Thee voor baby’s en kinderen

Thee voor baby’s en kinderen
maart 31, 2014 Jose

hippBabyTheeDoor het grote aanbod van thee en sapjes voor baby’s vroeg ik mij tijdens de eerste maanden na de geboorte van mijn dochter regelmatig af of borstvoeding wel voldoende was. Met borstvoeding wist ik niet precies hoeveel vocht ze binnenkreeg. Daarnaast zag ik andere mama’s flesjes maken met sapjes of thee. En als jonge mama kwam er ineens zo veel op mij af en dat maakte mij wel een onzeker.

Hebben borstgevoede baby’s extra vocht nodig?

Hebben baby’s dan ook extra vocht nodig? Baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen hebben geen extra vocht nodig. Zelfs niet op hete zomerdagen bij hoge temperaturen. Uitsluitend borstgevoede baby’s krijgen genoeg vocht binnen, de productie van de borstvoeding past zich aan omdat de baby vaker wilt worden aangelegd om de dorst te stillen.

Baby thee

Toen ik met bijvoeding begon, gaf ik mijn dochter een drinkbeker met water. Water is erg goed om mee te beginnen, maar soms vinden ouders het zielig om hun kind alleen water te geven en willen graag toch iets anders geven. Jonge kinderen hebben toch nog regelmatig darmprobleempjes, en dan wordt er gekeken naar producten zoals babythee. Deze thee’s speciaal voor baby’s bevatten kruiden, zoals venkel, die de krampjes verzachten. Met alle goede bedoelingen zien ouders soms niet dat deze thees ook suiker kunnen bevatten, suikers die onder verschillende benamingen zoals maltodextrine verstopt zijn. Suiker is natuurlijk erg slecht voor de ontwikkeling van de tanden van jonge kinderen. Het is daarom belangrijk goed de ingrediënten lijst van de gekozen producten goed te lezen en te kiezen voor producten die echt suikervrij zijn.

*Wanneer een baby krampjes heeft kan natuurlijk ook gewoon verder borstvoeding gegeven worden, borstvoeding is en blijf natuurlijk het beste ook (juist) wanneer de kleine krampjes heeft.

Met mate

Kruidenthee’s zijn in het verleden wel vaker in het nieuws gekomen wegens de kankerverwekkende plantenstoffen zoals Methyleugenol en Estragol, deze komen voor in o.a. venkel en anijs. Tegenwoordig heeft men meer zorgen over de hoeveelheid van minerale oliën, deze worden in hogere maten terug gevonden in de verpakkingen. Minerale oliën kunnen in het lichaam verzamelen en de lever, hartkleppen of lymfklieren beschadigen.

Moet ik dan geen thee meer drinken? Nee, dit betekenent niet dat we geen thee meer moeten drinken. Maar er kan wel rekening mee gehouden worden, dat grote hoeveelheden van welke thee dan ook, schadelijk kan zijn voor zowel de mama’s, zwangere als voor de de baby’s en kinderen. Ik drink zelf wel graag een kopje venkel- of rooibosthee, maar met mate.

Suikervrije Hipp babythee

Het Duitse merk Hipp speciale thee voor baby’s ontwikkeld, thees voor baby’s moeten aan strengere Europese kwaliteitseisen voldoen. Hipp heeft een baby thee speciaal voor baby’s vanaf 1 week (de venkel thee) of vruchtenthee vanaf 4 maanden zonder toegevoegde suikers en biologisch! 🙂 Die heb ik dus maar gekocht en samen met mijn dochtertje getest. Eerst in de supermarkt even naar de ingrediënten gekeken, op de lijst van de Hipp biologische venkel thee staat ‘bio-venkel’ en op de ingrediënten lijst: Bio-appel, bio-Rozenbottel, bio-wortel, bio-Rode bieten en bio-frambozen (helaas zijn de percentages niet vermeld).
De thee’s smaken prima, niet te sterk (ik laat de theezakjes ook nooit lang trekken), zeker de bio-vruchten-thee vond ik mild, ik vind de meeste vruchten thees veel te zoet, de geur van zo vruchtenthee laadt mij niet uit om het te drinken, maar deze baby thee was best wel lekker.

Borstvoeding & water

Inmiddels is mijn dochter 21 maanden en krijgt zij nog steeds de borst, maar inmiddels drink zij ook water. Thuis drinkt ze uit een klein glaasje of espresso kopje en onderweg nog uit haar drinkbeker. Ze vraagt om water wanneer ze dorst heeft. Andere vriendin mama’s hebben ook wel een thee of sapjes aangeboden, ze proeft dan wel maar geeft toch de voorkeur aan water. Ik denk dat het er maar net aan ligt aan wat ze gewend zijn. Tijdens het testen vond ze het heel leuk om in de keuken te wachten tot het water gekookt was, het thee zakje in het kopje te doen, maar opdrinken… Nee, liever water!

Verder ben ik ook relaxter geworden wanneer het gaat om de hoeveelheden, ik kijk of ze regelmatig drink, maar ga niet pushen. Wanneer ze regelmatig drinkt en plast en zich goed in haar vel voelt, ga ik ervan uit dat ze genoeg binnenkrijgt.

*Dit is geen gesponsord bericht, maar ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring.

Comment (1)

  1. marijksels 6 jaar geleden

    ‘k Heb ’t laatst ook gekocht, gewoon lekker voor mezelf 😉 Ik verbaasde me erover dat ieder zakje in plastic wordt verpakt…leek me dan weer niet zo bio 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*