Waarom ik geen kinderwagen heb voor mijn baby

Waarom ik geen kinderwagen heb voor mijn baby
maart 19, 2014 sharon

DSC03384Ik zit nu in mijn laatste trimester en al een aantal mensen hebben zich afgevraagd of ik echt geen kinderwagen ga aanschaffen. Voor onze dochter hadden we wel een kinderwagen, die ze vervolgens behandelde alsof het haar grootste nachtmerrie was. Ik ben toen gaan dragen en we hebben uiteindelijk de kinderwagen verkocht.

Natuurlijk dragen

Deze baby krijgt geen kinderwagen. Ik vind het dragen ontzettend fijn en ik kan niet wachten om het nieuwe kleine hummeltje in de doek te stoppen en zo een eeuwige knuffel te creëren (zo lang de doek geknoopt is uiteraard). Eigenlijk is het dragen van je baby heel natuurlijk, mensen over de gehele wereld hebben het altijd al gedaan. Niet alleen de mensen uit Afrika dus (die was aan alle bijdehante mensen die zo’n opmerking maken als je langsloopt).

Lekker veilig!

Ik vind het ook heel prettig, gezellig en leuk. Baby’s zijn over het algemeen rustiger in de doek, ze zijn dichtbij hun mama en ze kunnen vanuit de doek, naarmate ze ouder worden, langzaam de wereld eens gaan bekijken en observeren, op hun eigen tempo en in de veiligheid van hun moeder.

Dicht bij elkaar & signalen opvangen

Met je kindje in de doek kun je ook beter peilen hoe je baby zich voelt, of er iets is, of hij/zij ergens behoefte aan heeft en wat dat dan precies is.

Goedkoper? Of duurder?

Ik zou graag zeggen dat het ook goedkoper is, maar in praktijk ligt dat aan een heleboel zaken. Wat voor kinderwagen je zou kopen, wat voor draagdoek je koopt. Je hebt ze in alle soorten, maten en prijzen. Daarnaast heb je meestal maar één kinderwagen, maar je kunt gerust 10 draagdoeken kopen, als je zou willen. Een schoenentic is er niks bij.

Praktisch!

Het is superpraktisch. Je kunt vele kanten op bewegen, kleintjes kunnen lekker slapen in de doek of juist niet, ook in huis is het af en toe handig als je even iets gedaan wilt krijgen met een humeurige baby op sleeptouw. Een kinderwagen hebben wij in elk geval niet nodig, want ik voel me veel fijner en prettiger bij een draagdoek! 🙂

Wat voor draagdoek?

Ik bedoel hier een ‘echte’ draagdoek, een geweven lange doek die je zelf moet knopen. Ik heb vrij weinig met Baby Bjorns (al ben ik daar wel ooit begonnen met dochterlief), ik hou ook niet van die voorgevormde kommahouding doeken (waar je kindje als het ware in ligt als een klein kommaatje, dit is niet heel veilig). Een stretchdoek is vast fijn voor een newborn, maar niet voor zwaardere kindjes. Gezien ik alleen maar geweven doeken heb, zal ik daar ook direct mee knopen.

Mijn baby wil niet in de doek!

Dat hoor ik wel eens. Feit is dat de meeste baby’s dat getrek en beweeg niet fijn vinden tijdens het knopen. Mijn dochter huilde altijd tijdens het knopen, maar eenmaal lekker in de doek was ze stil. Het probleem is dat je de eerste keer wel even moet kijken hoe het allemaal in elkaar zit en dan duurt het knopen niet alleen langer, het lukt misschien ook niet in één keer goed. Het kan dus ook zijn dat je baby het daar niet mee eens is. Toch vinden de meeste baby’s (en kinderen) het prima zodra ze geknoopt zitten, dus zet door en maak je knoop af 😉

Comments (5)

 1. Cynthia 6 jaar geleden

  Dragen is zo fijn. Ik draag zl van 19 maanden ook nog bij 24 weken zwangerschap. Kijk er naar uit om kleine hummel straks te dragen. Kinderwagen staat hier nog wel….. maar hoelang nog?

 2. pieke 6 jaar geleden

  de kinderwagen was vooral fijn om als tassendrager, rijdende kapstok, boodschappenwagentje te dienen. dat mis ik nu nog wel eens!

 3. Afieke 6 jaar geleden

  Zo interessant en aantrekkelijk! Mochten wij ooit toch een kindje krijgen dan ga ik je hele site nog eens goed doorspitten over dit onderwerp.

 4. Linda 5 jaar geleden

  Hoi Sharon,
  Geweldig, deze blog! Ik ben zelf 29 weken zwanger en wil mijn kindje graag ook zo natuurlijk mogelijk opvoeden. Ik heb verschillende kinderwagens bekeken, maar nog steeds niets gekocht. Ook ik zou graag dragen, maar heb je praktische tips voor in de winter? Of als je met de auto weggaat, ergens parkeert en dan dragend verder wilt?
  Alvast bedankt!
  Linda

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Hai Linda! Wat leuk! Eigenlijk hetzelfde als in de zomer, alleen dan met meer kleding aan 🙂 En met de auto knoop je je kindje ter plaatste 🙂 Er bestaan ook ergonomische dragers, als je dat idee wat minder fijn vind (het knopen ter plaatse), bijvoorbeeld Tula, Manduca, etc. Zie ook hier http://www.degezondemama.nl/natuurlijk-ouderschap-2/de-ergonomische-drager/ 🙂 Mijn zoon is nu 10 weken en ik ben er heeeeeeel erg blij mee dat we het zo doen 🙂 xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*