Slapen en de draagdoek

Slapen en de draagdoek
augustus 29, 2014 sharon

foto-22Vorige week schreef ik over mijn baby in de draagdoek. Hij slaapt daar ook regelmatig. In zijn eerste weken sliep hij natuurlijk bijna alleen maar, waarbij de draagdoek helemaal ideaal is.

Overdag in de doek

Hoe ouder ze worden, hoe meer ze ook een beetje wakker zijn. Ik kreeg wat vragen over dit slapen en de draagdoek. Nu mijn baby (12 weken) nog geen echt ritme heeft (hij slaapt gewoon tussen de voedingen drie kwartier tot anderhalf uur) laat ik hem gewoon in de doek slapen.

We gaan mee in het ritme van de dag

Wat ik precies doe, laat ik eigenlijk over aan wat we doen die dag en hoe het gaat. Na de voeding valt hij soms in slaap, dan probeer ik hem over te leggen naar de bank. Soms is hij juist klaar wakker, dan speelt hij lekker (buiten de doek) en zodra hij moe wordt doe ik hem in de doek en dat valt hij in slaap. Als we weggaan, gaat hij in de doek en meestal valt hij in slaap. Het ideale aan dit weer is dat ik dan thuis kom en geen jas aan heb, zodat ik hem gewoon kan laten zitten. En soms wil hij op zijn buik spelen op de bank en dan valt hij ook weleens in slaap. Het is dus maar net wat we doen, in welk stadium van wakker-zijn mijn zoon is, etc.

Meer doek en minder doek

Zo zijn er dagen dat we veel op pad zijn, dan slaapt hij alleen in de doek en draag ik hem ook veel. Er zijn ook dagen dat we even een boodschapje doen en verder een beetje thuis hangen, vanwege de regen bijvoorbeeld. Dan heb ik hem minder in de doek en slaapt hij ook weleens eventjes op de bank. Als de dutjes regelmatiger worden, kan ik me voorstellen dat ik hem dan in bed leg, als mijn baby dat ook ok vindt.

En ’s avonds dan?

’s Avonds heb ik hem eigenlijk weinig in de doek. Ik heb hem vast, ik voed hem, hij slaapt ’s avonds ook minder. Mijn zoon bereidt zich echt voor op de nacht, zo lijkt het. Als we de laatste voeding doen waarbij ik het idee heb dat hij zijn nachtslaap start of wil starten, leg ik hem daarna (meestal wakker) gewoon neer en dan valt hij zelf in slaap.

Op de buik

Mijn zoon slaapt trouwens op zijn buik, net zoals zijn zusje. Beide kinderen werden erg onrustig van rugslapen en wij hebben ze altijd op hun buik gelegd. Ze maakten zichzelf continu wakker op de rug en natuurlijk kun je dan inbakeren, maar op de buik vond ik persoonlijk veel fijner.

Zelf slapen

Waarom mijn zoon gewoon gaat slapen als de tijd daar is, weet ik niet. Hij doet het alleen voor de nacht, overdag doet hij dat eigenlijk niet/nauwelijks. Dan heeft hij het gewieg in de doek nodig, het liefst in actieve vorm. Met een baby in doek op de bank zitten wordt ‘m niet voor mama, zeg maar.

En de hitte?

Toen het zo warm was heb ik hem minder gedragen en heeft hij meer gewoon op de bank geslapen. Dat kan natuurlijk wanneer ze nog klein zijn en niet rollen!

Comments (10)

 1. wij dragen je 6 jaar geleden

  In België hebben we een van de laagste wiegendoodcijfers ter wereld, net omdat er hier zo gehamerd wordt op dat rugslapen en buikslapen wordt afgeraden tenzij ze zichzelf kunnen draaien en zelf op hun buik gaan liggen.

  • cynthia 6 jaar geleden

   Daar wordt hier in Nl ook op gehamerd, maar als je kindje een echte buikslaper is dan kies ik daarvoor. Bij mijn zoon zes maanden ellende daarom gehad, moeilijk slapen. Nu is dochter ook buikslaper en geven we er gewoon aan toe.

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   klopt, In Nederland ook hoor, dat buikslapen dan. Eigenlijk ‘mag’ dat ook niet hier. Overigens is de oorzaak van wiegendood onbekend, er wordt alleen gesuggereerd dat er een aantal factoren meespelen, waaronder buikslapen.

 2. Miranda 6 jaar geleden

  Twee van mijn drie kinderen zijn ook buikslapers! Met geen mogelijkheid op hun rug te krijgen. Vond ik ook niet vervelend hoor, alleen met mijn eerste had ik er nog wat angst voor. Volgens mij geheel onterecht. Na drie weken ellende (ik had destijds ook nog geen doek) legde ik m op zijn buik in bedje en sliep hij binnen een minuut in. Als ik dat verkondigde kreeg ik blikken van, jij bent niet goed wijs… Ik deed dat toen ook al ’s nachts. Hij draaide toen zijn hoofdje al en was gewoon veel gelukkiger op zijn buik. Met als gevolg dat mama het ook beter trok…
  Bij mijn tweede heb ik buikslapen ook geprobeerd, maar dat wilde ze niet. Zij sliep al veel in de doek en als ik haar niet in de doek had dan had ik haar ingebakerd op haar zij (zeker niet op haar rug vanwege de eenzijdige ontwikkeling van haar schedel, maar om en om op haar zij tussen twee driehoekkussentje zodat ze niet kon omrollen).
  Mijn jongste heeft ook veel in de doek geslapen, maar ook ingebakerd op zijn zij net als mijn dochter. Toen de inbakerdoeken niet meer nodig waren heb ik m ook lekker op zijn buik gelegd en zo slaapt hij nog steeds het liefst.

  • lotte 6 jaar geleden

   Ik heb beide kinderen op de rug ingebakerd gehad en allebei een prachtige ronde schedel. Juist op de zij zou ik dan niet doen omdat en het hele lijfje enkel op de arm rust en de lans dat ze per ongeluk toch op de buik rollen te groot is.

 3. Ellen 6 jaar geleden

  Ik heb weleens gelezen dat een van de oorzaken van wiegendood een regulier matras kan zijn vanwege de chemische stoffen die daarin gebruikt worden 🙁

  Goed dat je je gevoel hebt gevolgd wb buikslapen. Ik durfde dat niet zo goed,, al lieten wij dochter wel op haar buik slapen in het begin.

 4. clarinda 6 jaar geleden

  Mijn dochter heeft altijd op haar rug geslapen, maar heeft ook altijd slecht geslapen. En nog steeds, ze is nu ruim 2, weet ik dat als ze ’s avonds als ik naar bed ga, op haar rug ligt, ze wakker wordt in de nacht. Altijd raak.
  Nu de 2e op komst, mijn man is nog niet om, maar als ik vermoed dat de baby lekkerder slaapt op de buik, dan doe ik dat.
  Tip voor draagdoek en jas: doe de draagdoek onder de jas, jas eventueel open of dicht als t kouder wordt. Er zijn speciale draagjassen of poncho’s. Dan kan je thuis je kindje in de doek laten, maar toch de jas uit.

 5. Erna 6 jaar geleden

  Hoi
  Ik lees dat je kinderen op hun buik slapen. Toen ik pas je blog over het dragen in een doek las, vroeg ik me al af of de kinderen dan wel willen slapen als ze op hun ruggetje in bed liggen. Want tijdens het dragen slapen ze ook op hun buik. Zou dat uitmaken denk je?

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Ja misschien wel… mijn ervaring is wel dat baby’s veel liever op hun buik slapen, sowieso. Maar ik heb er natuurlijk maar twee, niet representatief voor de gehele baby bevolking, maar toch. Ik vind het vooral fijn te zien dat ze er zo rustig van worden. Met samenslapen vind ik het ook minder ‘eng’ op de buik. (vooral bij mijn dochter, nu met de tweede geloof ik het allemaal wel 😉 )

 6. Esther 6 jaar geleden

  Zo herkenbaar, het gebruik van de doek! Leuk om te lezen. Ik heb mijn zoon (van juni ’13) ook veel gedragen, en hij heeft ook heel veel slaapjes gedaan zo. Ik legde hem dan vaak neer in de kinderwagen, die daardoor voornamelijk als bedje werd gebruikt, zelfs nu nog. En die staat buiten, dus eigenlijk gaan nu alle slaapjes overdag buiten in de wagen (even een stukje rijden om in slaap te vallen, blijkbaar heeft hij dat ‘wiegen’ aan de doek overgehouden). Als het ’s avonds echt niet lukt om te slapen (bijv. op vakantie of als hij niet lekker in z’n vel zit) dan loop ik nog een rondje met hem in de doek en dan is het zo voor elkaar…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*