Mijn ervaring met de wasbare luiers

Mijn ervaring met de wasbare luiers
februari 11, 2014 sharon

bamboozleNu mijn dochter zindelijk is, tijd om even terug te kijken op mijn ervaring met wasbare luiers. Toen mijn dochter 6 maanden was, ben ik overgestapt op wasbare luiers. Niet eens zozeer om milieuredenen, maar ik vond wasbare luiers een betere basis voor haar billen, uiteindelijk is het ook goedkoper en mijn grootste vreugd: je hoeft niet continu naar de winkel om nieuwe luiers te halen. Je hebt ze altijd in huis, je moet ze alleen af en toe even wassen 😉

Alle soorten en maten

Wasbare luiers heb je in alle soorten en maten. In het begin is het dan ook een hele zoektocht welke je wel en niet zou willen hebben en waarom. Zonder die dingen ooit gezien of gevoeld te hebben. Natuurlijk heb je wel mogelijkheid dat er iemand langs komt, maar persoonlijk hoeft dat voor mij dan weer niet.

Makkelijke, goed absorberende luiers

Eigenlijk heb je van alles en nog wat, van vouwluiers, all-in-one luiers, all-in-two luiers en voorgevormde luiers. Dan heb je ook nog allerlei verschillende materialen. Ik wilde graag ‘makkelijke’ luiers die goed absorberen en een hele tijd meekonden. Ik kwam toen uiteindelijk uit op de Tots Bots Bamboozle Stretch luiers, die bestaan uit een luier waar een overbroekje overheen moet. Ik heb een paar Tots Bots Easyfit gehad, wat all-in-one luiers zijn. Dit vond ik fijn in de zomer, toen dochterlief nog klein was, dan had ze niet zo’n gigakont en paste ze sommige broekjes wél, die ze anders niet meer zou passen. Want ja, je baby heeft wel een groter achterwerk dankzij de wasbare luiers.

Lekken, absorberen en inleggers

Deze all-in-one werden dan ook snel te weinig absorberend, dan kun je nog even doen met extra inleggers, maar op een gegeven moment krijg je veel lekkages. De gewone Bamboozle Stretch luiers werkten prima, zonder lekkage, erg handig in gebruik. Als ik juist een keer een normale luier omdeed, viel het me op hoe snel die luiers lekken. Dat was onaantrekkelijk, dus ik ging liever voor onze wasbare.

Eén maat de gehele periode

Mijn dochter was met 6 maanden al een hele forse tante en daarom hebben we al die tijd met één luiermaat kunnen doen. Nu kun je de Bamboozle Stretch met drukknoopjes verstellen, maar dat hebben we nooit hoeven doen en eigenlijk nu pas werden de luiers aan de kleine kant, met 2 jaar. Dat bespaarde natuurlijk wel een hoop aanschafkosten.

Wassen en drogen

In totaal hebben we 15 luiers en 5 overbroekjes, die laatste hoef je niet altijd te vervangen. Ik kwam altijd prima uit, in de winter moeten de luiers wel op de verwarming drogen, anders zijn ze niet op tijd droog voor de volgende ronde. Ik ben echt heel blij dat we de stap genomen hebben om de Bamboozles te gebruiken, want we waren én heel tevreden over de wasbare luiers in het algemeen én de Bamboozle was een geweldige keuze.

En nummer 2 gaat er weer in!

Comments (4)

 1. Marielle 6 jaar geleden

  Mijn dochterje is nu 1,5 en al wel een beetje bezig met indelijkheid, is het misschien slim om nu al van die wasbare luierbroejes te gebeuiken om haar sneller zindelijk te krijgen?

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Ze schijnen het wel beter te voelen wanneer ze plassen en sommige kindjes helpt het enorm, maar ik denk wel dat het voor ieder kind anders is 🙂 xx

 2. Aukje 6 jaar geleden

  Uit onderzoek is gebleken dat de ‘gevoelige’fase voor kinderen om zindelijk te worden tussen de 1,5 en 2 jaar ligt. Dus ik zou zeggen: ga lekker aan de slag. Kaatje Katoen heeft niet alleen een heel boekje geschreven over zindelijkheid maar heeft tevens een ruim assortiment aan stoffen luiers en oefenbroekjes. Daarnaast hebben ze veel ervaring. Veel succes!
  P.S. Ook ik heb bij mijn 4 kinderen wasbare luiers gebruikt, nooit spijt van gehad en lekker vroeg zindelijk!

 3. Nikki 6 jaar geleden

  Sharon, ik zat te denken aan boekweitcakejes of iets van bananenbrood in een roze /blauwe muffinvormpapiertje(handig van te voren te maken en in te vriezen) met gebakken eiwitschuimtorentjes erop gemengd met een beetje bietensap of blauwe besvoor de roze/blauwe kleur… En dan die op de cakejes plakken met een beetje honing of jam? Haha wat denk jij is zoiets “simpel” maar toch ” speciaal” genoeg? Ik dacht ik deel mijn ingeving met je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*