Veilig samen slapen

Veilig samen slapen
september 11, 2014 sharon

Samen slapen – je baby bij je in bed hebben – wordt gezien als zeer risicovol. Elke moeder weet dat het niet ‘mag’ en dat het de kans op wiegendood (SIDS) aanzienlijk doet toenemen. Toch is het een heel stuk genuanceerder dat dat. Sowieso het hele wiegendood dingetje, helaas is daar weinig info over. Eigenlijk hebben mensen geen idee.

Wiegendood

Wiegendood heeft te maken met verschillende factoren, waarbij waarschijnlijk een link is tussen wiegendood en het delen van het ouderlijk bed, samen slapen op de bank, flesvoeding, buikslapen, roken, alcohol, drugsgebruik (ook in de zwangerschap). Toch blijken de onderzoeken over samen slapen niet eenduidig – in veel onderzoeken is de alcohol/drugs/rook factor niet meegenomen, terwijl verwacht wordt dat de combinatie alcohol/drugs/roken en samen slapen veel gevaarlijker is dan gewoon samen slapen. Hoe het precies zit, weten we dus niet echt.

Beetje eng?

Onze dochter sliep heerlijk op haar buik, maar heel onrustig op haar rug. We legden haar dus op de buik. De waarschuwingen omtrent wiegendood kunnen soms wat intens zijn, waardoor mensen bijna schrikken als je baby op de buik slaapt, of in het ouderlijk bed. Ik vond het dus best eng, maar ik vond het fijn dat ze vlakbij ons was, zodat ik haar kon horen. Inmiddels ben ik 15 stappen verder en vind ik op de buik laten slapen niet eng en samen slapen ook niet.

Wat doen wij?

Mijn dochter sliep 2 maanden bij ons op de kamer, maar die wilde echt zelf slapen (niet aanraken!) en werd wat onrustig van ons. Toen we haar op haar eigen kamer legden, sliep ze nog rustiger. Dit was voor ons allemaal heel prettig eigenlijk. Mijn dochter was (ja, was) een duidelijk voorbeeld van een kind waarbij samen slapen niet per se nodig is. Onze zoon slaapt ook op de buik en op zichzelf. Dan is ook hij veel rustiger. Hij slaapt niet op zijn eigen kamer, maar in de cosleeper. Ik denk dat hij het prima zou vinden in een eigen kamer, maar ik heb hem liever naast me. We slapen allemaal als een blok de hele nacht, dus dat is het niet, maar toch fijn om hem naast me te hebben.

Tips voor veilig samen slapen

Wat jammer is, dat er zó blind gestaard wordt op niet samen slapen, dat er bijna voorbij wordt gegaan dat dit heel natuurlijk is om te doen en dat het eigenlijk juist handig is om tips te geven hoe het veilig te doen. Het is een absolute afrader in combi met alcohol, drugs (of medicijnen) en roken, dat is duidelijk. Maar er zijn ook genoeg ouders die zich daar niet mee bezig houden. En in kader van een fijne nachtrust kan het de oplossing zijn.

De beste tips voor het veilig samen slapen kan ik wel geven, maar de geweldige site Borstvoeding.com heeft dat al heel netjes uiteen gezet. Lees dus hier de beste tips rondom veilig samen slapen!

Comments (9)

 1. Miriam 5 jaar geleden

  Ik denk dat het idd afhangt van kind tot kind en ouders.
  Mijn zoon is een premie en heeft tot kort een monitor gehad, hij slaapt ook bij ons in bed, gewoon omdat hij rustiger slaapt dan in zijn bedje alleen. Zo krijgen wij allemaal wat nachtrust.
  Maar we krijgen er veel kritiek over helaas, dat maakt je onzeker, maar het veranderd niet ons gevoel.
  Borstvoeding.com is idd een geweldige nuttige site!

 2. Wendy 5 jaar geleden

  Mijn dochtertje slaapt naast me in bed in haar eigen slaapzakje. Makkelijk met borstvoeding geven en ik vind het fijn om zo’n klein lichaampje naast me hebben. Zij lijkt het ook nog fijn te vinden. Toen ze werd geboren en we een paar uur later naar het kraamhotel liepen, werd het zelfs aangeraden door de verloskundige om haar bij ons in bed te laten slapen. Oke dan. Eerst 2 slapeloze nachten gehad maar nu gaat het veel beter. Ook bij het consultatiebureau wordt er niet raar naar gekeken. Hier krijgt bijna 100% van de baby’s borstvoeding in het begin dus ook erg handig. Ook slapen de babytjes hier onder dekbedjes. Oke ik woon in Noorwegen. Waarom is er zo’n groot verschil tussen twee landen?

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   goeie vraag! apart is dat he!

 3. Miranda 5 jaar geleden

  Volgens mij het ik het bij een andere blogpost al eens geplaatst dat twee van mijn kinderen ook buikslapers zijn. Mijn eerste zoon al met drie weken. Toen nog een beetje met geknepen billen omtrent wiegendood, maar daar was ik al snel vanaf. Sommige kinderen zijn gewoon gelukkiger op de buik! Wat betreft samen slapen, dat vind ik gewoon een te grote inbreuk op mijn privacy. Samen op een kamer dat kon ik nog net aan, maar enkel voor een paar weken in verband met de borstvoeding. Mijn kinderen zijn dan ook snel in hun eigen bed beland (niet eens in een wieg, meteen in een groot bed) en ook snel op hun eigen kamer.

 4. Door 5 jaar geleden

  Onvolledig artikel! Juist oververhitting is een van de grootste risicofactoren, laat dat winterdekbed nou 14x meer warmte geven als een gemiddeld katoenen babydekentje….

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Bedankt voor de aanvulling…. staat allemaal duidelijk in het artikel op borstvoeding.com toch? Waar ik naar verwijs?

 5. eefje 5 jaar geleden

  Mijn zoon slaapt ook op zijn buik. Onze verloskundige heeft vanaf het begin gezegd dat hij niet perse op zijn rug hoeft te slapen. Hij sliep vanaf dag 1 al op zijn zij tussen mij en mijn man in. In het begin was ik wel bang, maar onze zoon kon al snel zijn hoofdje optillen (handig als je op je buik slaapt:))
  Ik ben hierdoor wel relaxter geworden en maak me niet meer zo’n zorgen om alle verhaaltjes die er rond gaan. Voor wiegendood is denk ik wel meer nodig dan op de buik slapen en tussen papa en mama in.

 6. Nathalie 5 jaar geleden

  Mooi artikel!!
  Wiegendood is een ONVERKLAARBARE dood van een baby. Als een kindje overlijdt door bijvoorbeeld het dekbed van de ouders over z’n gezicht te krijgen, of met het gezichtje in het matras terecht is gekomen, is het door verstikking om het leven gekomen. Dat is dan geen wiegendood, maar verstikking. Naar mijn weten (ik heb het ooit ergens gelezen/gehoord, dus helaas geen bron voor je paraat) vermoeden ze dat wiegendood gelinkt is aan apneu. Sommige baby’s (er zijn ook zat kinderen en volwassenen hoor) stoppen met ademhalen tijdens hun slaap. In 99% van de gevallen beginnen ze automatisch weer adem te halen, in die ene procent helaas niet….. Maar dit (schijnt) lastig te bewijzen te zijn, dus vandaar mijn “onverklaarbare” wiegendood…… Ik vind het een vreselijk onderwerp, en hoop dat niemand dit ooit mee hoeft te maken, en ik hoop ook niet dat ik hier iemand mee kwets, maar ik wilde wel graag mijn mening/informatie kwijt 🙂

  Vriendelijke groet, Nathalie

 7. Marianne 5 jaar geleden

  Het lijkt me heerlijk om samen te slapen. We vallen weleens samen in slaap wanneer ik borstvoeding liggend geef in bed. Dan word ik een uur later wakker en mijn zoontje ligt er heerlijk tevreden bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*