Mijn top 5 ‘onzindrinken’ voor kindjes

Mijn top 5 ‘onzindrinken’ voor kindjes
oktober 28, 2013 sharon
Copyright @Diana Emanuela Fotografie

Copyright @Diana Emanuela Fotografie

De schappen in de supermarkt liggen vol met allerlei soorten drinken, ook voor kindjes. Ik denk dat veel ouders geen zin hebben om hun kind water te laten drinken, want ik zie echt nooit water in drinkbekers zitten. Ik verbaas me er wel eens over, maar wellicht is het echt zo’n onderwerp waar niet echt over wordt nagedacht. Dat bedoel ik niet stom, ik denk ook over heel veel dingen niet na, dat doe ik gewoon uit automatisme. Soms heb ik dan zo’n punt dat ik denk ‘goh, waarom doe ik dat eigenlijk’? Het is gewoon een dingetje dat bij mensen hoort. Ik denk dus dat veel kids gewoon zonder nadenken krijgen wat veel kinderen krijgen. Uit automatisme.

Fristi

Fristi staat toch wel op nummer één. Echt? Fristi? Dit is voor mij echt het toppunt van ongezond drinken. Niet alleen zit het vol bewerkte suiker en melk, ook is het echt zoiets dat wanneer je het drinkt, het voor een kind een halve maaltijd is. Ik heb al eens eerder over Fristi geschreven, en bijvoorbeeld de insecten die erin zitten, zie hier. Helaas krijgen heel veel kindjes Fristi, in redelijk grote hoeveelheden ook nog.

Chocolademelk

Gelukkig wordt chocolademelk heel wat minder gedronken dan Fristi, al maakt het in die zin ook weinig uit, of je nu Fristi of chocolademelk geeft. In chocolademelk zal ongetwijfeld nog een beetje meer suiker zitten, omdat cacao bitter maakt en je dan meestal een beetje extra zoet nodig hebt. Ook dit is een halve maaltijd, bevat geen echte voedingsstoffen en het is dus voornamelijk maagvulling in plaats van een manier om vocht binnen te krijgen.

(Koe)melk

Melk is gepasteuriseerd en daarmee bewerkt. Ook dit is gewoon een halve maaltijd, al natuurlijk wel wat gezonder dan de Fristi en chocolademelk. Karnemelk bevat minder lactose en kan daardoor soms beter verteerbaar zijn, maar het koemelkeiwit caseïne vind ik problematischer, en dat zit overal in. Wanneer je dit eiwit verhit, is het niet zo prettig meer voor de buikjes om te verteren. Onverhit is dit probleem veel minder, mede als bij melk van andere diersoorten. Mijn voorkeur gaat uit naar mamamelk. Deze melk is daadwerkelijk perfect afgestemd op de behoeften van het kind en bevat heel veel voedingsstoffen. Ik heb het hier trouwens niet over baby’s die afhankelijk zijn van melk (in welke vorm dan ook) maar over oudere kindjes die doorgaans een glas melk bij de maaltijd krijgen (bijvoorbeeld).

Vruchtensap en diksap (of siroop)

Ook zo’n favoriet. Vruchtensappen en diksap. Dat zie je pas vaak in die tuitbekers! Van jongs af aan leren de meeste kinderen dat je op z’n minst diksap of (verdunde) vruchtensap moet drinken. Zoet, dus. Met smaak. Want water heeft toch geen smaak? En we willen smaak! Dus geven we vruchtensap of diksap. Behalve dat je zelf smaak misschien lekker vind af en toe, omdat je dat al heel lang gewend bent te krijgen. Ik had eerst ook meer moeite met 100% water drinken, maar door het gewoon te doen, wen je eraan en is het gewoon heerlijk. Dus in plaats van leren om altijd een smaakje te willen, drinken we hier water.

Diksap

Diksap, hoeveel of weinig je ook gebruikt, is zoet, geeft smaak en zal ervoor zorgen dat je kind meer gaat drinken. Suiker is nu eenmaal erg lekker. Diksap is in veel varianten verkrijgbaar, ook zonder geraffineerde toegevoegde suiker. Natuurlijk, als je liever diksap geeft, dan moet je dat gewoon doen. Maar dan niet stiekem verbaasd zijn als ze geen water willen en denken dat ze water niet lekker vinden. Het is niet dat ze water niet lekker vinden, maar ze zijn ondertussen al aan iets anders gewend en dat willen ze dus. Door het gewoon nooit te geven, voorkom je deze situaties.

Vruchtensap

Vruchtensap is eigenlijk precies hetzelfde. Vruchtensap heb je ook zonder toegevoegde geraffineerde suikers. Dan moet je dus een beetje opletten, maar ze bestaan absoluut. Ik heb het niet zo op een beker vruchtensap. Het bevat veel meer suiker dan je denkt. Jullie weten dat ik niet tegen natuurlijke suikers ben, maar als het betekent dat een klein kind in 5 seconden 4 appels naar binnen klokt, dan moet het opvallen dat dat niet natuurlijk is. Wanneer is de laatste keer dat je kind 4 appels at in een uur tijd? 4 appels neem ik nu even random, maar lees hier meer over hoe geconcentreerd vruchtensap is in de meest gunstige situatie (bij de pakken uit de winkel kun je wel wat extra optellen 🙂 )

Een keertje kan heus

Kijk, diksap en vruchtensap zijn geen drama voor een keertje, dat vind ik ook niet. Ik heb zelf voorheen diksap gegeven toen mijn dochter ziek was. Uiteindelijk besloot ik dat ik verse vruchtensap dan toch gezonder vind, dus de diksap is ‘out’. Tegenwoordig als ze ziek is, geef ik een groentesap, en dat vind ik zelf het fijnste. Of soms wat versgeperste sinaasappelsap. Dat bevat meer sap en is wat zuurder, waardoor de verhoudingen niet abnormaal worden.

En als je het allemaal weet en je wilt toch diksap e.d. geven, je moet doen wat jij graag wil geven. Gewoon niet te verbaasd zijn dat voor de meeste kinderen geldt dat ze dan water niet lekker vinden. Net zoals volwassenen trouwens 😉

Comments (19)

 1. Susan 6 jaar geleden

  Hier inderdaad vanmiddag nog, toen er een vriendinnetje van m’n dochter kwam spelen. Ik zette automatisch bij ons allemaal een beker water bij de appel met kaneel uit school. Vraagt het vriendinnetje waarom ze water krijgt… Ik zeg omdat wij dat lekker vinden. “Nou ik vind aanmaak veel lekkerder…”zegt ze… tja

 2. ilona 6 jaar geleden

  Van de week zagen 2 vrouwen Oliver water uit een lfesje drinken en die zeiden tegen elkaar: “Kijk nou die drinkt gewoon water. Dat kan natuurlijk ook.”
  Ze waren helemaal verbaasd!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   hahaha!

 3. G. 6 jaar geleden

  Goed artikel! Ik heb stage gelopen bij een peuterspeelzaal, en de kindjes kregen standaard limonade van Euroshopper te drinken. Er was één meisje dat alleen water lustte/dronk. De leidsters vonden dat maar verwend en onzinnig, dat we dus voor één meisje water moesten inschenken in plaats van limonade. Dat vond ik echt zo apart, je kunt die kinderen beter allemaal water geven. Ik vind het echt zo slecht, zulke jonge kinderen al aan van die zoete rommel. Ze worden van kleins af aan al verslaafd gemaakt aan suiker.

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Sjeetje, gek is dat he? Water is juist heel gemakkelijk inderdaad! En idd, als je zoet geeft, willen ze niks anders meer. Hele gekke gedachtegang eigenlijk 🙁

 4. suzanne 6 jaar geleden

  Wat een fijn artikel. Ik ben het helemaal met je eens. Mijn zoon (19 mnd) drinkt eigenlijk alleen maar water en soms een beetje kruidenthee. Soms maak ik voor hem een groentesapje, maar ook dat is geen gewoonte.Hij weet niet beter dan dat hij water krijgt en hij vind het lekker. Ik denk dat het ook voor andere kindjes zou gelden, als ze inderdaad niet de smaak van zoet vanaf jongs af aan aangeleerd krijgen. En ik vind het altijd vreemd om te merken dat andere mensen het ‘zielig’ vinden, dat drinken zonder smaak. Kun je nagaan hoe hun ‘smaak’ juist beinvloed is.

 5. Mar 6 jaar geleden

  Heel goed! Een basisschool in mijn buurt heeft nu als regel dat er alleen water (en nog wel halfvolle melk) gedronken mag worden! http://www.noord.amsterdam.nl/actueel/nieuwsoverzicht/archief/augustus-2013/vier-windstreken/

 6. Judith 6 jaar geleden

  Mijn oudste dochter vraagt inmiddels zelfs om water als haar gevraagd wordt wat ze wil drinken: echt fijn! En zelfs mijn zoontje van 7 drinkt ook water zonder klagen. Hij was altijd een erg gek op hele zoete limonade en heeft best veel moeite gehad om aan de smaak van water te wennen, maar het is inmiddels dus goed gelukt! 🙂

  Bij ons thuis is de gewoonte dat ze vanuit school een glas suikerhoudend drinken krijgen (meestal gewone aanmaaklimonade) en de rest van de dag is het (bijna altijd) water.

 7. Lied 6 jaar geleden

  Na dit bericht, dacht ik ineens:’hoe vaak geef ik eigenlijk diksap’ en het antwoord was: ‘altijd’ want mijn dochter weigert water of thee. Maar toch maar begonnen met het aanbieden van water, ze drinkt idd nu een stuk minder, maar accepteert het steeds beter. En ik ben blij, want het scheelt inderdaad een hoop suiker:-)
  Ze drinkt wel bij haar ontbijt graag optimel, ook slecht waarschijnlijk maar ik vind dit al een hele verbetering.

  • Maike 6 jaar geleden

   Wat fijn om hier wat meer over die zoete drankjes te lezen! Mijn dochter (13 maanden) drinkt eigenlijk alleen maar roosvicee of diksap en ik wil hier graag vanaf! Als ik haar water of thee aanbied weigert ze deze (Ja dúh!)!

   Daarom vind ik het moeilijk om de overstap te maken. Aan de ene kant; als ze dorst krijgt gaat ze vanzelf wel drinken, aan de andere kant ben ik bang dat ze dan te weinig vocht binnen gaat krijgen als ze de kont in de krib gooit en water blijft weigeren!

   Iemand tips?

 8. Nicky 6 jaar geleden

  13 maanden is een mooie leeftijd om over te schakelen! Onze dochter is nu bijna 2,5 en wij zijn ook aan het omschakelen. Nu zijn wij al van ‘altijd diksap’ naar 1x diksap sochtends en 1x smiddags. Als ze na die beker nog dorst heeft krijgt ze water of thee. Ze weet dit nu (na 3 weken) en vraagt steeds minder om ‘sappie?’ Op het kdv waar onze dochter zit is dit ook de regel. 2x per dag diksap, en verder alleen water of thee. Bij het eten kunnen ze kiezen, melk of karnemelk. Ik ben hier heel tevreden mee!

 9. Manon 6 jaar geleden

  Mijn meiden zijn dan wel al wat ouder, maar die mogen de eerste beker verdunde rosevice of karvan. Als ze daarna nog dorst hebben kunnen ze water nemen en dat doen ze dan ook. Zitten we er een beetje tussen in. Gewoon steeds meer verdunnen de sap en dan is de overstap naar puur water niet zo moeilijk meer.

 10. Caroline 6 jaar geleden

  Ik heb wel biologische appelsap in huis, maar die verdun ik eigenlijk altijd met water. Hij mag een glas per dag ervan drinken, voor de lekker maar ik laat hem vaak eerst een (half) glas water drinken voordat hij de appelsap krijgt, want tegen dorst drink je water en niets anders!
  Verder drinkt hij water zonder morren. Gelukkig heeft hij dat vanaf baby geleerd.

 11. Else 6 jaar geleden

  Ook hier alleen maar water, en tussen de middag dan wel een flesje melk, maar wil graag over op de sojamelk om eens te kijken of ze dat lekker vind. Ik vind persoonlijk dat een 120 ml warme (gewone bio) melk niet heel veel kwaad kan. Maar wel dat het belangrijk is om te varieeren, dus bv een keer karnemelk, melk/ sojamelk.
  Water blijft favo bij mijn dochter, gelukkig! Ze krijgt ook wel eens verse jus aangemaakt met water, anders drinkt ze het niet!! 😀 Lekker makkelijk en ook nog eens goedkoop! Wij hebben haar ook nooit uit een tuitbeker laten drinken waardoor ze al heel snel uit een flesje water kond drinken, of uit een bidon. Ideaal met meenemen, en nu (1,5 jaar oud) kan ze zelf uit een glas of beker drinken. Heerlijk makkelijk! Bij de volgende ga ik het weer zo proberen. In het zwembad waar ik werk schrik ik trouwens behoorlijk hoeveel kinderen onder de 4 jaar hier fristi, chocomel, cola en dat soort drankjes drinken. Maar dat de drankjes echt zo veel bewerkte suiker hadden, sharon, dat wist ik ook zelf niet. Goed om te weten, als zal Noah het niet eens lusten 😉 Die wijst gewoon naar de kraan!

 12. Thirsa 6 jaar geleden

  Mijn zoontje van 13mnd krijgt alleen water naast bv en vindt het heerlijk. Laatst waren we ergens en had ik een biologische mango ananas smoothie zonder suiker en liet hem proeven maar hij vond het maar niets.. daarna zijn beker met water en z’n oogjes begonnen te stralen! Het is inderdaad waar je ze aan went.. heerlijk rabarber zonder suiker (ik vind het vies zonder suiker) en vindt zijn lepeltje met lijnzaadolie ook lekker en hij wil hem altijd aflikken… echt bizar want lijnzaadolie heeft zo’n bittere vreemde smaak . Maarja hij weet niet beter

 13. Katja 6 jaar geleden

  Wij zijn inmiddels ook al een tijdje overgestapt op water en ze hebben er echt geen moeite mee. Ze zijn in middels 8 en 10 en gaan nu wel ondervinden dat ze 1 van de weinige zijn. Heel af en toe drinken ze iets anders, maar automatisch pakken ze zelf water of vullen hun waterfles om mee te nemen als ze gaan sporten.

  Wat dacht je trouwens van Vitamin Water. Vertelde een tijd geleden iemand mij met trots dat ze op die manier haar kinderen toch iets gezonds mee gaf…

  Wat je zegt over appelsap snap ik. Hoe zie je dat dan bij groentesap? Dat is toch nagenoeg hetzelfde? Ik heb het zelf ook met smoothies, als je ziet wat daar in gaat en daar blijft ook niets voor over en het zou voor mij onmogelijk zijn als ik het “vast’ eet om dezelfde hoeveelheid te eten. Ben benieuwd naar jou mening/ervaring.

 14. Natasja 6 jaar geleden

  Hier werd op de eerste verjaardag van de oudste (destijds) gezegd door de oma’s dat het zielig was dat ze alleen maar water kreeg.
  Later nog meerdere malen gehoord en daardoor langzaam over gestapt op ranja…inmiddels baal ik er wel van dat ik me dat heb aangetrokken…

 15. annemieke 6 jaar geleden

  Mijn dochtertje drinkt ook graag water en thee, maar ze vind “water met smaakje” ook lekker, wij zetten dan vaak ook een kan water in de koelkast met schijfjes sinaasappel, limoen, citroen en wat munt weg. Hebben we ook een soort sap!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*