Schimmel op de babybillen: natuurlijk vs. synthetisch bestrijden

Schimmel op de babybillen: natuurlijk vs. synthetisch bestrijden
juni 6, 2013 sharon

kokosnootolieBaby’s dragen luiers en je smeert natuurlijk wat billenbalsem of (kokos)olie op die billen om ze zacht en vitaal te houden. Ook laat ik de billen regelmatig even luchten. Ik weet of het lijkt of ik het nu over een deken of dekbed heb, maar ik heb het echt over de billen van mijn dochter.

Schimmel op de billen?

Een tijdje geleden had mijn dochter een schimmel op haar billen. Het begon met onschuldige bultjes, maar na een aantal weken groeiden die explosief en gingen helemaal open. Mijn dochter had er vreselijke pijn aan, het was echt zielig. Ik had het niet herkend als een schimmel zijnde en toen we erachter kwamen, was het al veel te groot. Het kan echt explosief gaan 🙂

Schimmel en billencrème

Jak. Een schimmel. Ik smeerde in die tijd voornamelijk Weleda, wat goed is om de billen babybillen te houden, maar dit werkt niet tegen schimmels. Vandaar dat mijn smeerselpraktijken ook totaal geen nut hadden. Ik voelde me een beetje schuldig, inmiddels was het al drie weken later en ik werd ook eens wakker. Maar ik had geen ervaring met babybillenschimmel.

Aan de antischimmelrommel uit de apotheek

Dus, chemische antischimmelrommel gehaald bij de apotheek en smeren. ’s Avonds nog eens uit haar bed gehaald om een schone luier te geven en te smeren en de volgende dag was het aanzienlijk beter. Al met al heeft het toch nog 3 weken geduurd voordat ze haar sprankelende babyzachte billen weer terug had. Conclusie: een schimmel is niet wenselijk en het is zeker niet wenselijk dat het zo ver moet komen!

Hoe voorkom je schimmel en hoe bestrijd je het op de natuurlijke manier bij startende schimmel?

Nu wil ik graag delen wat ik nu doe om een dergelijke situatie te voorkomen. Ik ken de voordelen van smeren met kokosolie, dat het antischimmelig werkt. Dus als ik de billencrème van Weleda (die maar eens per dag nodig is of eigenlijk zelfs maar eens in de twee dagen) afwissel met de kokosolie de rest van de keren, dan heb je al een natuurlijke antischimmel basis. Daarnaast, als ik weer bultjes ontdek, dan komt de kokosolie de volgende keer met grote opmars in grote getalen op die billen. Want natuurlijke middelen werken prima, maar vaak heeft het iets meer tijd nodig om te herstellen dan synthetische zalfjes. En als je nog in een pre-fase zit, is dat geen probleem. Maar met een krijsende baby die gewoon echt huilt van de pijn, dan gaat me dat te ver. Dan wil ik gewoon dat het weggaat. Per direct.

Luierloos

Verder is het altijd goed om je baby af en toe luierloos rond te laten dartelen. Hoeft niet per se volledig naakt natuurlijk, kan ook gewoon met een jurkje (bij meiden 😉 ) en beenwarmers aan.

Comments (8)

 1. Marjolein 7 jaar geleden

  Misschien een overbodige vraag, maar ik neem aan dat je smeert met geurende kokosolie?

  Groetjes Marjolein

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Ja klopt 🙂 en ik hoorde laatst dat deppen met wat bio azijn ook erg goed helpt 🙂

 2. Danielle 7 jaar geleden

  Ik ben wel benieuwd waarom je niet standaard met kokosolie smeert. Is dat af te raden? groetjes

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Hai, nee hoor, kan gewoon! 🙂

 3. Danielle 7 jaar geleden

  En nog een aanvulling: ik ben wel benieuwd naar je ervaring met sudocrem, heb je dat ook gebruikt? Als ik naar de ingrediënten kijk en de info op de site van sudocrem lees, ziet het er goed uit: ondersteunt m.n. het zelfherstellend vermogen van de huid. maar toch, het lijkt me minder ‘natuurlijk’ dan kokosolie. En ik wil het liefst zo dicht mogelijk bij het natuurlijke komen (sla soms misschien ietwat door, ha!)

 4. Amy 6 jaar geleden

  Ik weet niet of je je baby hebt jaren vaccineren? Mijn dochter kreeg steeds schimmelinfectie na een vaccinatie. Pas toen ben ik gaan nadenken….. Ik heb ook vanalles gesmeerd en hetzelfde verhaal als jij eigenlijk. Kokosolie was alleen nog niet bij me opgekomen.
  Nu ga ik komende week beginnen met het laten ontstoren van de vaccinaties. Mogelijk keert de schimmel dan weer even terug. Als dat zo is ga ik met kokosolie in de weer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*