Mijn top 5 meest omstreden voeding voor baby & dreumes

Mijn top 5 meest omstreden voeding voor baby & dreumes
oktober 29, 2013 sharon

vruchtenhagelIk zal niet ontkennen dat ik me wel eens verbaas over al die babyproducten die in de schappen liggen. Heel veel producten zijn echt heel erg overbodig, maar het lijkt wel of de meeste mensen gewoon met de massa meegaan en kopen wat er voor hun neus ligt. Ergens is dat wel jammer, want zelfs producten die als ‘gezond’ gezien worden, zijn helemaal niet gezond. Vooral in de categorie baby en dreumes, daar waar je echt nog alles voor het zeggen hebt als mama zijnde, zie ik allemaal onnuttige, overbodige schappen.

Vruchtenhagel

Vruchtenhagel schijnt algemeen een heel gezond broodbeleg te zijn. Dat het puur suiker is wat je over  de boterham van de kleine gup uitspreidt, dat bedenken veel mensen er niet bij. En dan heb ik het niet over de ‘voedzame-suiker-is-toch-gezond-en-hebben-we-nodig’ suiker. Die vindt je namelijk in fruit en groente. Nee, ik bedoel de zeer onnuttige geraffineerde suiker wat alleen maar een aanslag is op die kleine lichaampjes en de eigenschap kent vitaminen en mineralen te onttrekken uit het lichaam, omdat die suiker zelfs geen nodige vitaminen en mineralen meer bevat. Ik weet niet wat men onder het begrip ‘gezond’ verstaat in deze, wanneer ze zeggen dat vruchtenhagel gezond is. Mijn definitie van gezond is wanneer een voedingsmiddel niet alleen een buik vult, maar voedingstoffen bevat die het lichaam nodig heeft om te groeien en te bouwen. Vruchtenhagel is dus alles behalve gezond.

Dreumesvla (of melk, wat dat betreft)

Net vond ik weer wat nieuws. Dreumesvla. Lekker romig, stond erbij. Eerder kwam ik erachter dat fabrikanten een serieuze zaak maken van ‘dreumesmelk‘. Blijkbaar kon de dreumesvla niet achterblijven. Lekker vol met gepasteuriseerde melk en suiker. Wij eten nooit toetjes, eigenlijk. Dit deden we zelf al nooit en nu met onze dochter ook niet. Heel soms als ik een taart gebakken heb, nemen we dat als toetje. Die taarten zijn wel een heel stuk verantwoorder dan de dreumesvla. Maar eigenlijk zijn toetjes best wel onnodig en voornamelijk gewenning. Als je echt nog trek hebt, kun je ook wat meer avondeten eten. Of je neemt later op de avond nog iets, als je eten gezakt is. Onze dreumes is geen toetjes gewend, en ze mist ze ook niet. Omdat ze ze niet gewend is. Zo makkelijk is het eigenlijk soms.

Babykoekjes

Je hebt ze van allerlei merken. Bambix, Nijntje, Organix. Als je dan koekjes geeft, neem dan in elk geval die laatste, die is zonder troep. Ik weet wel dat ik het leuk vond om mijn dochter een koekje te geven toen ze baby was. ‘Kijken of ze het lekker vond’. Na 6 maanden exclusief borstvoeding en vast eten dat niet echt wilde vlotten, ga je toch eens iets proberen. Koekjes vond ze inderdaad wel lekker. Ik nam die van Organix, natuurlijk. Maar terwijl ik ze gaf, vroeg ik me echt af waar ik mee bezig was. Die arme dochter van mij, had geen weet van het bestaan van koekjes en dat soort versnaperingen, en daar kwam d’r moeder, met een koekje. Natuurlijk is het lekker, maar wederom, wat wil je een kind aanleren wanneer je alles nog in de hand hebt? Mijn onschuldige dochter, die net zo blij wordt van een stuk banaan, kom ik aan. Met een koekje. In hoeverre wilde ik dingen verpesten met koekjes en andere producten uit verpakkingen? Dat wilde ik niet. Dus ze ging weer terug naar fruit. Niet omdat ze zielig is dat ze geen koekje krijgt. Nee, omdat ze fruit heel erg lekker vindt en dat dat alleen maar een heel groot voordeel is. Ze is nu bijna twee en natuurlijk bak ik weleens koekjes. Die eet ze dan graag. Maar mijn dochter weet dat koekjes uit de oven komen. Ze komen niet uit een winkel. En dat is echt ontzettend handig.

Rijstebloem

Net zoals met de babykoekjes, vond ik het leuk om eens iets te kopen en iets anders te maken voor mijn dochter, toen ze ouder dan 6 maanden was. Ik zag overal rijstebloem staan, daar had ik toen sowieso al een aversie tegen. Bloem is tenslotte meel, maar dan zonder voedingsstoffen en minder vezels e.d. Dus bloem is voor mij ‘geen eten’. Voor rijstemeel moest ik naar de biologische winkel, Biobim heeft dat wel. Maar ja, ik had het gekocht, en dan? Ze dronk goed, ze sliep goed ’s nachts, wat moet ik met die rijstemeel? Ik heb er een keertje pap van gemaakt van gekolfde mamamelk. Maar ja, en dan? Ik geloofde meer in de kracht van ‘gewoon voeden’ in plaats van al die poespas eromheen. Ook een papfles heeft me nooit getrokken. Al begrijp ik best dat een zeer oververmoeide mama dat doet, als de kindjes dan beter slapen. Maar dan toch niet met rijstebloem? Het is zo leeg!

Ligakoeken (e.d.)

Deze at ik vroeger graag. Vooral die melkliga’s. En dan zo eten dat je eerst het randje eromheen weg eet, en dan het lekkerste, dat melkgedeelte, als laatste. Zelfs toen ik tiener was at ik deze nog. Gelukkig kan ik inmiddels etiketten lezen en dan weet je dat deze ‘gezonde’ tussendoortjes niet gezond zijn. Met slechte e-nummers valt het meestal nog enigszins mee, ze zitten er wel in hoor. Maar de suiker, bewerkte melk en bewerkte bloem/tarwe vliegt je rond de oren. Dat is niet gezond! Het is troep! Wederom, hoeveel meer andere dingen je kinderen heeft, des te minder interesse is er voor daadwerkelijk voedzaam en gezond eten. Zoals fruit. Fruit kan in vele gevallen allerlei ‘snacks’ vervangen. Wellicht met rijstwafel erbij, met notenpasta bijvoorbeeld. En als je kind niet anders weet, dan is dat ook de meest logische snack.

Soms is het ook lastig…

Ik merk elke keer weer hoe snel je valt voor de producten die je tegenkomt. Ik denk dat het niet gek is. Dan denk je ‘ach, dat is leuk voor een keertje’. En als het dan lekker gevonden wordt, dan komt er nog een keertje. Hoe ouder mijn dochter wordt, hoe meer ik zie dat ik soms zelf moet opletten wat ik haar geef. Ik kom best weleens in de verleiding. Maar uiteindelijk kom ik altijd op lekker veel fruit in de kast en geen (hoe verantwoord ook) andere producten in de kast.

Verantwoord is goed?

Een voorbeeld zijn de (nieuwe?) fruitgummies van Organix. Volgens mij een soort van winegums, maar dan zonder troep. Ik twijfelde in de winkel, maar toen bedacht ik me op tijd dat dit totaal geen toegevoegde waarde heeft voor ons. Misschien later wel, wanneer ze ouder is en ik op zoek ben naar verantwoorde vervangingen, maar nu hebben we dat nog helemaal niet nodig. Het zou alleen maar een experiment zijn en als ze ze lekker vindt, gaat ze de volgende keer wellicht op haar knieën enthousiast voor het schap wijzen ‘die, die!’. Ik heb ze dus laten staan. Het is geen essentieel, toevoegend iets op dit moment 🙂 We hebben gewoon weer kiwi’s meegenomen.

Comments (3)

 1. Nikki 6 jaar geleden

  Hey Sharon, ik heb momenteel dezelfde twijfels met tussendoortjes.. Want tussen de hoofdmaAltijden door wil je toch wel eens iets op tafel Zetten.. Jammer inderdaad dat ik dan altijd denk ik de vorm van een koekje of iets dergelijks. Nu maak ik alle koekjes Zelf en dan op zo een manier dat het ook nog gezond snoepen is.. Maarja ik leer mijn dochter dus wel dat “snoepen” normaal is en waarom eigenlijk.. waarom kan ik mijn dochter niet gewoon standaard fruit of groente tussendoor geven…vind ik dat zielig? weet ik niet.. en waarom wel of niet hihiJeetje jou manier van denken en schijven zet mij soms zo aan het denken ben hier wel weer even zoet mee.. Ga d’r over filosoferen.. Iig bedankt voor weer wat denkmareriaal! Haha groetjes Nikki

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   haha 😉 interessant he! Vind ik ook 😀 😀 xx

 2. mama van 2 6 jaar geleden

  Mijn kinderen (bijna 2 en 3,5 jaar) hebben van zichzelf een redelijke voorkeur voor (soms gedroogd) fruit en groenten als tussendoortje, op chocolade na dan. Dat hebben ze vast van mij geleerd… kan er niet afblijven. Maar koekjes gaat met vlagen en snoep wordt hier al helemaal nauwelijks gegeten. Mijn dochter zit sinds kort op de peuterspeelzaal, waar ook getrakteerd wordt en als ik dan zie wat er allemaal voor onnatuurlijk mierzoet spul voorbij komt (likkoekjes, rozijntjes met een zoetzuur gekleurd laagje eromheen):| Tot mijn grote opluchting vinden ze het meeste daarvan niet lekker. Dat belandt hier dus in de vuilnisbak. Bij het boodschappen doen kijken ze ook verlekkerd rond bij het groente en fruit en weinig interesse voor zoetwaren.
  Met drinken vind ik het lastiger. Eerst dronk mijn dochter graag thee en ook water ging er prima in. Mijn zoontje neemt er nog steeds genoegen mee, maar dochter vraagt steeds om melk of sap (limonadesiroop of appelsap). Nu gaan ze ook een dag in de week naar oma en laatst was een keer de appelsap op. Ik zei oh water of thee is ook prima hoor! Waarop oma meteen reageerde met nee bah dat is vies! Dat is geen echt drinken. 😐 Dat is dus echt klinkklare onzin die ik mijn kinderen niet mee wil geven, maar heb geen controle over wat oma de kinderen geeft als ik er niet bij ben. Zo had ze haar aangeleerd dat als ze haar lunch op at, ze een zakje snoepjes kreeg als beloning en dat vroeg ze dan thuis ook. Nou ik dacht het niet, oma ook even ingelicht dat dat niet de bedoeling was! Toen we er laatst waren met lunchtijd, wilde mijn dochter geen brood eten en werd haar in plaats een eierkoek aangeboden. Dat werd mij ook niet gevraagd ofzo, oma vond dat normaal blijkbaar. En of die eierkoek nog niet ongezond genoeg was van zichzelf, moest er nog margarine op met een dikke laag poedersuiker. Na 1 hap hield mijn dochter het voor gezien (yes!) maar oma bleef maar aandringen dat ze wel moest eten hoor. Ik heb gezegd: nou, dat is geen echt eten, dus als ze dat wil laten staan prima, we zullen straks thuis wel lunchen! Begrijp me niet verkeerd, oma is heel lief voor de kinderen en ze krijgen ook meer verantwoorde dingen als fruit, brood, soep, maar van dit soort dingen krijg ik echt kromme tenen! Tot ze een a anderhalf waren, hield oma zich aan mijn instructies qua voeding of gaf ik zelfgemaakte voeding mee, omdat ik een preventief introductieschema volgde voor nieuwe voedingsstoffen (ivm allergieën). Maar sinds dat voorbij is, lijkt het hek van de dam…
  Vind het sowieso lastig: natuurlijk wil ik dat mijn kinderen gezond eten, maar wat moet je ze dan allemaal ontzeggen waar je zelf in je jeugd zo van genoten hebt? Is een keertje dan wel ok (met de wetenschap dat 1x die goed bevalt meteen tot gewoonte wordt omgezet door dochter)? Buiten de deur maar los laten en vertrouwen op dat ze de gewoontes van thuis later wel zullen volgen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*