Mijn 6 voordelen om mijn baby te dragen

Mijn 6 voordelen om mijn baby te dragen
juni 12, 2017 sharon

Baby’s dragen, ik houd ervan! Eén van de dingen waar ik ontzettend naar uitzag tijdens de zwangerschap, zo’n heerlijk klein propje knuffelend tegen je aan. Zo fijn. Wees gerust verder, ik ben niet van de draagdoekpolitie en ik heb ook geen illusie dat dragen de enige mogelijke manier is om je kindje gelukkig op te voeden en dat ze later minder kans hebben om aan de drugs te gaan enzo. Dat allemaal niet. Wél vind ik dragen persoonlijk een uitkomst, en past het bij mijn stijl van ouderschap en in het ritme van mijn dag. En niet onbelangrijk, mijn baby vindt het heel fijn. We hebben ook een kinderwagen, maar dat vindt mevrouw momenteel niks (volgens mij houden mijn kinderen niet van plat gestrekt op de rug liggen en rondgereden worden), dus die gebruiken we mooi voor onze peuterzoon tijdens onze wandelingen. Dragen kan je leven een stuk makkelijker en relaxter maken, zo werkt het bij mij in elk geval wel. Mijn dochter is nu 6 weken, ter referentie.

1. Handen vrij

Eén van de handigste voordelen, ik heb m’n handen vrij. Ik kan een broodje pindakaas smeren, billen afvegen, de keuken opruimen, was vouwen, zand vegen, bloggen, rondlopen in huis, met plakbaby (zij het in huilstaat, slaapstaat of ‘gewoon wakkere’ staat), handsfree. Zelfs als ze niet zo blij is, kan ze in elk geval dicht bij mij zijn, in plaats van dat ik haar soms huilend weg moet leggen om mijn andere kinderen te helpen.

2. Slapen

Momenteel slaapt mijn dochter overdag het liefst in de doek, zonder al teveel tegensputteren. ’s Nachts slaapt ze gewoon in bed. Soms lukt het haar op de bank te laten slapen, of in bed, maar ze slaapt veel beter, langer en sneller in de doek en ik vind dat ok. Ze heeft veel slaap nodig en is een gezelligere baby wanneer ze dat ook krijgt, dus ik vind dat een win-win. Slapen is tenslotte gezond 😉


Moeilijke eter? Klik hier en leer in 21 dagen hoe je relaxt aan tafel kunt zitten, zonder stress en frustratie 🙂


3. Wandelingen maken / hiken / de stad

Tijdens wandelingen of hikes is het makkelijker met een draagdoek (zeker hier in USA). Je kunt overal makkelijk lopen en overal komen, waar je met een wandelwagen niet alle wegen kunt bewandelen en in steden bijv. de lift steeds moet zoeken. Vooral hikes in natuurgebieden kunnen eigenlijk niet met wandelwagen en dan is het fijn om te kunnen dragen. Ik probeer weer elke dag 5 km te lopen, en ook al is dat pad prima met wandelwagen, is het voor mij nu minder zwaar in de drager (vooral als ik een wandelwagen met kind de berg op moet duwen). Samen met alle andere voordelen werkt dragen ook nog eens extra goed (rustiger, ze slaapt meer en lang, ze wil niet in de wandelwagen).

4. What’s going on

Omdat ze zo dichtbij is, weet ik precies hoe het met mijn baby gaat. Ik denk dat elke moeder dat heeft op haar eigen manier, maar ik merk dat dragen me daarbij helpt. Ze is dichtbij, ik hoor haar ademen en als ze hoest klop ik op haar rug in één beweging, zeg maar.

5. Huid op huid

Baby’s houden meestal van huid op huid en dichtbij mama (of papa) zijn. Niet voor niets stimuleren ze dat vanaf de geboorte. Dragen helpt hierbij en brengt rust in dit huis.

6. Ritme van de dag

Als derde baby moet je gewoon meegaan in het ritme van alledag. Je kunt niet in bed slapen wanneer er kindjes van school gehaald moeten worden, er moet boodschappen gedaan worden, etc. Ik vind het minder gedoe met een drager om het ritme van alledag te volgen. Al moet ik nu voor alles met de auto (USA) en moet ik haar dus steeds overleggen in de maxi cosi, in Nederland, waar ik alles loop, vind ik het nog makkelijker. Mijn zoon kon als baby altijd gewoon blijven slapen of in slaap vallen wat ik en mijn andere dochter ook deden.

En verder…

Zoals ik zei, dragen is niet het heilige middel. Alle voordelen kun je ook op andere manieren behalen. Het werkt voor mij en mijn baby en daar gaat het uiteindelijk om. Ik schrijf het omdat ik het bij mijn eerste baby niet echt doorhad, en wat had ik het graag geweten! Ik ben haar later pas gaan dragen. Mijn zoon vond dragen het beste op aarde en mijn nieuwe dochter vindt het wel prima (niet per se het beste op aarde) maar wil al te graag slapen tegen mij aan, en dan voldoet de drager.

Gister was het 36 graden en dan zou ik liever de kinderwagen meenemen. Ik hoop dus dat ze in de zomer een liefde krijgt voor de kinderwagen, want anders is het gewoon te warm. En in Nederland, wanneer ik weer lopend naar de supermarkt kan, is het fijn om alle boodschappen lekker onderin de kinderwagen te droppen. Overal zijn voor- en nadelen te vinden en je kunt als moeder alleen maar doen wat het beste bij jou past en het beste bij je baby en je leven. Dat mag gewoon, die luxe hebben we 🙂


Moeilijke eter? Klik hier en leer in 21 dagen hoe je relaxt aan tafel kunt zitten, zonder stress en frustratie 🙂


Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*