Waarom is een Baby Björn niet goed voor de heupjes?

Waarom is een Baby Björn niet goed voor de heupjes?
september 29, 2014 sharon

bbIk begon met dragen omdat mijn pasgeboren dochter een hevige afkeer had tegen onze prachtige wandelwagen. Zodra ze erin gelegd werd ging ze krijsen en dat stopte als je haar pakte, soms als je een beetje ging lopen. Totdat je dan stilstond of de weg gelijk werd (bijvoorbeeld in een winkel of bij de kassa) en dan begon het weer en niets hielp dan. Ik vond dit vrij stressvol en had geen zin om ergens naartoe te gaan.

De rustige baby

Totdat ik me herinnerde dat er een 5e-hands Baby Björn aan de kapstop hing, dat ben ik gaan proberen. Dat was een verademing, ze was stil, keek een beetje rond en kon in slaap vallen. Dat was fijn. Wel jammer dat het ding ontzettend zwaar is om te dragen, ik kreeg zere schouders en rug, maar alles voor een rustige baby.

De mei tai

Natuurlijk hield ik dat niet lang vol toen ze ouder werd en ging ik toch aan de maxi cosi, zodat ze een beetje rechtop kon kijken e.d. En ik weet niet waarom, maar ik had een mei tai gekocht (soort van voorgevormde ergonomische drager die je nog wel moet knopen) want ik had geen zin om te knopen maar dit leek me wel simpel. Die gebruikte ik toen af en toe en vanuit daar ben ik de ergonomische draagwereld ingerold.

Dragen is fijn zonder pijn

Dragen is goed voor de band tussen baby’s en ouders. Het is gebleken dat baby’s zich zo veilig voelen, lekker dichtbij de ouder enzo. Ik ben de 5e-hands Baby Björn nog steeds dankbaar dat ‘ie er was. Maar man, wat een onding. Ik vind het nu zielig dat mijn dochter daarin gehangen heeft, maar goed, wist ik veel. Het gebruik van een Baby Björn is ontzettend zwaar voor de ouder. Je rug, je schouders, ze moeten er wel wat voor over hebben. Je houdt het niet lang vol, zeker niet als je baby begint te groeien.

Baby Björn en de heupjes

Later leerde ik pas dat een Baby Björn niet ideaal is voor de heupjes. Tenminste, soort van. Het is namelijk een heel zweverig vraagstuk waar niemand echt een gefundeerde uitspraak over wil doen, en waar wetenschappelijk bewijs aan alle kanten ontbreekt. Ook het bewijs dat Baby Björn zegt dat hun dragers veilig zijn (zie hier). Wel durven sommige specialisten te zeggen dat een gespreide houding het beste is voor de ontwikkeling van de heupen en de heupkommen.

Heupdysplasie

Hoe dan ook, als een baby heupdysplasie blijkt te hebben, krijgen ze een spreidbroekje. De benen worden dan in een basishouding gebracht zodat ze goed kunnen ontwikkelen en de problemen aan de heupjes verholpen kunnen worden. Deze basishouding is een echt gespreide houding zodat de benen niet gestrekt kunnen worden. Culturen die in deze houding dragen (bijv Afrika) hebben weinig te maken met heupdysplasie, culturen die hun baby’s gestrekt dragen hebben juist hoge cijfers met heupdysplasie. Zelf kies ik dus liever een voor gespreide houding voor mijn baby, als ik toch bezig ben 😉

Face forward

In een Baby Björn kun je je baby ook naar voren laten kijken. Voor een baby is dat een lastige stand, gezien ze nog helemaal geen sterke rugspieren hebben. Daarom wordt een bol ruggetje aangeraden, die ontstaat als je een baby met gespreide beentjes tegen je aan draagt, en niet met het gezicht naar voren.

Lees hier meer over de Baby Björn en de heupjes.

Latere edit dankzij lezers: het schijnt inderdaad zo te zijn dat face forward voor een baby eigenlijk te veel prikkels geeft.

De ergonomische drager

Een ergonomische drager vond ik veel comfortabeler. De heupjes worden niet gestrekt en in plaats van dat je baby bij je hangt aan hun kruis, kunnen ze lekker zitten en zijn ze van knie tot knie ondersteund. Ook voor de ouder is het een stuk prettiger, een heel stuk ergonomischer voor mijn rug en schouders. Met een baby vind ik een echte doek het handigst, dat kan ik uren volhouden zonder pijn. Nu mijn zoon vier maanden is vragen mensen weleens, goh, dat is toch zwaar nu? Nee, het is niet zwaar, mits je goed knoopt natuurlijk.

Liever zitten dan hangen toch?

Toen ik voor ergonomisch dragen koos, wist ik dat allemaal niet. Ik vond het alleen erg prettig voor mijn eigen rug en daarnaast lijkt het me veel comfortabeler voor mijn baby. Zeg nou zelf:
draagzak

Het oog wil ook wat

En een persoonlijke mening, ik vind Baby Björns en aanverwanten totaal niet mooi. Hoewel ik eerst ook niets met draagdoeken had (deed me denken aan hippies), veranderde dat en vond ik ook hele mooie draagdoeken. Ik vind dit er een heel stuk beter en mooier uitzien bij mezelf en dat vind ik dus fijn. Iets wat bij me past. We hebben nog steeds een drager voor degezondepapa, een ergonomische, maar die ziet er een heel stuk mooier uit (wij hebben een Tula).

Ik ben erg blij dat ik hierin ‘verzeild’ geraakt ben en hoop dat meer mama’s die willen dragen dit ontdekken, liever eerder dan later 😉

Comments (10)

 1. anita 6 jaar geleden

  Is dat dragen niet zwaar????? Die opmerking heb ik zo vaak gehad! En wij kregen beide kinderen toen ze al 2 waren (adoptie) en 12 kilo, maar ik vond het heerlijk! In m’n Manduca (ergonomische drager) droeg ik ze de chinese muur op. En zelfs deze zomer heb ik zoonlief (inmiddels 4 en ruim 15 kilo) nog heerlijk een paar uur (!!!) gedragen tijdens een wandeltocht door grotten in de bergen. En bijkomend: het is erg goed geweest voor de hechting tussen ons en onze kinderen. Ze zijn dichtbij je en kunnen heerlijk aan je wennen. Dochter wilde alleen op de buik gedragen worden en wilde me aankijken en zo dichtbij me zijn. Zoon was te angstig, maar wilde wel op de rug worden gedragen. Zo was hij toch dichtbij me, maar was het niet stressvol. Ik ben nog steeds fan!

 2. Miranda 6 jaar geleden

  Ik ben ook begonnen met een BabyBungel-variant, met mijn jongste. Daar heeftie twee keer ingezeten. Al snel kwam ik erachter dat de kikkerhouding het prettigst is, voor zowel drager als gedragene! Ik heb een mei tai (want ik kan ook niet knopen 🙂 ) en een ringsling aangeschaft voor mijzelf en voor manlief ook een ergonomische drager. Vooral de ringsling vond ik handig voor in huis, toen ze nog klein waren. De kinderen zater er uren in als babies, om te slapen, vooral in de avonduren. De mei tai gebruikte ik voornamelijk voor onderweg (ja, ik zat er ook mee op de fiets, tot groot verdriet van de mensen om mij heen, want die vinden het maar gevaarlijk…. hoe denk jij daar trouwens over?). We hebben er in ieder geval veel plezier van gehad. Nu nog gaat mijn jongste wel eens in de mei tai (ik probeer m dan op de rug te dragen, dat vergt wat handigheid, zeker in je eentje met nog een ander kind aan je been, maar het gaat!).

 3. Tanja 6 jaar geleden

  Ben zelf helemaal fan van de Ergobaby (die je ook op de foto in je blog hebt staan). Helaas zie je ze maar weinig in Nederland, terwijl ze zooo comfortabel dragen, leuke dessins hebben en goedkoper zijn dan de Baby Bjorn. En ze kunnen er tot zeker drie jaar in, dan draag ik hem uiteraard op mijn rug. Ik heb trouwens ook ergens gelezen dat face forward niet echt goed is voor een baby, want dan kan hij/zij zich niet afsluiten voor teveel prikkels. Gene idee of het waar is, ik ben tenslotte geen wetenschapper.

 4. Femke 6 jaar geleden

  Leuk stukje om te lezen mijn baby is van begin Juli maar wel al ruim 8,5 kilo. Ik wilde bij de 2e ook aan de draagdoek maar wat valt dat knopen mij zwaar. Klinkt stom misschien maar het maakt dat het mij te veel tijd en rust kost om mijn baby er goed in te krijgen zodat ik ook echt een gerust gevoel heb. Ik heb het meerdere malen geprobeerd en wel gelukt na enige tijd en ik begrijp je moet veel oefenen maar juist die tijd en relaxte daarvan neemt af voor mij. Nu heb ik een doek, maar is er ook iets wat wel goed is voor de baby’s maar ik niet (veel) hoef te knopen, want eenmaal geknoopt en gedaan genieten baby en ik volop! Ik hoop dat je mij kan adviseren.

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Je hebt ook ergonomische dragers hoor 🙂 Of een consult doen zodat je goed kunt knopen 🙂

 5. chantal 6 jaar geleden

  Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is weten toch wel steeds meer mensen de ergonomische dragers te vinden gelukkig. Het verbaasde me dus ook enorm toen ik hoorde dat bij het cb waar een vriendin natie gaat de baby bjorn door de verpleegkundige aangeraden werd. Misschien handig om voortaan te verwijzen naar je blog 😉

 6. Emmi 5 jaar geleden

  Ik wilde als baby absoluut niet met mijn gezicht naar mijn vader of moeder gedragen worden. Dan kon ik namelijk niets zien! Dus de enige manier was naar voren, anders krijste ik de hele buurt bij elkaar.

  Het verschilt dus per baby!

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Het klopt dat niet elke baby het wil! Alleen als je niks kon zien, was je al wel wat ouder dan pasgeboren 😉

 7. Jolanda 3 jaar geleden

  Een paar jaar later, misschien was het er een paar jaar geleden nog niet. Maar ik wil even kwijt dat ook baby Björn wel degelijk ergonomische draagzakken heeft!

  • Auteur
   sharon 3 jaar geleden

   Inmiddels wel ja 😉 Dit bericht is vrij oud!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*