Mama, waarom is je buik nog zo groot?

Mama, waarom is je buik nog zo groot?
juni 12, 2017 sharon

Toen ik zwanger was van mijn eerste, geloofde ik nog in de illusie dat je buik gewoon verdwijnt na de bevalling. Baby eruit en ploep, buik weer normaal. Nu was dat bij mijn eerste ook nog bijna zo, het ging in elk geval snel en vanzelf, ik deed er niks voor en ik was er niet mee bezig. Er bleven een paar kilo’s plakken, maar dat vond ik niet zo erg. Er zijn genoeg vrouwen die na de bevalling imploderen (niet direct, maar wel die eerste weken) en supersnel herstellen en weer helemaal strak in hun pak zitten. Wat heerlijk! Ik vind het altijd leuk om die foto’s te zien, zo geweldig wat een lichaam kan in zo’n korte tijd.

Geen implosies hier

Maar, niet elk lichaam doet dat op die manier. Vooral bij de tweede had mijn lichaam die eigenschap totaal niet en nu na de derde (twee weken geleden bevallen) is er ook geen implosie geweest. De foto bij het bericht is de dag na de bevalling. Hieronder een betere, maar de kwaliteit was niet echt goed genoeg voor aan de bovenkant 😉 (ik had vast haast om m’n baby te voeden ofzo 😉 )

6 maanden zwanger post partum

Zie, veel vrouwen zien er na de bevalling nog gewoon 6 maanden zwanger uit. Dat is normaal. Het betekent niet dat mensen die heel snel alles kwijt zijn, niet normaal zijn, die zijn namelijk ook normaal. Maar het is niet de norm dat dit bij iedereen zo gaat.

Herstel kost tijd

De dagen en weken erna gaat je lichaam zich herstellen. De baarmoeder krimpt. Je borsten worden eerst nog groter voor ze krimpen. Extra vocht wordt afgevoerd. Een week later was ik nog 5 maanden zwanger. Nu, twee weken later is het meer een 4 maanden zwangerschapsbuik.

Balen van die kilo’s en die buik!

Na mijn eerste zwangerschap was het allemaal ok, maar na mijn tweede zwangerschap baalde ik echt van mijn gewicht, mijn buik en waarom het zo moeilijk ging om die kilo’s kwijt te raken. Borstvoeding zeker? Wat ik ook probeerde, niks lukte. Ik schaamde me zelfs een beetje, ik bedoel, mevrouw Voedzo had nog zwangerschapskilo’s?

Post partum buiken zijn prachtig!!!!

Dit keer is alles anders. In de tussentijd heb ik heel veel geleerd over zelfbeeld / body image en het leren om mijn goede zelfbeeld niet te vestigen in hoe ik eruit zie. Deze zwangerschap startte dus heel anders, en nog nooit heb ik zo genoten van het veranderen van mijn lichaam, die dikke buik, met kleine baby erin. En voor het eerst lukte het om ‘gewoon’ 12 kilo aan te komen in plaats van 25 kilo.

Dit keer vind ik het prachtig. Mijn post partum buik. De 6 maanden buik. De 5 maanden buik. De 4 maanden buik. Het is zo’n mooi proces en elke dag wordt het weer een stukje comfortabeler en ‘normaler’. Mijn lichaam zal nooit meer worden wat het was (je zult mij niet snel op de trampoline vinden), maar zo mooi als zwangere buiken zijn, zo mooi zijn de post partum buiken ook. Beter van genieten zolang je ze nog goed ziet!!!

Just love it

Post partum buiken verdienen geen lelijke woorden, lelijke gedachten en kritiek. Ze verdienen geen afschuw, stomme grappen of spot. Ze verdienen geen walging of ‘doodswensen’. Laat ze wat ze zijn. Je lichaam herstelt zich en ook je buik zal weer normale vormen aannemen. Misschien niet helemaal zoals toen je 15 was, maar het wordt weer normaal. En in het proces er naartoe hoef je je buik niet lelijk te vinden. Het is gewoon zoals het is, het gaat zoals het gaat. En dat is ok 🙂

Mama, waarom is je buik nog zo groot?

Hoogst verbaasd vroeg mijn dochter (5) een paar uur na de bevalling, mama, waarom is je buik nog zo groot??? Ik legde haar uit dat haar baby zusje alles in mama’s buik aan de kant drukte en dat nu ze eruit is, alles weer heel rustig een plekje vindt, en dat mijn buik langzaam kleiner zal worden. Want zo simpel is het. En zo normaal is het ook.

Mijn dochter zei zonder te aarzelen: ‘Oh mommy. I love your big belly. And I love my belly. And the baby’s belly.’

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*