Zelf zoutoplossing maken voor baby’s (met Keltisch zeezout)

Zelf zoutoplossing maken voor baby’s (met Keltisch zeezout)
juli 3, 2014 sharon

foto-5Mijn baby heeft last van snot. Lang verhaal, en niet eens superinteressant als je niet zijn mama bent denk ik 😉 Je weet wel, zo’n heel lang verhaal met veel ups en downs en oninteressante wendingen. Het is dus geen verkoudheid, maar wat anders. De uitwerking is min of meer hetzelfde.

Eerste hulp bij snot

Je kunt bij baby’s zo’n pompje gebruiken en de neus leegpompen. Dat heb ik nooit gedaan bij mijn dochter en ik doe het liever ook niet bij mijn zoon. Ook de huisarts vond het niet de beste optie, het schijnt best pijn te kunnen doen, al zal dat per kind verschillen. De andere optie is zoutoplossing.

Zoutoplossing met Keltisch zeezout

De zoutoplossing in de apotheek is natuurlijk met gewoon zout. Gewoon zout kan best heftig zijn en ik ben fan van Keltisch zeezout, wat zachter is. Vanwege mijn eigen gezondheid vroegaaah (vroeger) heb ik veel met zout moeten spoelen en gewoon zout kan best een droog en vervelend gevoel achterlaten, zo weet ik. Daarom dus Keltisch zeezout, onbewerkt, met nog wat extra spulletjes (vitaminen en mineralen). Deze gebruik ik dus liever voor de babyneus. Ook is het gewoon veel goedkoper om het zelf te maken, een theelepel zout kost nu eenmaal niet veel.

Hoe doe je dat?

Zout maakt het snot een beetje los en het werkt direct die ontsteking een beetje tegen. In een spuitje of een pipetje kun je dat zout in de neus van je baby krijgen, gewoon een paar druppels. Dan natuurlijk rechtovereind en laat het maar stromen. Baby’s vinden het over het algemeen geen prettige ervaring. Vond ik ook nooit, ik snap het wel 😉

Als je denkt, waar kan ik mijn tools nou kopen, gewoon even naar de apotheek gaan 🙂

Zo maak je het

Gewoon een standaard receptje van internet, niets bijzonders aan. Het is tenslotte water en zout. Ik gebruik 230 ml gefilterd en gekookt water en 1 kleine (!!!!) theelepel Keltisch zeezout. Mengen en af laten koelen tot kamertemperatuur. Ik bewaar het in een gewassen glazen potje met deksel.

Hoe vaak doe je dat?

Ik doe het zelf zo min mogelijk, maar vaak genoeg zodat de kleine man gewoon kan slapen en drinken. Ik doe het dus op gevoel, dat werkt heel goed.

En zo houden we onszelf weer een beetje bezig! 😉

Comments (6)

 1. jouke 6 jaar geleden

  Super houdvan simpele tips 🙂

 2. Lydia 6 jaar geleden

  hahahahahaha! wat een leuk blogje. Ik zit even te grinniken over je eerste alinea en je ‘voetnoot’. Ik maak(te) het ook altijd zelf voor dl en nu nog niet nodig gehad! Maar het is zeker een handige tool:)

 3. Els Beth 6 jaar geleden

  Hoe geef je de oplossing dan? Liggend, zittend? En hoeveel / hoe vaak mag je dat dan?
  Ik heb ook een baby met onwijs veel snot, echt zielig, maar ik durf er niet zo goed iets in te spuiten….

  • Els Beth 6 jaar geleden

   Ik zie nu dat de hoeveel/hoe vaak vraag al beantwoord is in je post. Sorry 🙂
   Maar ik ben nog wel heel benieuwd hoe je het goedje geeft, dus in welke positie

 4. Fred 5 jaar geleden

  Goede tip! Hier knappen ze erg van op, ook al is het moment van spoelen niet zo fijn 🙁

  In het ziekenhuis adviseerden de zusters mij het neusje van mijn (7 maanden oude) zoontje te “spoelen, spoelen, spoelen”. Zoutwater in de juiste verhouding mocht ik zo vaak doen bij hem als ik wilde. (2 ml zoutoplossing in een spuitje per keer).

 5. Annelien 5 jaar geleden

  Interessant! Met een spuitje is wel handig 🙂
  Ik ergerde me al aan de wegwerp-pipetjes, waarvan ik meestal maar de helft nodig had
  Hoe bewaar je het potje? Op kamertemperatuur of in de koelkast?
  O ja als je geen gefilterd water hebt, wat gebruik je dan best? Kraantjeswater, bronwater, mineraalwater?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*