Zoektocht naar echt veilig speelgoed

Zoektocht naar echt veilig speelgoed
mei 6, 2013 Jeanine

KnuffelolifantjeNog maar een paar weekjes en dan is het zover, ons zoontje Julian wordt 1 jaar! Al weken ben ik bezig met de voorbereidingen. De natuurrubber ballonnen liggen al klaar, de biologische suikervrije kwarktaart is besteld en ons cadeau voor Julian komt over een paar dagen binnen. Ook zijn familie en vrienden uitgenodigd. Zij vragen me nu steeds om cadeausuggesties en hoewel het sowieso al niet erg makkelijk is om voor je kind te bepalen welk speelgoed hij/zij leuk vindt, is het nog lastiger wanneer je alleen maar echt 100% veilig speelgoed aan je kind wilt geven.

BPA vrij

Laat ik maar meteen het plastic speelgoed aanstippen. Van Fisher Price bijvoorbeeld. Best prijzig speelgoed, maar dan zal het wel OK zijn toch? We hebben er zelf ook jarenlang mee gespeeld. Des te verontruster is het dat ik nu weet dat Fisher Price niet wil bevestigen dat haar speelgoed  Bisfenol A (BPA) vrij is en dat terwijl al jaren duidelijk is dat deze stof met name voor opgroeiende kinderen enorm schadelijk is. In babyflesjes mag de stof bijvoorbeeld al niet meer zitten.

Houten speelgoed

Plastic speelgoed schaf ik zelf dan ook niet meer aan zonder te hebben gecheckt welke stoffen erin zitten. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar, speelgoed van het merk Nuby bijvoorbeeld. En dan is er natuurlijk ook nog het houten speelgoed. Minder duurzaam, maar overwegend veilig wanneer geen verf is gebruikt of alleen gifvrije verf.

Knuffelolifantje

Ook populair onder baby’s en kinderen, zijn teddyberen en knuffels. Julians favoriet is een grijze olifant van het merk Happy Horse. Hij slaapt nu al maanden standaard met deze knuffel en maakt van die heerlijke tevreden geluiden als hij zijn olifantje weer ziet. Natuurlijk had ik de knuffel eerst netjes gewassen toen ik deze in zijn wiegje legde en daarmee dacht ik dat ik hem veilig en wel aan hem kon geven. Onlangs las ik echter dat nog steeds veel van de op de markt beschikbare knuffels hormoon- en vruchtbaarheidsverstorende broomhoudende brandvertragers bevat. Navraag bij Happy Horse stelde me enigszins gerust, zij zeiden dat hun knuffels voldoen aan de Europese wetgeving en dan ook geen broomhoudende brandvertragers bevatten. Geregeld zouden hun knuffels hier ook op worden getest. De buitenzijde van Julians favoriete knuffel is dus waarschijnlijk ‘veilig’, de binnenzijde is weer een ander verhaal. Toch maar eens op zoek naar een echt 100% veilige knuffel… Op de website van Greenjump kwam ik al een leuke tegen, een schaapje van 100% zuivere scheerwol.

Speelgoeddilemma

Gegarandeerd echt veilig speelgoed kopen is dus nog niet eens zo’n makkelijke opgave. En de tweede issue waar ik nu tegen aanloop is, hoe zorg ik er nu voor dat de cadeautjes die familie en vrienden meenemen zoveel mogelijk echt veilig zijn? Enkele trucs die ik tot nu toe zelf heb toegepast:

1) Benoem de issue, start bijvoorbeeld met het zeggen dat je niet zo dol bent op plastic speelgoed
2) Zeg dat je de voorkeur geeft aan speelgoed dat duurzaam is en dus een lange periode meegaat, bijvoorbeeld onbewerkt houten speelgoed
3) Doe concrete voorstellen voor leuke cadeautjes
4) Bied aan in plaats van een cadeau geld te schenken wat wordt besteed aan een groter speelgoeditem
5) Vraag cadeaubonnen zodat de jarige zelf iets moois uit kan zoeken!

Comment (1)

  1. Fyrin 7 jaar geleden

    ….en vaak hebben de kindjes genoeg speelgoed. Wij geven namens onze jongste voor zijn eerste verjaardag met vrienden en familie een waterput aan een dorp in Bangladesh via http://www.maxfoundation.nl Een aanrader! Wat heeft je kind aan een huis vol speelgoed, terwijl daar een heel dorp fundamenteel geholpen wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*