Zwemmen: hoe zit dat met chloor?

Zwemmen: hoe zit dat met chloor?
mei 14, 2013 miranda

zwembad waterDeze meivakantie was ik samen met de kindjes een weekje naar een vakantiepark. We hebben ontzettend geboft met het weer, een heerlijk stralend zonnetje. Het water buiten was nog niet warm genoeg om in te zwemmen. Maar gelukkig was er ook een binnenbad. Nou ja gelukkig… In het water zat, zoals bij zoveel zwembaden, een behoorlijke hoeveelheid chloor. Het sloeg bij mij vrijwel direct op mijn ogen en de kinderen kregen er een droge huid van. Een van de redenen waarom ik niet graag ga zwemmen in een gemiddeld zwembad. Nu dochterlief bijna vijf is komen we daar niet meer onderuit; de zwemlessen zijn namelijk gestart.

Hoe zit het nu eigenlijk met kinderen, zwemmen en chloorwater?

Met mijn oudste ben ik gaan babyzwemmen na haar eerste verjaardag. Dit omdat ik ergens had gelezen dat chloorwater slecht zou zijn voor kinderen onder het jaar. De Vrije Universiteit Brussel heeft hier onderzoek naar gedaan. Maar waarom is dat zo? Het chloor in het zwemwater reageert met amines, die van huidschilfers, zweet en urine afkomen. Samen worden zij chlooramines. Een teveel aan chlooramines in het zwemwater merk je wanneer je ogen binnen 15 minuten dat je in het water zit, gaan prikken. Het zwemwater is dan niet schoon. Dat komt dan omdat veel mensen douchen na het zwemmen in plaats van ervoor en dat er nog steeds veel in het zwembad wordt geplast in plaats van op het toilet.

Chloor en de longen van jonge baby’s

Met een goede hygiëne hoeft chloorwater voor eenieder ouder dan 12 maanden geen probleem te zijn. Voor baby’s kunnen chloordampen een negatief effect hebben op ontwikkeling van de longen. Er is op dit onderzoek kritiek geweest uit verschillende hoeken. Met name dat tegenwoordig het chloorgehalte van zwemwater een stuk lager zou zijn.
Het is natuurlijk een keuze die ieder voor zich maakt, maar zelf merk ik het meteen aan mijn ogen en huid. Ook dochterlief krijgt een droge huid van chloorwater. En ik weet niet of het met elkaar te maken heeft, maar na zo’n weekje zwemparadijs heeft ze steevast een oorontsteking.

Zwemles

Als kinderen op zwemles gaan, zoals dochterlief nu, kom je een of twee keer in de week in het zwembad. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je kindje zo min mogelijk last heeft van het chloor? Als eerste, begin met zwemles als je kind vierenhalf of vijf jaar is. Gemiddeld beheersen ze rond deze leeftijd de concentratie en de grove en fijne motoriek die hiervoor nodig is. Zo zul je gemiddeld genomen korter naar zwemles hoeven gaan.

Na het zwemmen (en een goede douche) doe je er goed aan kinderen in te smeren met een goede olie zodat de huid minder droog is. Zelf gebruik ik een olie van Earth Line, deze heeft een BDIH-keurmerk en is heerlijk zacht voor de huid. Verder kun je ervoor kiezen naar een zwembad te gaan waar er minder chloor aan het water wordt toegevoegd. Op de site van de VMCE kun je een lijst vinden van deze zwembaden.

Meer lezen?

Het artikel uit De Morgen over het genoemde onderzoek:
http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1405695/2012/03/08/Zwembaden-met-chloor-zijn-ongezond-voor-baby-s.dhtml
Een folder van de KNZB over leren zwemmen:
http://www.knzb.nl/StippWebDLL/Resources/Handlers/DownloadBestand.ashx?ID=1000002606

Comment (1)

  1. Sarah 7 jaar geleden

    Ik wilde ook graag gaan babyzwemmen met onze meiden, maar heb hier indertijd om dezelfde reden vanaf gezien. Uiteindelijk is het vele zwemmen hier ook pas begonnen toen zwemles begon op de leeftijd van 5. Wij hebben hier de keuze uit drie zwembaden die zwemles geven en eentje maakt als desinfectiesysteem gebruik van zoutelektrolyse. Met dit systeem wordt ter plekke het chloor geproduceerd uit keukenzout. Mede door dit systeem wordt de chloorlucht in het zwembad tot een minimum beperkt en krijg je geen rode ogen of huisirritatie bij het zwemmen. De kindjes die ik ken die last hebben van hun huid krijgen allemaal in dit bad zwemles, dus het scheelt vast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*