Rapley, borstvoeding én een moeilijke eter

Rapley, borstvoeding én een moeilijke eter
januari 21, 2013 ilona

spruitDe borstvoeding-stop van Sharon, die is hier gelukkig nog niet aangebroken. Maar mijn meneer is dan ook pas 9 maanden. Ook hij werd in december ziekig. Paar dagen koorts en was een zielig hoopje mens. Hij wilde juist alleen maar bij mij drinken.

Terwijl ik hoop dat hij snel eens echt gaat eten, doet hij zich vooral te goed aan mamamelk.  Sinds een week of 2 heeft hij dagen dat hij er echt voor gaat. Wij geven hem ook eten via de Rapley methode en het is zo mooi om te zien als hij er echt zin in heeft en lekker aan het happen, sabbelen en kauwen is. En als hij dan een hapje in zijn mond heeft duurt het een minuut of 5 voor hij het verwerkt heeft om door te slikken of alsnog weer naar buiten te duwen.

De grond, het tafelblad en spruitjes

98% van wat we hem geven belandt uiteindelijk op de grond nadat het eerst grondig over zijn tafelblad is uitgesmeerd. Hem voeren met een lepeltje is een onmogelijke opgave. Hij proeft wel bijna alles en het is niet eens dat hij iets vies vind volgens mij. Het valt me wel op dat als iets een beetje nattig of wat slapper van structuur is hij het niks vindt. Maar elke dag is anders. Vorige week kreeg hij voor het eerst spruitjes en daar is hij toch 10 minuten mee bezig geweest, hij vond het heerlijk. Banaan daarentegen wil hij van begin af aan al amper aanraken.

Nog een slechte eter…!

Ik blijf hem graag borstvoeding geven zo lang het kan, maar stiekem is het toch ook wel fijn als het kolven op werk niet meer nodig is. Maar meneer lijkt tot nu toe net als de dochter van Sharon een slechte eter.

Echt eten en echt drinken

Inmiddels ben ik niet meer zo geobsedeerd dat hij maar volgestopt moet worden met melk de hele dag, en dus leert hij nu misschien ook pas echt het hongergevoel kennen. Vanwege zijn slechte groei door reflux en koemelkallergie de eerste maanden, zijn we gewoon erg bang dat hij iets tekort komt. Afgelopen dagen waren weer een klein drama, als hij in 3 dagen tijd een kruimeltje brood en een hapje appel op heeft, is het veel. Ik laat hem nu ook een paar slokjes water drinken tussendoor, gewoon uit een plastic bekertje op de-grote-mensen-manier en verder krijgt hij nog 4 soms 5 borstvoedingen.

Hoe lang ga jij nog door met flesvoeding?

Waar het merendeel van de mama’s die ik ken al maanden geleden is gestopt met borstvoeding, zijn wij dus nog volop bezig. Ik merk dat er steeds meer vragen komen van allerlei kanten over hoe lang ik er nog mee wil doorgaan? Tja wat moet je daar nou op antwoorden? Alsof ik daarvoor een planning heb. Ik zie het wel. Ik heb nog nooit iemand horen vragen hoe lang een moeder nog door wil gaan met flesvoeding? Mijn hoop is dat hij binnen afzienbare tijd echt een maaltijd naar binnen gaat werken (keep on dreaming) en hij voldoende heeft aan alleen een ochtend en/of avondvoeding.

Ons avontuur!

Dat het zomaar ineens over kan zijn zoals bij Sharon, daar had ik nog niet eens bij stil gestaan. We zien allemaal wel hoe het loopt. Voor nu ben ik blij dat ik hem nog kan vullen met melk als hij weer eens van die dagen heeft, dat hij eten alleen maar als speeltje ziet. Ik kan wel zeggen, ondanks dat er hier nog wel rijkelijk borstvloeding vloeit, gaan ook wij het grote avontuur aan: onze moeilijke eter laten eten.

Comments (8)

 1. Naziha 7 jaar geleden

  Hoi!
  Mijn kleine van bijna 8 maanden vult haar buikje ook vooral met mamma-melk. Drie hapjes groente/ fruit op een dag is al heel wat!

  Groetjes Naziha

 2. Auteur
  ilona 7 jaar geleden

  Onze melk is ook gewoon TE lekker natuurlijk. 😀

 3. Tosca 7 jaar geleden

  “Rapley-kindjes” eten vaak wat later “echte” maaltijden. Ze zijn voornamelijk bezig met ontdekken van al die gekke structuren, maar op eens hebben ze het door en gaan ze echt goed eten. Tot die tijd lekker bv blijven aanbieden, het beter eten komt echt vanzelf. Bovendien, tot 1 jaar is het echt nog bijvoeding en is melk het belangrijkste. Xx

 4. Claudia 6 jaar geleden

  Hoi, Onze zoon is nu 5,5 maand en krijgt volledig borstvoeding. Niet uit het flesje want dat wil hij niet, een tut trouwens ook niet. Maar ik moet begin januari terug gaan werken en maak me zorgen dat hij fel honger gaat lijden in de creche (4 dagen/week) Ik wil eigenlijk zelf wel met Rapley beginnen maar als hij geen flesjes wil kunnen ze misschien op de creche wel pureetjes met mamamelk erin geven. Ik weet het dus niet precies hoe het aan te pakken en vroeg me af of jullie tips hebben?

  • sharon 6 jaar geleden

   Gewoon blijven oefenen met flesjes, juist door papa bijv als je er niet bent, of andere mensen. Blijven oefenen 🙂 🙂

  • Auteur
   ilona 6 jaar geleden

   Toevallig zit ik nu een beetje in dezelfde situatie als jij Claudia. Mijn dochtertje is nu 5 maanden en ze gaat 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf. Ze weigert de fles. Elke fles. Of na ja we hebben natuurlijk niet álle flessen die er bestaan uitgeprobeerd maar wel een aantal. Ze raakt echt overstuur, al zodra ze de fles ziet. Deze week was onze hoop gericht op een breastflow-fles. Kreeg ik aangeraden van het CB en van een collega. Dit zou DE fles voor flesweigeraars zijn, want exact dezelfde techniek als bij drinken aan de borst. Nou mijn kleine dametje houd de speen hiervan in haar mond en kletst ondertussen de oren van het hoofd van de juf, maar drinken ho maar. We hebben daar nu sinds 2 weken ook een cupje, zodat ze kunnen cupfeeden. Ook dit gaat niet top, maar wel beter dan met de fles. We blijven het flesje nu steeds proberen en na die poging komt dan het cupje tevoorschijn zodat ze in ieder geval nog een paar mililitertjes naar binnen krijgt. Dus misschien kun je hem naast het blijven oefenen met de fles ook met een cupje gaan voeden. (je legt het tuitje dan op de lip en de baby likt de melk eruit net als een poesje dat doet)
   Ik vind het ook echt niet leuk dat ze daar eigenlijk niks binnen krijgt nu, ze heeft er ook nooit plasluiers, maar eenmaal weer thuis drinkt ze het meteen bij. Dat is wel pittig vind ik, vooral omdat mijn zoon ook aandacht wil en nodig heeft na zo’n dag, maar het is allemaal maar tijdelijk gelukkig.
   Voor wat betreft het bijvoeden: Als het met de rapley methode goed gaat thuis, dan zou ik op het kdv overleggen of ze hem daar ook op deze manier kunnen bijvoeden.

   • sharon 6 jaar geleden

    thanks Ilona! 😀 😀

 5. Nienke Huls- Elzinga 5 jaar geleden

  moeilijke eter? dat zal toch wel meevallen? Mijn zoontje vond met 6 maand de bloemkool maar niks en nu gaat het toch echt naar binnen… a la rapley. Dat komt vast goed, lekker experimenteren. Ik geef inmiddels 10 maand borstvoeding en volg stefan kleintjes in zijn adviezen qua introductie. En hier komt nog steeds veel op de grond, als er een kwart broodje ingaat, ben ik al tevreden 🙂 Druifjes zijn hier tha bomb!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*