 7. Jouke 5 jaar geleden

  Goed artikel, leerzaam! Ik wist wel wat dingen, maar de keizersnede moest hier ook zo snel en omdat de ruggenprik niet werkte onder volledige narcose :-(. Had helaas niets voorzien in het geboorteplan voor een keizersnede…aanrader dus om wel te doen. You never know!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*