Natuurlijke gifvrije slaapzakjes van Zizzz

Natuurlijke gifvrije slaapzakjes van Zizzz
december 20, 2012 Diana

IMG_0405-copy

Keep away from fire

Toen ik zwanger was van mijn zoontje kreeg ik een hele leuke vrolijke slaapzak van de IKEA cadeau. Ik waste hem en legde het in de kast, klaar voor gebruik. Toen mijn zoontje eenmaal geboren was en het wat kouder begon te worden, pakte ik het slaapzakje en kijkend op het label viel toen de volgende zin op: “keep away from fire”. Ik vond dat heel raar, want waarom maken ze uitgerekend slaapzakjes van brandgevaarlijk materiaal? Als er brand uitbreekt, dan kunnen baby’s niet vluchten, dan lijkt het me juist onverstandig om ze te laten slapen in een zakje waarop het label groot ‘keep away from fire’ omschrijft… Maar wat doe je met een gloednieuwe slaapzak? Weggooien vond ik zonde, dus ik liet mijn zoontje er wel in slapen, maar ik had er alleen niet zo’n heel fijn gevoel bij. Als ik mijn zoontje vervolgens ’s ochtends uit zijn slaapzakje haalde, voelde hij klam en warm aan. Wat blijkt, het zakje is gevuld met 100% polyester. Het is geen natuurlijk en ademend product, polyester is namelijk een plastic vezel dat gemaakt wordt uit olie.

Ik keek het even aan, maar uiteindelijk belandde het slaapzakje toch in een hoekje en gebruikten we het alleen wanneer alle andere slaapzakjes in de was zaten. Maar ook de andere slaapzakjes waren niet echt helemaal naar wens. Het werd winter, en ik had het idee dat mijn zoontje het niet warm genoeg had. Wat me verder dwars zat waren ook alle berichten in de media over allerlei gifstoffen in kleding en bespoten katoen. Mijn zoontje brengt heel wat uren slapend door, en dan is het geen fijne gedachte dat hij allerlei gifstoffen inademt of via zijn huidje binnen komen. “Dit kan en móet beter” dacht ik. Ik ging op zoek naar een beter alternatief.

Zizzz

Al googelend stuitte ik op de website van Zizzz met allemaal leuke slaapzakken. Zizzz is opgericht door een Nederlandse mama en papa die in Zwitserland wonen. Na de de geboorte van hun dochtertje, die niet al te best sliep, realiseerden ze zich hoe belangrijk slaap eigenlijk is voor baby’s. Het was hun opgevallen dat veel slaapzakjes die ze cadeau kregen gevuld waren met polyester. Met een polyester vulling kan het vocht zich makkelijk ophopen tussen de vezels en de huid en dat veroorzaakt het klamme gevoel. Wie wel eens onder een goedkope dekbed heeft geslapen heeft vast gemerkt dat het niet zo heel lekker slaapt, grote kans dat het dekbed een polyester vulling had. Een baby slaapt gemiddeld meer dan 5000 uur per jaar. Niet zo fijn als je baby die niet zo comfortabel kan doorbrengen.

Zwitsers wol

Ze besloten toen zelf maar slaapzakken te gaan maken van alleen maar natuurlijke producten, met als hoofdbestanddeel wol. Wol heeft namelijk als eigenschap dat het je warm houdt als het koud is, en koel wanneer het warm is en dat je niet gaat zweten. Resultaat: hippe slaapzakken, met alleen natuurlijke materialen die een optimale temperatuur regelen en duurzaam geproduceerd, zonder schadelijke gifstoffen en bestrijdingsmiddelen. De vulling van de slaapzakjes bestaan namelijk uit 88 procent Zwitserse wol en 12 % uit polylactide, gewonnen uit plantaardige vezels. De buitenkant is van biologisch katoen. Duurzaamheid is belangrijk bij Zizzz, dus het is goed voor je baby en goed voor het milieu, wat een fijne bijkomstigheid is. De voordelen zijn hier te lezen. Ik kreeg een slaapzakje toegestuurd voor mijn zoontje om het uit te proberen.

Ik was aangenaam verrast toen ik het pakketje open maakte. Wat een mooie slaapzak om te zien. Het slaapzakje is voor baby’s van 6 tot en met 24 maanden, dus mijn zoontje kan er fijn lang mee doen. Wat ik vooral super handig vind is het feit dat dit slaapzakje een ‘travel feature’ heeft. Dit is ideaal voor wanneer we er een dagje op uit gaan, zo kan mijn zoontje op de terugweg slapend en al in zijn slaapzak in het autozitje. Deze slaapzak gaat dus zeker mee als we erop uit gaan. De slaapzak voelde heel prettig en zacht aan en je merkt gelijk dat het goede kwaliteit is.

De test

Het slaapzakje is prettig in gebruik: door de drukknopjes bij de schouders krijg je moeiteloos de armpjes door de mouwopeningen. Geen gewurm meer bij het aantrekken. Het heeft een dubbele rits en kan zowel van boven als beneden open gemaakt worden. Het design van het slaapzakje viel ook in de smaak. Mijn zoontje heeft er de afgelopen week heerlijk in geslapen. Hij was lekker warm, en ik heb geen klam gevoel of zweet meer ontdekt ’s ochtends bij het opstaan. Mijn zoontje sliep de afgelopen maanden niet door en werd meerdere keren per nacht wakker, maar nu bleef het wakker worden maar tot 1 keer in de nacht beperkt. Zou het toeval zijn? 🙂 Wat een fijn idee is het dat mijn zoontje nu zo comfortabel slaapt in een gifvrij slaapzakje met alleen maar natuurlijke materialen. Had ik ze maar bij mijn dochtertje ook gebruikt! Met het slaapzakje was een zacht knuffeldoekje meegestuurd, een doudou, waar mijn zoontje graag mee knuffelt als hij in de box ligt.

Kortingscode voor degezondemama lezers!

Ik kan alleen maar vol lof zijn eigenlijk en ik hoop dat meer gezonde mama’s en baby’s de voordelen van het slaapzakje gaan ontdekken en Zizzz maakt het nu extra aantrekkelijk: Zizzz geeft namelijk alle lezers van degezondemama tot eind februari een korting van 15 euro op iedere slaapzak of deken. Voer bij de bestelling op de webshop, de codegezondemama‘ in om de korting te krijgen.
IMG_0412-copy IMG_0418-copy IMG_0421-copy zizzz1-copy

Comment (1)

  1. Auteur
    Diana 7 jaar geleden

    Correctie over ‘keep away from fire’:

    Een kleine opmerking over „keep away from fire“. Dit heeft te maken met Engelse wetgeving. Deze eist dat er en waarschuwing op nachtkleding staat als het niet door de brandbaarheidstest komt. Normaal katoen heeft een ontbrandingstemperatuur van ongeveer 210°C en brandt dus redelijk makkelijk als men het bij een lucifer houdt, en men moet dus de waarschuwing geven, net als bij polyester. (Ik heb de tekst ook op het label staan). De oplossing is een behandeling met chemische vlamvertagers, dit doet echter meer kwaad dan goed.

    Er is echter wel een groot verschil tussen brandend katoen en Polyester. Katoen verbrandt tot as en polyester smelt (plastic) en dit geeft dus ernstigere brandwonden als men het draagt. Wol heeft een heel hoog ontbrandingspunt en als men wol aansteekt heeft vuur de neiging om vanzelf uit te gaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*