Stikken baby’s niet met de Rapley methode?

Stikken baby’s niet met de Rapley methode?
februari 27, 2013 sharon
Copyright Tom & Katrien

Copyright Tom & Katrien

Nee. Ze stikken niet. Mits de goed rechtop zitten in elk geval. Ze kunnen zich wel verslikken, uiteraard, maar als ze goed rechtop zitten kunnen ze dit zelf allemaal weer in orde krijgen. Natuurlijk let je ook op wat je ze geeft. Noten bijvoorbeeld is niet zo verstandig, want dit kan de keel inschieten. Maar met een beetje gezond verstand over wat je te eten geeft en wat niet, komt dat helemaal goed. Dit moet je dus wel zorgvuldig bedenken (net zoals altijd).

Ze leren juist om niet te stikken!

Met de Rapley methode leren baby’s van kleins af aan om stukken te eten. Dit betekent dat ze leren hoe de tong werkt, hoe eten van voor naar achter in de mond gaat, hoe ze kunnen slikken, wat ze moeten doen om dat eten fijner te krijgen, etc. Dit gaat niet over rozen, eerst moeten ze dit leren. Mijn dochter moest de eerste paar keer spugen toen het eten te dicht bij haar keel kwam. Maar dat gaat vanzelf voorbij als ze comfortabel worden en hun tong leren kennen en weten wat ze daarmee kunnen doen (bijvoorbeeld eten van achter in de mond weer terug naar voren duwen).

En kauwen dan?

Daarnaast leren ze kauwen en maken ze hun spijsvertering klaar. In het begin slikken ze veel dingen half gekauwd door. Terwijl wij leren dat kauwen juist essentieel is voor een goede spijsvertering. Die begint namelijk al in de mond, tijdens het kauwen komen er al enzymen vrij die de eerste stap maken voor de spijsvertering.

Half gekauwd eten kan niet goed verteerd worden. Maar de spijsvertering van een baby moet nog groeien, de darmen moeten nog wennen en de kauwtechniek van de baby ook. Daarom is het niet erg dat je baby oefent maar het niet goed kauwt. Door het oefenen leert je baby juist om een goede kauwer te worden. Je baby zal steeds meer afhankelijk worden van ‘gewoon’ voedsel, en de kauwtechniek van je baby groeit daarin mee.

Als je net begint met bijvoeding dan krijgt je baby nog veel melk, daar haalt het de voedingsstoffen uit. Naarmate de melk minder wordt en de vaste voeding meer, zal je baby ook een steeds meer ervaren eter worden, waardoor de voedingsstoffen uit zijn vaste voeding beter benut worden. Dus dat komt allemaal goed!

Voor meer informatie zie het Rapley boek.

Comments (4)

 1. Sanne Kreuze 7 jaar geleden

  Mooi stukje. Mijn dochter is 5 jaar, en is ook opgegroeid met de Rapley methode. Ze heeft een ijzersterk gebit, mooie rechte tanden. Vanaf dat ze alleen nog maar hele kleine voortandjes had, knaagde ze al aan een wortel. De opvang was altijd erg paniekerig over wat ik wilde wat ze at. Ze moesten er erg aan wennen. Ze hadden geleerd dat kinderen stikken in zulke grote stukken.Mijn dochter heeft nooit iets gepureerds gegeten. En door de combinatie met borstvoeding (die krijgt ze nog steeds) hoeft ze later ook geen beugel. Ze heeft een keurig gebit.

 2. Susan 7 jaar geleden

  Hier inderdaad ook 2 kinderen (4-6) die opgegroeid zijn met Rapley. Eigenlijk nooit problemen mee gehad qua verslikken. Ga ook maar bij jezelf na, je verslikt je eerder in een hap (dik)vloeibaar voedsel als soep dan in een hap bloemkool. Ook kleine kinderen hebben de kokhals reflex al.
  Wij hebben met de introductie op het KDV en bij opa en oma wel gewacht tot ze zelf wat beter konden eten. Tot die tijd kregen ze daar alleen maar borstvoeding. maar ook voor de kunstvoedingskinderen kun je het introductiemoment bij anderen uitstellen zodra jij en je kindje aan het atukjes-eten gewend zijn.

  Grappig detail is trouwens dat ook wij ze nooit gepureerd voedsel gegeven hadden de eerste maanden, maar dat ze hier dus echt niets moesten hebben van pastasauzen, nasi, stampotten omdat alle smaken ineens door elkaar gehusselt waren ipv allemaal afzonderlijk 😉 Haha moesten we ze dát gaan leren eten

 3. Suzanne 7 jaar geleden

  Wij hebben helaas bij ons zoontje de heimlich moeten toepassen toen een stuk meloen in zijn keel was geschoten. Hij was serieus bezig te stikken, doodeng. Hierna zijn we ermee gestopt. Erg jammer want het leek me een geweldige methode. Hij was toen een maand of acht. Nu is hij 14 maanden en weet hij niet meer wat hij zelf met voedsel moet doen behalve spelen… Hapjes krijgt hij immers van mij??

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Oh Suzanne wat vreselijk om mee te maken! Dat is wel lastig ja. Ook als het kleine stukjes zijn? Hij doet toch wel iets zelf in zijn mond? (rozijnen, soepstengels, rijstwafel, etc?) Succes in elk geval! (misschien alsnog principes van Rapley toepassen 🙂 )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*