Hulde aan de kraamzorg in Nederland

Hulde aan de kraamzorg in Nederland
juni 12, 2017 sharon

Kraamzorg. Je weet niet wat je hebt, tot je het niet hebt. Door in Amerika te bevallen, vind ik dat Nederland het meest geniale en unieke systeem van de wereld heeft (totaal niet onderbouwd, ik heb maar één vergelijking met een ander land, maar overdrijven mag heus).

Leuk en soms vervelend

Kraamzorg. Bij je eerste leren ze je alles over borstvoeding, je baby in bad stoppen, luier verschonen, en ze checken een week lang of jij en je baby het goed maken / herstellen van de bevalling. Dat is heel fijn. Wat ik vooral zag, zeker met de tweede, dat ze continu willen dat je al die lijstjes bijhoudt – plasjes, poepjes, voedingen en welke borst dan. Hoewel ik mijn kraamzorg heel lief vond, was dat een beetje een last. Vond ik. En dat ‘gemiep’ over gewicht en bijvoeding.

De verborgen schat in je kraamtijd

Ik vond het dus niet enorm erg dat ik dit keer geen kraamzorg had. Totdat ik dit keer geen kraamzorg had. Want je weet pas wat je mist, als ze er niet zijn. En toevallig zijn fijne kraamverzorgsters één van de rijkste schatten tijdens je kraamperiode. Want zonder kraamverzorgster mag je zelf je bed verschonen met je luier aan (of je partner, uiteraard). Je zit zelf je was te vouwen (of je bouwt een berg). Je mag zelf stofzuigen en je kinderen 24/7 alledrie entertainen. Het klinkt niet echt boeiend, totdat je het zelf moet doen.

Niet alleen dat. Die lijstjes, die ik zo verschrikkelijk vind, zijn er om te kijken of je baby het ok doet. Of er alarmsignalen zijn. Je bent er dus niet vanaf, je moet ze gewoon helemaal zelf bijhouden. Zonder reminders, zonder iemand die het geen probleem vindt om het voor je te doen en je vol genade aankijkt dat je het vergeten bent en het op basis van geheugen de afgelopen 8 uur inhaalt samen. De kraamverzorgster die temperaturen neemt, zorgt dat je baby lekker schoon is en die je wond checkt, als je gescheurd bent. Degene die er die eerste week gewoon is, zodat je zelf geen zorgen hoeft te maken over of je kindje het wel goed doet. Die er is voor al je vragen en je met onbelangrijke (maar voor de kersverse moeder belangrijke) dingen mee kan kijken, zoals teennagels die meer in de voet lijken te groeien. Degene die meekijkt met borstvoeding (vooral die eerste keer, hallelujah) en je helpt met het regelen van een lactatiekundige als het nodig is.

24 uur blijven

In Amerika hebben ze een regel. Als je in het ziekenhuis bevalt, moet je 24 uur blijven. Want na 24 uur doen ze nog een test en als die goed is, mag je naar huis. In die 24 uur komt het gehele newborn festival langs. Ze checken elke zoveel uur temperatuur, doen testen, nog meer testen (hielprik, oortest, geelzucht, en meerdere testen die we niet hebben in Nederland). 24 uur per dag heb je continu mensen langslopen.

Na 24 uur mochten we naar huis, onze newborn was volledig overstuur en huilde die laatste uren non-stop. Ik wist toen niet of ik een huilbaby had of een overprikkelde baby, het bleek het laatste. Ik kende haar nog nauwelijks toen, dus wist ik het. Maar zonder kraamverzorgster, willen ze toch de testen doen zodat ze weten dat moeder en baby veilig naar huis gaan. En hier wonen meer mensen met verschillende nationaliteiten, die weer verschillende risicogroepen vormen, dus dat betekent meer testen. De verpleegster vertelde me dat sommige mensen nauwelijks voor zichzelf kunnen zorgen, laat staan voor een baby. Deze mensen gaan niet naar huis naar een kraamverzorgster, maar moeten het toch een beetje zelf uitzoeken. Daarnaast heeft ziekenhuispersoneel geen tijd om te wachten met testen en check-ups tot jouw baby wakker is of gevoed is. Dus worden ze continu wakker gemaakt en gestoord.

Ga lekker in die watten liggen

Met een kraamverzorgster heb je een stukje hemel op aarde. Een kraamverzorgster helpt je met leren hoe je voor je baby kunt zorgen. Niet iedereen heeft dat in dezelfde mate nodig, maar sommige mensen dus meer. Hoe fijn is een kraamverzorgster, die hierbij echt kan helpen? Je kraamverzorgster doet de checks wanneer je baby en jij daaraan toe zijn. Het hoeft niet op de klok, en je baby hoeft niet elk half uur wakker te worden. Je kan meegaan met het ritme van je baby, zodat iedereen er relaxter en gelukkig bij zit. Als er iets is, trekt de kraamverzorgster aan de bel. Als je vragen hebt, is je kraamverzorgster er. Als je niet weet hoe je een luier verschoont of hoe je je baby in bad doet, helpt je kraamverzorgster.

Hoewel ik mijn kraamverzorgsters altijd enorm fijn vond en erg dankbaar was, heb ik ze toch ondergewaardeerd. Nederland heeft een heel prettig systeem in elkaar gezet en ik heb me gedragen als een verwend nest. Kraamverzorgsters zijn FAN-TAS-TISCH in die kraamweek. Geweldig. Perfect. Ideaal.

Precies wat een kraamvrouw en newborn nodig hebben <3

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*