Pannenkoeken en sapjes… de dreumes eet!!

Pannenkoeken en sapjes… de dreumes eet!!
mei 8, 2013 ilona

sapjeZo! Verjaardag nummer 1 is achter de rug. Wat een feest was dat. Zo leuk, maar ook wel heel emotioneel. Mijn lieve kleine baby is nu een dreumes. En alsof hij het weet gedraagt hij zich ook echt dreumesachtig. Hij kan zoveel, binnenkort gaat ie zijn echte eerste stapjes zetten verwachten we. Ik kijk er naar uit, maar aan de andere kant…… laat hem nog maar even lekker rustig aan doen. Hij wordt zo snel groot.

Hij eet al wat de pot schaft

Vanaf 1 jaar, mogen kinderen ‘met de pot mee eten’. Nou daar gaan we dan, helemaal los!! Mmmmm, eigenlijk maakt het in ons geval niet heel veel verschil. Ten eerste kenmerkt de dreumes des huizes zich natuurlijk als ‘moeilijke eter’ en ten tweede krijgt hij al maanden wat wij ook eten, maar dan zonder toegevoegd zout en scherp smakende kruiden.

‘Je moet echt even gaan zitten’

Van dat ‘moeilijke eter’ imago probeert hij, lijkt het, nu wel af te komen. Alsof hij weet dat hij baby-af is, is hij na zijn verjaardagsfeestje steeds meer gaan eten.  Vorige week kwam ik hem ophalen bij de crèche en het eerste wat de leidster tegen me zei was: ‘nou die jongen van jou…. jeetje… je moet echt even gaan zitten.’  Ik schrok een beetje, maar wat bleek? Hij at! Hij had 3 kwart appel selluf gegeten! De rest was door zijn Biobim fruithapje (het enige wat hij tot dan toe dus echt at) geprakt en dat had hij ook helemaal op, hij had soepstengel en rijstwafel op en ook nog een stuk desembrood.

Hij eet met sprongen vooruit

De dag ervoor waren we begonnen met het geven van wat rijstmelk tussen de middag ipv mijn gekolfde melk. Dit omdat ik erg graag wilde stoppen met kolven op mijn werkdagen. Nou dat bleek geen probleem, want hij drinkt de fles rijstmelk net zo gulzig leeg als mijn melk. Op dag 2 begon hij dus ineens te eten! Afgelopen weken begon het al steeds wat meer te komen, maar sinds die dag gaat het met sprongen vooruit.

Een pannenkoekprobeerseltje niet op de grond

Zou het dan toch aan de borstvoeding liggen? Voedt dat zo goed, dat hij gewoon helemaal geen honger heeft naar andere dingen? Waar ik eigenlijk op mijn niet-werk-dagen gewoon wilde doorgaan met voeden zoals altijd, probeerde ik het toch iets anders te doen. Ik gaf hem automatisch gewoon tussen de middag borst, nadat hij zijn lunch weer eens op de grond had gesmeten. Nu geef ik hem alleen als hij er zelf echt om vraagt. (euh ja.. op verzoek dus) En ik bakte een pannenkoekenprobeerseltje. Omdat alle pannenkoeken die ik voorheen gegeven heb op de grond belandden nog voordat hij er maar aan geroken had, propte hij hiervan steeds grotere stukken van in zijn mond.

25 foto’s verder

Ik heb er wel 25 foto’s van gemaakt, knuistjes die zijn mond in gaan, vingertjes die afgelikt worden, een kauwend mondje, een genietend kereltje. En ik? Een blije mama. Ik bak ze nu dus met liefde zeker 4 keer in de week voor hem en zelf vind ik ze ook wel erg lekker.

Knoeien met het rietje…

Ook al het andere eten gaat nu dus steeds beter, vooral droge harde dingen zijn favoriet. Is iets nattig dan moet het meteen op de grond. Aardappeltjes bak ik altijd voor hem, die eet hij. Groenten…. nee dat is het nog niet. Groente/fruitsapjes daarentegen… Daar smult hij echt van. Alleen uit een rietje drinken, is best moeilijk. Soms lukt het, dan heeft hij het door voor 3 slokken, daarna weer niet. Ik vul het rietje daarom en houd de boel vast met mijn tong tegen de bovenkant van het rietje, dan zuigt hij het er vanaf de onderkant uit. Wordt regelmatig een knoeiboel, maar op deze manier is het het allerlekkerst!

To the point

Anyway…ik maak er een lang verhaal van nu. Even to the point Ilona:

1. eindelijk hij eet! En dat dus sinds hij minder borstvoeding krijgt.
2. pannenkoeken maak ik qua hoeveelheden op gevoel met: geprakte banaan, ei(eren), klein beetje boekweitmeel, rijstmelk. Bakken in kokosolie.
3. favoriete groentesapje van dit moment: Appelsap (van 1 appel uit de sapcentrifuge), 2 stengels bleekselderij (sapcentrifuge), 1 sinaasappel (sapcentrifuge), wat stukjes verse ananas, handvol verse spinazie. Als ik geen ananas in huis heb neem ik wat diepvriesframbozen, ook lekker!
4. om over na te denken: zal hij echt goed gaan eten als hij geen borstvoeding meer krijgt? Maar hij geniet er nog zo van (en ik ook), al drinkt hij wel steeds korter. Ik ben wel benieuwd of er moeders zijn die het is gelukt om door te gaan met maar 1 of 2 voedingen per dag? iemand?… hier?..toevallig?

En nu echt aftellen voor de eerste vakantie, zien wat voor eetfestijn dat zal gaan brengen voor onze eindelijk-begonnen-met-eten-dreumes.

Comments (5)

 1. simone 7 jaar geleden

  Goed zeg! Zou inderdaad wel eens aan de borstvoeding kunnen liggen dan, zitten natuurlijk ook genoeg voedingsstoffen in. Volgende stap kan misschien zijn groente toevoegen aan de pannenkoeken. Misschien wat pulp dat overblijft na het maken van de sap? Hier is het ergste vocht dan al uit maar genoeg voedingsstoffen nog over toch?

 2. elsbeth 7 jaar geleden

  voor mijn gevoel ben ik niet een super-borstvoedende moeder, mijn dochter had het ook niet echt nodig, ze eet al vanaf het begin van alles. Toen ze 8 maanden was, ben ik zelf van 5 naar 3 voedingen gegaan. Daarna naar 2 toen ze ’s ochtends niet meer vroeg wakker werd. En laatst (ze was 16 maanden) stopte de borstvoeding vanzelf, er kwam niks meer uit. Waarschijnlijk omdat ik ook weer zwanger ben. Ik vond het wel gek, maar ook ok. Ze vroeg er niet persé om, ik gaf het haar. Ze dronk ook niet meer lang of veel, maar er kwam nog wel wat uit. Conclusie: het kan, 1-2 voedingen per dag. Maar ik denk dat als hij echt gaat eten het wel vanzelf minder wordt.

 3. Susan 7 jaar geleden

  Wat goed! Ik heb hier ook maanden in basis maar 2 (of meer als ik thuis was) voedingen gegeven. Geen idee meer vanaf welke leeftijd, zeker pas ruim na een jaar. Maar de ochtend en avond waren heilig voor ons. Ik maakte ze er ook gewoon voor wakker als ik eerder moest beginnen en legde ze daarna gewoon weer terug. Tja wij zijn gezegend met lekkere slapers… Maar goed, naast de ochtend en de avond kregen ze als dat nodig was een paar extra slokjes, hoefde niet veel of vullend te zijn, maar het was er wel. Bij DL was het op het eind (2jr 4 mnd) zelfs maar 1x per dag of per 2 dagen, maar ook dat was qua productie geen probleem. Je borsten zijn nu goed ingespeeld op wisselende vraag.

  Gewoon lekker blijven genieten en samen kijken wat voor jullie goed werkt!

 4. Eva 7 jaar geleden

  Wat een mijlpaal he die eerste verjaardag. Wij hebben ook net een verjaardagsfeestje gevierd voor de 1e verjaardag van onze dochter. Onze dochter, die ook bar weinig interesse had in vast voedsel, en liever mamamelk dronk (en daar heel goed op groeit). Maar ook zij is ineens baby-af en aan het eten geslagen. Ze heeft duidelijke voorkeuren. Fruit vind ze (nog) niks, gekookte eitjes en (biologisch) vlees hebben haar voorkeur, en groente gaat steeds beter. Bataat gebakken in kokosoli vind ze heerlijk En de door jou genoemde pannekoekjes gaan er ook in als koek tegenwoordig. Een gehaktballetje met groente erdoor, bijvoorbeeld broccoli, lust ze ook graag. Ze drinkt ook steeds minder bij mij, Dat merk ik aan mijn opbrengst op de dagen dat ik kolf.
  Heb ook besloten het kolven af te bouwen, en de rest van de voedingen zo lang mogelijk in stand te houden. Dan kan prima, hoor. Je borsten zijn nu inderdaad ingespeeld op wisselende vraag. Mijn oudste dochter van 3 heeft zo tot ruim 16 maanden gedronken. Als ik niet zwanger was geworden van haar zusje dan had het vast nog langer geduurd. Mijn ervaring met haar is dat pas toen de borstvoeding helemaal gestopt was (dus ook ’s nachts) ze pas echt volwaardige maaltijden at, zo rond anderhalf jaar.

 5. Brenda 7 jaar geleden

  Wat grappig om jouw verhaal te lezen. Twee weken geleden begon ik me af te vragen waarom onze dochter nou zo weinig at tijdens de maaltijden. Ze is nu 11 maanden. Ze proeft graag en lust ook best veel verschillende dingen, maar ze at er alleen maar een heel klein beetje van. Opeens realiseerd ik me dat ik haar steeds voedde als zij wakker werd en dat dit meestal voor de maaltijd was..zou ze daar dan zo vol van zitten?! Ja! Ik stopte met het voeden als ze wakker werd en prompt begon ze meer te eten! Ik hoop dat jouw ‘moeilijke eter’ nu ook een best goede eter blijkt te zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*