Prematuur volledig aan de borst krijgen: een succesverhaal

Prematuur volledig aan de borst krijgen: een succesverhaal
september 8, 2014 simone

borstvoeding5Zoals in mijn vorige blog te lezen was, is mijn zoontje 5 weken te vroeg geboren. Niet extreem vroeg dus hij hoefde niet met apparatuur in de gaten gehouden te worden. Enige reden dat hij niet gelijk mee naar huis kon, was omdat hij nog niet zelfstandig kon drinken. Ik wilde dolgraag borstvoeding geven en dit kost nou eenmaal in het begin wat meer moeite dan flesvoeding.

Op kracht komen

Toen hij in het ziekenhuis lag werd door de artsen bepaald hoeveel hij moest drinken per 24 uur. Dit werd dan verdeeld over 8 voedingen. Eerste dag was dit 10cc en per dag ging het omhoog tot zoveel cc als nodig bij zijn gewicht. Vanaf een half uur na de bevalling ben ik druk bezig geweest met kolven zodat hij moedermelk binnen kon krijgen in plaats van kunstvoeding. ‘Live’ aan de borst ging namelijk nog niet lukken, daar had hij de kracht niet voor.

Langzaam opbouwen

Eerste dagen kon hij de benodigde hoeveelheid via een cupje naar binnen drinken, daarna werd de hoeveelheid te veel en gingen we over naar een flesje. Even was ik bang dat het hierdoor de ‘live’ borstvoeding deze keer ook niet zou lukken, maar doordat mijn productie deze keer goed was kon hij al gauw heel eventjes bij mij drinken. Hij kreeg daarna nog wel een flesje na. Na 5-6 dagen moest hij rond de 50 cc per keer drinken. Toen kwam even een omslagpunt dat het hem helemaal niet meer lukte: niet bij mij drinkend en ook niet uit een flesje. Samen met de verpleging toen gekozen voor een sonde zodat hij weer even op kracht kon komen.

Hierdoor konden we wel hem extra stimuleren om uit de borst te drinken. Door namelijk 10 minuten nadat ik hem had aangelegd de melk via de sonde te geven terwijl hij bij mij dronk. Hierdoor kon hij de link leggen tussen aan de borst drinken en een volle buik. Langzaamaan lukte het hem om een volledige voeding bij mij te drinken! In het ziekenhuis wegen ze dan voor en nadat hij aan de borst had gedronken om te zien hoeveel cc ernaar binnen was gegaan. Wat was ik trots toen dit op een keer de volledige voeding bleek te zijn 🙂

Naar huis…

Op de dag dat we naar huis mochten dronk hij 3 voedingen bij mij met soms nog een flesje na als hij te weinig had binnengekregen. Eenmaal thuis moesten we dit dus zelf gaan uitbreiden. Advies vanuit het ziekenhuis was eerste dagen ritme uit het ziekenhuis volgen. Daarna per zoveel dagen een extra ‘live’ voeding erbij. Heel belangrijk hierbij is dat je blijft nakolven zodat je eigen productie net wat hoger ligt dan wat hij drinkt. Hierdoor is het voor hem makkelijker om te drinken.

Een terugval

Eerste tijd ging dit heel goed, hij leek steeds meer te kunnen drinken uit de borst. Toen kwam er weer even een moeilijk moment waarbij hij na een half uur drinken veel te weinig had binnen gekregen en daarna nog een flesje moest leegdrinken. Lichte paniek zal het deze keer ook weer niet gaan lukken? Vandaar dat ik toen een lactatiekundige heb gebeld voor advies.

Advies van de lactatiekundige

Zij stelde iets heel anders voor, door de vele flesjes was mijn zoontje toch een soort van lui geworden en leek hij de moeite niet aan de borst te willen doen. Zijn gewicht was op dat moment goed genoeg om voor 24 uur te proberen alleen ‘live’ te voeden en geen flesjes na te geven. Gewoon op verzoek borstvoeding geven en dan kijken of hij tevreden blijft. Natuurlijk de plasluiers in de gaten houden en wegen om te zorgen dat hij niet weer gaat afvallen. Ze waarschuwde dat hij dan best een tijdje elk uur kon komen, maar wonderbaarlijk zat er tussen de 2 à 3 uur tussen de voedingen. De volgende dag bleek hij iets te zijn aangekomen dus zijn we gewoon verder gegaan met ‘live’ voeden.

Gelukt!

Trots kan ik nu vertellen dat we sinds die dag (7 juli een week voor de uitgerekende datum) de flesjes niet meer nodig hebben gehad! Kolven heb ik toen ook langzaam afgebouwd van 4 naar helemaal niet meer 🙂 Heb op dit moment een flinke voorraad in de diepvries liggen van al dat extra kolven, maar die komt vast later nog wel van pas…

Comments (3)

 1. Miranda 6 jaar geleden

  Wow! Echt heel knap dat jullie hebben doorgezet en dat het volledig live voeden jullie uiteindelijk is gelukt. Dat jullie er maar lang van mogen genieten samen 🙂

 2. Trien 6 jaar geleden

  Mijn kindjes zijn geboren op 27 weken. Ik had het geluk om ook te slagen met borstvoeding, tot 10 maanden. Zelfs bij extreem prematuren lukt het dus!

 3. KAtrien 6 jaar geleden

  Gelukkig heb je een lactatiedeskundige ingeschakeld, het zou sneu geweest zijn moest het daardoor in het honderd zijn gelopen.1ste dochter 2.8 maand gegeven , had ik toen geweten van een lactatiedeskundige 🙁

  Gelukkig zoontje nu al 26 maand ^^

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*