Lieve Lasten

Lieve Lasten
januari 31, 2014 sharon

lievelastenSommige gezondemama lezers weten het vast, ik houd van baby’s dragen 😉 Mijn dochter wil niet meer gedragen worden, ze is 2 en ze wil lekker zelf lopen. Soms gaat ze nog in de ‘papa doek‘ maar meestal niet. Ze is dan ook een fanatiek wandelaarster, legt afstanden af die ik niet voor mogelijk had gehouden voor een 2-jarige. Maar goed, ik ben blij dat ze niet lui is aangelegd en graag meeloopt, dat komt haar later vast goed van pas. Nu ik zwanger ben, kan ik het dan ook niet helpen om echt niet-te-kunnen-wachten om deze lieve baby als een soort eeuwige knuffel op mijn buik te knopen. Ik zie er zo ontzettend naar uit!

Natuurlijk dragen!

Goed, genoeg zwangere emo praat, op naar de review van een leuk, hartverwarmend boek. Lieve Lasten, om precies te zijn. Je baby dragen wordt gezien als een natuurlijke manier voor een baby om de wereld te leren kennen. Eerst zit het guppie natuurlijk heerlijk beschermd in de baarmoeder, maar voelt en hoort alles wat de moeder doet. Het is heel gezellig. Dan worden ze geboren en in het Westen komen ze dan in een eigen wieg en kinderwagen terecht. Natuurlijk gezien is een meer logische keuze om je baby dichtbij je te houden, zodat je baby je elk moment kan voelen, ruiken en soort van zien. Het is vertrouwd.

Aandacht, knuffeltjes en lieve woorden

In Lieve Lasten wordt dit ook beschreven. Zo noemen ze een voorbeeld dat ik al eens eerder gehoord had – van een onderzoek waarbij verzorgers hun kind wel verzorgden, maar niet tegen ze praten, brabbelden en glimlachten. Alle baby’s uit het onderzoek zijn overleden. Best heftig. Aandacht, knuffels, lieve woordjes en nabijheid is belangrijk. Natuurlijk is het onderzoek vrij extreem (zoals wel vaker), maar je kunt er wel uithalen wat baby’s nodig hebben, het is hun eerste levensbehoefte. En met dragen kun je dit intensiever doen, wat ontzettend gezellig is!

Tevreden kindjes

Ook beweging is belangrijk, baby’s die aan de mama’s geknoopt worden, krijgen volop beweging! Het is de moeder die beweegt natuurlijk, maar het schijnt een positieve uitwerking te hebben voor het zelfvertrouwen en de kindjes lijken tevreden.

Dragen van baby’s is heel normaal!

Overal ter wereld worden baby’s gedragen, al eeuwenlang, op elke mogelijke manier. Je hebt natuurlijk de draagdoeken zoals wij die kennen, maar ook veel andere manden, doeken, systemen, op de rug, zij, buik, van alle mogelijke soorten materialen. Het boek Lieve Lasten laat zien hoe baby’s over de hele wereld worden gedragen, met stukjes geschiedenis, uitleg en veel leuke foto’s. Het is geweldig om door te bladeren (vind mevrouw de peuter ook).

Lieve Lasten is een prachtig naslagwerk over het concept baby dragen in de verschillende werelddelen, met veel foto’s en achtergrond. Leuk om lekker doorheen te bladeren 🙂

Comment (1)

  1. Kat 6 jaar geleden

    Leuk Sharon! Ik vind het dragen alleen wat pijnlijk voor mijn onderrug soms..heb jij tips? Heb een 3,5 maand oude babydochter Tara

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*