Slapen op een biologisch matrasje

Slapen op een biologisch matrasje
augustus 6, 2013 Jeanine

MatrasjeNaast de wekelijkse schoonmaak, heb ik de kamer van mijn dreumes van 14 maanden onlangs helemaal grondig schoongemaakt. Toen het ledikantje aan de beurt was om uitgesopt te worden liftte ik het linnengoed en matrasje eruit. Het wasgoed stopte ik meteen in de wasmand. Toen viel het me op dat er een rits in de matrashoes zelf zit en dat maakte me nieuwsgierig naar wat nu eigenlijk de inhoud is van het matras van mijn zoontje.

Ik heb diezelfde nacht behoorlijk lang wakker gelegen want wat ik had gezien toen ik die rits had opengetrokken, daar was ik behoorlijk boos en verdrietig om geworden. Een Tiffany (je weet wel, die beroemde juwelier) gekleurde plasticachtige foam laag met daarom een soort polyester gaas was wat ik had aangetroffen. Hoe goedkoop en hoe onnatuurlijk wil je het hebben? Nu hebben wij destijds echt niet het goedkoopste matrasje aangeschaft. Dit matrasje kostte bijna 100 euro en was een Nederlands kwaliteitsproduct. Daarnaast zag het matrasje er aan de buitenkant heel netjes uit, wie denkt er nu aan om de inhoud eens even te checken?

Fabrieksgeheim

Onze kleine dreumes heeft al heel wat uurtjes op dat matras doorgebracht. Wat doen al die stoffen eigenlijk? In Google voerde ik de woordencombinatie ‘mattress toxicity’ in en toen vond ik onder andere dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tt20q-WezOc. De chemische materialen in matrassen zouden zogezegd dus de brandveiligheid verhogen. Natuurlijk is er geen goed onderzoek gedaan naar de effecten van deze stoffen op mensen en op zeer jonge kinderen. De fabrikanten gaven waarschijnlijk prioriteit aan deze materialen, vanwege de lage kostprijs en onder het mom van fabrieksgeheim hoeven zij niet de exacte ingrediënten prijs te geven van de matrassen. Verschillende gebruikers maar ook fabrieksmedewerkers die de matrassen maken, geven aan diverse gezondheidsklachten te ondervinden. O.a. duizeligheid, het hebben van een bloedneus, huidproblemen enzovoort. Ik vraag me af hoeveel mensen nog een dergelijk matras zouden kopen als zij weten wat de inhoud ervan is en wat die inhoud teweeg kan brengen.

Gifvrij slapen

Het heeft me dik 2x de prijs van Julian’s oude matrasje gekost, maar deze mama slaapt inmiddels weer lekker! Via internet stuitte ik op de site van Mother Nature ‘De puurste kindermatrassen’. Hier heb ik een matras aangeschaft bestaande uit de materialen: kokos, natuurlatex, organische wol en biologisch katoen. De biologische katoenen hoes met schattige wolkjes erop heb ik ook open geritst. Wat een wereld van verschil! Je ziet meteen een dikke stevige laag kokos. Als ik Julian’s kamer tegenwoordig binnenloop ruik ik kokos en zie ik een uitgerust gezond jongetje!

Comments (7)

 1. sharon 6 jaar geleden

  Toen ik mijn bio matras aanschafte hoorde ik een van de eigenaar dat een goede vriend van hem op een onderzeeër werkt en na verloop van tijd werd iedereen telkens ziek. Toen hebben ze metingen gedaan en bleek het door de giftige matrassen te komen (ze hebben natuurlijk geen frisse lucht, dus die lucht werd steeds giftiger). Toen namen ze bio matrassen en was het probleem opgelost. 🙂

  • Linda 6 jaar geleden

   Wow, is het zo erg?! :O En ik baalde al zo dat wij een nieuwe matras moeten maar eerst een nieuw bed willen en dus nu even geen geld willen uitgeven aan een matras die daarna niet meer past.

 2. Jouke 6 jaar geleden

  Wat een goed artikel (direct ook aan mijn man laten lezen) en eerlijk gezegd ook een diepe zucht, kan dus echt niets meer gewoon kopen/vertrouwen….alles zelf uitzoeken, dus zeer blij met deze blog :-).

 3. Aukje 6 jaar geleden

  Ben ik even blij dat ik veel geld heb uitgegeven aan een biologische matras (overigens via greenjump.nl) met biologisch beddengoed!

 4. Laura 6 jaar geleden

  Naar aanleiding van jouw artikel ben ik als de wiedeweerga ook op zoek gegaan naar een betaalbaar matrasje. Ik vond 220 euro wel erg duur, dus heb even verder gezocht. Uiteindelijk voor het gemak ook bij Greenjump besteld, maar een Duitse webshop was een goede tweede optie: http://www.avalon-naturtextil.de/Schlafen/Matratzen-Zubehoer/Kinder-und-Jugendmatratzen/Bio-Kinder-Jugendmatratze-Zauberzwerg::16895.html
  Ik dacht ik tip even 😉
  Ook mijn dreumes slaapt hopelijk snel op zo’n natuurlijk matrasje!

 5. chrissy 6 jaar geleden

  dag dames,

  heb je bij een biologisch matrasje ook een berschermhoes/ molton of iets nodig als matrasbeschermer?
  Je hebt nu ook merken die een topper hebben van honingraat structuur die braaksel en urine opvangt zodat t niet in het matras lekt of je baby nat ligt..
  Heb zelf nog geen ervaring en wil graag een natuurlijk matras maar dan wel ook een hygienisch en een die bijv. 2 kids meegaat 😉

 6. Irma 5 jaar geleden

  ik las gister een artikel over de brandveiligheid van synthetische mastrassen en meubels. het blijkt dat polyurethaan en soortgelijke stoffen enorm snel vuur verspreiden en dit is het vulsel van veel matrassen en meubels. nu wil ik dus zsm nieuwe matrasjes voor mijn kleintjes (ook ivm gifstoffen), maar ik vraag me af hoe het zit met de brandveiligheid van bijvoorbeeld idd kokosvulling of andere natuurlijke materialen? lijkt me ook snel gaan toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*