Zindelijk maken: wasbare luiers!

Ja, ze zijn binnen. De wasbare luiers. Toen ik nog zwanger was, heb ik een hele tijd getwijfeld of ik dit wel wilde. Wasbare luiers, wassen, poep overal (dacht ik dan), nog meer wassen, nog meer drogen, een luier droogkijken omdat alle luiers op zijn en te laat begonnen met wassen, nou ja, dat soort dingen. Ik heb toen besloten om eerst maar eens te kijken hoe het allemaal ging.

Stevige beentjes

En ik ben blij met die keuze! Niet alleen groeide mijn dochter in 5 maanden tijd van maat 1 naar maat 5 (stevige beentjes eh), ook vond ik het prettig om gewoon even te wennen en het ‘normaal’ te doen. Maar nu ik meer bezig ben met plassen en poepen op het potje in plaats van de luier, vind ik de wasbare luier toch wel interessant.

Waarom een wasbare luier?

Nou, het is beter voor het milieu. Ook is het niet lastig in gebruik (het zijn echt niet meer die katoenen doeken die je zelf moet vouwen). Nee, de wasbare luiers van tegenwoordig zijn superhip, in allerlei kleuren en zacht als teddyberen. Je wast ze dus in de wasmachine en herbruikt ze keer op keer. Op die manier is het dus uiteindelijk ook goedkoper, en daar hou ik wel van.

Waar koop je een wasbare luier?

Ik heb een superleuke webshop gevonden waar je allerlei leuke wasbare luiers kunt bestellen: Babybum. Snelle service en goede communicatie, geweldig toch? Je hebt allerlei soorten en maten, ik heb gekozen voor Bamboozle Stretch. Eén maat voor alle billetjes (je kunt ze verstellen). Ideaal, want zo kan ik deze luiers ook gebruiken voor de rest van het elftal dat nog volgt (haha).

Hoe werkt een wasbare luier?

De luiers maak je vast met klittenband, net zoals een wegwerpluier. Er zit een inlegger in, die absorbeert. Ook kun je nog een extra papieren inlegger in de luier doen. Wanneer je baby dan poept, dan gooi je dit papiertje gewoon weg met de poep erop, en hoef je het er niet uit te schrapen (zo stel ik me dat dan voor). Sinds ik samen met mijn dochter experimenteer met het potje, heb ik zeer weinig poepluiers gehad, maar één keer had ze gepoept in de wasbare luier met inlegvel en ik kan bevestigen: je gooit het zo de wc in. Geen enkel probleem!

Wasbare luiers en potjes?

Waarom ik nu toch voor wasbare luiers heb gekozen? Het was voor mij simpel. Niet alleen werd ik gek van het kopen van die wegwerpluiers, die toch niet supernatuurlijk zijn, ook al kies je voor de natuurlijke. Ook helpen wasbare luiers beter bij het ‘voelen’ dat baby’s plassen, waardoor ze eerder geneigd zijn het op te houden (als je bezig bent met het potje, anders niet natuurlijk, dan is het gewoon zoals normaal). En gezien we met het potje bezig zijn, helpt dat dus en komt het de potjesplasjes ten goede! Ook nu ik haar zo vaak op het potje zet, heeft ze vaak redelijk lege luiers, die nog best even mee kunnen. Maar ik ga niet de vieze luier weer om doen, dus pak ik toch een nieuwe. Zo ging mijn luiergebruik omhoog ipv omlaag!

Geschikt voor alle baby’s!

Wasbare luiers zijn goed voor het milieu, goedkoper en net zo gemakkelijk in gebruik. En wat ik erg belangrijk vind, ze zijn gemaakt van natuurlijk, gifvrij materiaal. Daarom dus! Ook zeer geschikt voor ouders met baby’s die niet met het potje bezig zijn hoor, ze werken echt goed! Ik ben er ook niet elke dag full time mee bezig.

Hai! Ik schrijf graag over de ontdekkingsreis van mijn gezin in de wondere wereld van natuurlijke voeding. Dat gezin bestaat uit mijn man, mijn peuterdochter (nov 2011) en onze babyzoon (mei 2014). Daarnaast verdiep ik me in natuurlijk ouderschap en natuurlijke verzorging. Meer blogs over gezonde voeding kun je lezen op mijn website Voedzo.

Leave a Reply

*

6 comments

 1. Nelleke

  Vanaf dat mijn zoontje een half jaar is gebruik ik ook wasbare luiers voor hem. Het scheelt echt zo veel geld! Ik maak ze zelf trouwens.
  Sinds kort verkoop ik ze ook (en het materiaal om ze van te maken). Mag ik hier een link naar mijn webwinkel plaatsen?

  • sharon

   Hai Nelleke! Natuurlijk mag dat, ik ben benieuwd! groetjes!

 2. Maike

  Ook de katoenen luiers die je moet vouwen werken prima, die gebruik ik. Het zijn niet de katoenen luiers die je ” moet”‘ aanschaffen voor bij de geboorte, ik gebruik speciale katoenen luiers in een speciaal broekje. De broekjes zijn in het wit en met een motief verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn er vele soorten wasbare luiers. Vaste broekjes, maar dus ook losse broekjes met losse luiers erin. Mijn dochter heeft weinig last van rode billetjes en het is beter voor het milieu.
  Ook ik ben zeer tevreden!

 3. Patricia

  Dag Sharon, het is al een oud bericht waarop ik reageer. Maar na recente berichten over zindelijkheid kwam ik hier terecht. Mijn zoontje is inmiddels 8 mnd., denk er nu ook aan om dit te gebruiken. Mag ik vragen hoeveel luiers je ongeveer moet aanschaffen om hiermee te starten? En gebruik je veel van die overbroekjes? En wat is je ervaring met oppas/ familie? Als ik het eenmaal ga gebruiken, wil ik geen ‘gewone’ luiers meer, weet niet of iedereen hier blij mee is;)

  • sharon

   Hai! Het ligt er heel erg aan welke luiers je gebruikt. Ik heb het altijd als heerlijk gezien, wel altijd zorgen dat je was gedaan is en droog is voordat de oppas komt, maar goed, verder valt het mee :) Over hoeveelheden kun je misschien het beste even op de verkopende sites vragen ;) Ik heb denk ik iets van 5 overbroekjes en 15 luiers. Wat oppas en familie betreft, ik heb het altijd gewoon gedaan, het fijne is dat hier beide oma’s de oude katoenen luiers gebruikten vroeger – dus die vonden dit nog luxe en de oppas eigenlijk ook. Maar zelfs de jonge meiden op zondagschool (creche) vinden het geen probleem. Het is altijd wat meer uitleg, even voordoen, maar dat is het wel :) Succes!

Next ArticleOp welke leeftijd geef je brood?