Laat je kind water drinken – en wat als het niet lukt

Laat je kind water drinken – en wat als het niet lukt
april 16, 2013 sharon

water2Natuurlijk wist ik van begin af aan dat mijn dochter gewoon water gaat drinken. Geen koemelk (ook geen vervanger trouwens, nergens voor nodig!), geen vruchtensap en al helemaal geen frisdrank of van die Fristi dingen. Natuurlijk maak ik wel heel soms chocolademelk voor haar, ze is namelijk niet zielig en ook geen robot, maar water is het dagelijkse ding hier. Niet alleen voor haar overigens, ik en mijn man drinken ook alleen water, dus zo raar is het niet. Oh, en de groene smoothie of groentesapjes natuurlijk, die krijgt ze ook.

Alleen maar water!

Maar als ze gewoon water drinkt en dat gewend is, dan hoeft ze niets anders. Wij hebben ook nooit iets anders in huis, dus dat maakt het alleen maar makkelijker. Als je dit beslist van baby af aan, is dat natuurlijk extra makkelijk. Dat is gewoon het enige wat je aanbiedt en dan komt het allemaal goed, toch?

Waarom eigenlijk water?

Water is essentieel voor het menselijk lichaam en ook verreweg de beste vorm van drinken. Water (vocht) heb je nodig, elke dag weer. Je kunt je vocht binnenkrijgen via voeding, of andere drankjes, zoals sappen, melkproducten en de echte frisdrank. Het nadeel van die andere vochtopties is dat er ook andere stoffen in zitten. Vaak zit er veel suiker in, vaak zitten er allerlei additieven in en in het geval van pure vruchtensap: dit is geen natuurlijke manier om te drinken. Het betekent niet per se dat je dit nooit ‘mag’ geven, dat moet je zelf weten. Lees hier meer over vruchtensap..

Als ze maar genoeg drinkt!

Toen mijn dochter nog borstvoeding kreeg, wilde ze eigenlijk nauwelijks iets drinken. Geen water, helemaal niks. Behalve haar groene smoothies, die wel. Ik dacht dat ze gewoon genoeg binnenkreeg via deze wegen, dus maakte me er niet echt druk om. Totdat ze ziek werd, geen borstvoeding meer wilde en ook geen ander drinken. Ze wilde helemaal niets. En je weet, als ze ziek zijn dan zeggen ze: als ze maar genoeg drinkt! Nou, dat deed ze niet, hooguit drie slokjes per dag. Dat is te weinig.

Fruithapjes voor het vocht

Tijdens die ziekzijn week heb ik haar fruithapjes gegeven. Eén van de weinige dingen die ze op zich wel wilde eten en zo kun je natuurlijk wat vocht binnen krijgen. Dus op die manier hoopte ik dat ze niet zou uitdrogen. Dat is gelukkig gelukt.

Toch maar diksap

Na het ziek zijn wilde ze nog steeds niet drinken. Ik kon wel leuk water aanbieden, maar ze dronk het gewoon niet. Dus met die zoete fruithapjes in mijn achterhoofd, toch water met diksap gaan geven. En dat dronk madame wel. Sneaky! Dit heb ik 2-3 weken gedaan, zodat ze lekker bij kon drinken en we samen niet bezig hoefde te zijn met haar vochtinname. Lekker rust!

En terug naar water…

Na die 2-3 weken deed ik er gewoon water in. In het begin dronk ze inderdaad weer iets minder, maar ze bleef drinken. Nu, 3 maanden later, vindt ze het heerlijk, drinkt ze alleen nog maar water en vraagt ze vaak zelf voor meer.

Jong geleerd is oud gedaan

Dus leer je kind water drinken! Het gaat bij de meesten vanzelf, maar blijkbaar niet bij iedereen. Toch loont het om door te zetten, zodat je daar nog jaren en jaren van kunt profiteren! En niet alleen jij, je kind natuurlijk helemaal. Die hoeft nooit de neus op te trekken met ‘ik lust geen water’. Heel fijn!

Comments (4)

 1. Susan Svkodc 7 jaar geleden

  Hier drinken wij inderdaad ook de hele dag door water (of kruidenthee) en de kinderen meestal 1 bekertje dunne diksap. Nooit problemen mee…

  Grappig is hoe de kinderen soms echt vrágen om water: “mama, ik heb waterdorst…” hihi alsof dat een heel speciaal soort dorst is 😉

 2. Dieuwke 7 jaar geleden

  Ik geef mijn dochter ook altijd water of kruidenthee. Koud water drinkt mijn dochter (11 maanden) niet, maar lauw/warm water vindt ze heerlijk!

 3. Franciska 7 jaar geleden

  mijn dochter drinkt van alles. ze zit op school dus krijgt bij anderen ook wel eens wat anders te drinken. Mijn dochter drinkt vooral groene ijsthee en warme rooibosthee. maar ook ranja en yoghi. toch lust ze wel water. ze krijgt na school een glas drinken. wil ze nog meer kan ze water pakken, gelukkig nooit problemen mee gehad.

 4. sandra 6 jaar geleden

  Wat drinken is hier nog wel een dingentje. Ik heb ze de eerste drie jaar lekker ongezonde sapjes leren drinken. De oudste drinkt al wel water maar de jongste vindt het nog niets. Ik heb nu mooie rvs bekers gekocht en die nu 2/3 sap 1/3 water. Dit gaan we langzaam omdraaien en dan alleen nog water. Hopelijk is het me na de zomer gelukt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*