#normalizebreastfeeding, hoe dan?

#normalizebreastfeeding, hoe dan?
juni 15, 2017 sharon

Met mijn fulltime borstbaby vraag ik me het weleens af, hoe je #normalizebreastfeeding daadwerkelijk zo normaal mogelijk maakt. Ik schreef al dat ik de #normalizebreastfeeding movement bij mijn eerste eerder overweldigend en ongemakkelijk vond, dan behulpzaam. Naar mijn idee was door die berichten iedereen tegen borstvoeding en kon je geheid 25 negatieve reacties per dag ontvangen als je ook maar iets buiten 4 gesloten muren ging doen met je blote borst en baby. Inmiddels voed ik zeer comfortabel in het openbaar, discreet weliswaar, waar ik maar wil.

Toen ik mijn eerste voedde, ruim 5 jaar geleden, waren er net wat van die berichten dat vrouwen uit restaurants werden gestuurd vanwege borstvoeding, of naar de wc verzocht waren. En ik las hoeveel negatieve comments er gegeven werden. Ik vond dat niet fijn en hoefde dat eigenlijk niet. Ik was nog aan het oefenen met mijn eerste gup en het laatste wat ik wilde, is mensen die commentaar gingen geven. Ik voedde achter gesloten deuren, met zo weinig mogelijk medestanders. De grap (ofzo) is dat dit juist is ontstaan door de #normalizebreastfeeding beweging. Ik was me totaal niet bewust dat het niet sociaal geaccepteerd was.

Tijden veranderen. Met mijn derde baby voel ik me zo comfortabel als het gaat worden. Ik voed discreet. Dit vind ik zelf het fijnst. Ik heb nog nooit een opmerking gehad, een vreemde blik, boze mensen, en ik ben al helemaal niet weggestuurd of naar de wc gebonjourd. Wat ik dus vroeger dacht over borstvoedingshaat, komt ‘in het echt’ vrij weinig voor, zeker wanneer je discreet voedt (denk ik).

Ik ben er 100% voor dat de moeders die borstvoeding willen geven, dit ook echt in het openbaar kunnen en mogen doen, vol zelfverzekerheid. Het maakt de leven van jonge moeders zoveel makkelijker (zie hier ook) en dat kunnen ze heel goed gebruiken. Het moet niet per se, maar wat een rust als de optie er is. Baby’s willen soms onverwachts drinken, ook buiten schema’s, en het is fijn als je dan durft te voeden, waar je ook bent. Je hoeft niet met een schreeuwende baby naar huis te rennen, of op de wc te gaan zitten. Als jonge moeder hoef je dat soort stress er niet bij te hebben, je hebt genoeg andere dingen om je mee bezig te houden.

Wat vind ik het jammer dat borstvoeding (en andere gevoelige mamaonderwerpen) zo populistisch beschreven worden, met titels en insteken waar mensen veel op reageren en waarbij twee kampen worden gecreëerd. Voor en tegen. Feit is dat je als pagina/medium veel bereik krijgt wanneer je veel reacties/commentaar/likes/ieeeuwwwwwwwwwwww-opmerkingen krijgt, maar helaas is het geen manier om bruggen te bouwen.

Ik ben me er al te goed van bewust dat ik maar een individu ben, en dat er misschien andere mensen zijn die het juist wel fijn vinden hoe borstvoeding op dit moment ‘normaal’ wordt geprobeerd te maken. Misschien hebben andere mensen er wel baat bij, dat hoop ik enorm. Iedereen vat het tenslotte anders op en niet iedereen leest direct al die ‘vrouw moet borstvoeden op de wc van restaurant manager’ berichten net na de bevalling. Mijn mening is dan ook slechts mijn mening, op basis van wie ik ben en mijn ervaring. Meer niet.

Borstvoeden is voor mij normaal geworden door het te doen. De eerste keren onwennig. Maar langzaam leerde ik dat de wereld niet zo donker en duister is op het gebied van borstvoeden als ik in eerste instantie dacht. Het is ok om te doen en opmerkingen hoef je echt niet te krijgen.

Hoewel discreet voeden mijn persoonlijke voorkeur is, en ik dat daarom doe, kan ik me ook weleens voorstellen dat mensen niet tijdens hun fijne etentje tegen een gigantische blote boezem willen kijken. Vrienden zagen een vrouw voeden die beide borsten volledig bloot op tafel legde in een restaurant, zodat het kindje uit de ene borst kon drinken en met de andere kon spelen. Of een volledig ontblote gigantische borst in het midden van een hele drukke winkelstraat. Eerlijk, na jaren borstvoeding, veel spuug, poep, explosies, vlekken, eten overal, bevallen, etc, kan ik me niet echt meer druk maken om dat soort dingen. Voor mij is ook dat normaal, het zal me niet shockeren. Het kan natuurlijk wel zijn dat mensen die niet ‘in de luiers’ zitten dat iets minder gewend zijn. En soms, als we iets niet gewend zijn of niet kennen, kunnen we dat raar vinden. Dat is niet borstvoedingeigen, maar menseigen. Ik heb het zelf weleens met andere onderwerpen in de categorie ver-van-mn-bed-show-en-nooit-over-nagedacht.

Wat voor mij voeden het meest normaal heeft gemaakt, is het gewoon doen. Bij vrienden, bij kinderen, in gezelschap, in community. Gewoon blijven zitten tijdens je sociale bijeenkomsten en doen. De kinderen van mijn moedervrienden vinden het heel normaal dat baby’s gevoed worden en komen ook meestal even kijken. Ze vinden het schattig, lachen, geven een aai over de bol en een kusje, en gaan dan weer verder spelen. Vragen of ze haar straks vast mogen houden. Hun moeder (mijn vriendinnen dus) die hetzelfde doen en vertellen hoe mooi en geweldig mijn baby is (ben ik eens). Baby aan de borst is normaal en het blijft normaal zolang mensen het blijven doen terwijl ze samen zijn en tijd doorbrengen. Het is zo normaal, wanneer we er allemaal normaal over doen. Wanneer het onderdeel is van het dagelijks leven. Gewoon doen.

Zoals ik zei ben ik een individu en dit is hoe ik het ervaar. Mijn beste manier om #normalizebreastfeeding te doen, is door te doen wat voor mij voelt als goed en mijn invulling ervan uit te voeren. Andere mama’s hebben weer een andere omgeving, misschien zelfs een andere cultuur, en een andere manier van comfortabel voelen en weer een ander idee van ‘normaal’ en borstvoeding geven, en dat is dan hun manier van #normalizebreastfeeding. We zijn tenslotte niet allemaal hetzelfde en dat hoeft ook niet.

Hoewel dit over borstvoeding gaat, aan de hand van mijn ervaring, betekent dat niet dat dit een negatief bericht is tegen flesvoeding. Ik weet dat het voor mama’s die flesvoeding geven, om welke gekozen of niet gekozen reden dan ook, helemaal niet makkelijk is en vermoedelijk misschien nog wel meer commentaar krijgen dan moeders die borstvoeding geven. Dat is niet ok!!! Het is zo verdrietig dat het zo’n pijnlijk onderwerp kan zijn, het zou niet zo moeten zijn.

Comments (3)

 1. Ann W 3 jaar geleden

  Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens, gewoon normaal doen. Ik ben nu kindje twee aan het borstvoeden en ben er ook enorm in gegroeid. Ik voed ook bij vrienden enzo, maar inderdaad, discreet. Ik zonder me soms ook af, maar dan omdat mijn meisje niet wil drinken als er te veel andere interessante dingen rond haar gebeuren. Mijn recente post ging ook over borstvoeding en wat ik er intussen over geleerd heb (want ik had er heel wat verkeerde ideeën over).
  Jammer genoeg is het in mijn omgeving niet normaal, ik ben omringd door flesvoedingsbaby’s. En inderdaad, geen oordeel, elke keuze is oké. Maar ik hoop er wel toe bij te dragen dat flesvoeding inderdaad een keuze is, en niet iets dat mijn mamavriendinnen doen omdat ze weinig kennis hebben over borstvoeding en het gewoon afschrikt. Daarom ben ik ook wel pro normalize breastfeeding. Maar dan door gewoon te doen (niet door mijn beide borsten te ontbloten en op tafel te gooien), anders zou het inderdaad eerder afschrikken 🙂

  • Auteur
   sharon 3 jaar geleden

   Leuk om te lezen hoe jij het beleeft <3

 2. Diana 3 jaar geleden

  Ik hoef ook niet helemaal bloot wanneer ik voed 😂 Ik voed overal wanneer dat nodig is, maar wel discreet. Ik pas mijn kleding er ook op aan zodat het snel en discreet kan, en anders heb ik een soort van hydrofiele luier ding dat ik om kan doen zodat niemand hoeft mee te genieten. Geen problemen mee gehad van omstanders, en niemand die staart of kijkt en we doen het inmiddels bijna 8 maanden zo. Alleen is Elisa tegenwoordig soms afgeleid door de omgeving dus soms moet ik me wel afzonderen 😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*