Waarom bijvoeding?

Waarom bijvoeding?
januari 23, 2015 sharon

eten uit potjesWaar baby’s in het begin groeien op alleen melk, is de melk na een aantal maanden niet meer voldoende. Ik blijf het maar herhalen, dit betekent niet dat de melk niet meer voedzaam is, maar dat er behoefte is naar meer voedingsstoffen, naast de voedingsstoffen die in de moedermelk zitten (zie ook hier waarom borstvoeding na een jaar nog zin heeft).

Melk is stap één!

Daarnaast is een baby in ontwikkeling en maakt zich klaar om zelfstandig te worden. Gelukkig gaat dat heel langzaam, maar een onderdeel van deze ontwikkeling in het eerste jaar is dat ze oefenen met vast voedsel. Dit leren eten begint met drinken uit een borst, wat heel goed is voor de kaakontwikkeling. Vervolgens gaan de kleintjes verder met vast voedsel wanneer ze daar aan toe zijn.

Ontwikkeling en smaken

Dan ontwikkelen die spieren zich verder en leren ze hoe het voelt om eten in de mond te hebben, kauwen, slikken, hoe je je tong kunt gebruiken om het eten te sturen, etc. Ik vind het er hilarisch uitzien bij die kleintjes.

Ook leren ze over het eten, verschillende smaken, structuren (tenminste, als ze dat wisselend aangeboden krijgen).

Rustig aan hoor!

Ideaal dus, dat kindjes niet alleen behoefte krijgen om mee te doen met het sociale aan de maaltijd, ook krijgen ze behoefte aan extra voedingsstoffen en zijn ze er klaar voor om voorzichtig te leren eten. Ideale timing dus! Dit leren eten kan heel rustig, je hebt totaal geen haast. Tenslotte is melk, zeker in het begin, nog de voornaamste voeding. Als ze gaan oefenen met lopen, schrijf je ze ook niet in voor de avondvierdaagse. Als ze beginnen met eten, hoeven ze dus ook geen volwaardige maaltijden naar binnen te werken. Relaaax.

Het eerste jaar blijft melk de voornaamste bron van voeding. Soms lijkt het of je allerlei maaltijden al moet vervangen, maar dat valt echt wel mee, je hebt helemaal geen haast. Als het een weekje wat minder gaat, maakt dat ook helemaal niets uit dus. De potjes in de supermarkt geven ook een vertekend beeld van hoeveel je kind zou moeten eten. Waar het Voedingscentrum bij introductie 2-4 lepeltjes adviseert, zie je bij die potjes vanaf 4 maanden dat daar heel wat meer in zit. Ik dacht bij mijn dochter eerlijk waar dat ze dat zou moeten kunnen eten, helemaal met 6 maanden, dat was mijn ‘standaard’ voor wat ik dacht hoeveel ze nodig had. Dit is echter misleidend en gewoon niet waar.

Voedingsstoffen

De vitaminen en mineralen die niet meer voldoende in melk zitten voor een groter wordende baby (vanaf ongeveer 6 maanden), zijn ijzer, zink, eiwitten en B vitaminen. Het is dan ook handig dat wanneer je bijvoeding gaat geven, deze voedingsstoffen ook zitten in het eten dat je geeft. Dit klinkt misschien logisch, maar in praktijk wordt hier maar weinig rekening mee gehouden. Ik let dus ook goed op wat ik geef (wordt vervolgd hoor 🙂 ).

Dussssss…

De reden van bijvoeding zijn divers, ze zijn sociaal, voor de oefening en voor de voedingsstoffen. Belangrijk om te weten is dat je geen haast hebt en dat het niet gek is als je baby nog veel melk drinkt en geen hele maaltijden eet.

Comment (1)

  1. Marije 5 jaar geleden

    Goed getimed! We zijn net bezig met de eerste hapjes wortel aan ons zoontje te geven 🙂
    Komen weekend is hij een half jaar oud. Ik lees dus vrolijk mee hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*