Kunstvoeding op basis van soja – een goed idee?

Kunstvoeding op basis van soja – een goed idee?
maart 31, 2014 sharon

Jullie weten het, ik ben op zoek naar een passende vervanging waar ik ‘second best’ happy mee zou kunnen zijn als borstvoeding om één of andere reden niet gaat lukken (of tijdelijk/gedeeltelijk niet lukt) bij mijn aanstormend talent die nu nog in de buik zit. In mijn zoektocht vond ik het opmerkelijk dat het Voedingscentrum alleen borstvoeding of koemelk aanraadt, en geen vervanging op basis van sojamelk, schapenmelk of geitenmelk. Als je allergisch bent voor koe, dan maar hypoallergeen. Maar niet iets anders in hun ogen. Opvallend!

Geen optie, de sojavoeding

Nou ja, voeding voor baby’s op basis van soja, dat ben ik wel met ze eens. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Kunstvoeding op basis van soja zou niet iets zijn wat ik zou overwegen. De voedingswaarde van een sojaboon lijkt op geen enkele manier op de voedingswaarde van moedermelk.

Fytaten

Soja zit vol antinutriënten, zoals bijvoorbeeld fytinezuur, welk de opname van verschillende vitamines kan belemmeren. De eiwitten in soja zijn sowieso heel anders dan in menselijke/dierlijke melk. Juist door de samenstelling en stoffen die erin zitten kan je baby ernstige tekorten oplopen.

Groeiproblemen

Het is bekend dat kindjes die kunstvoeding op basis van soja krijgen meer last hebben van groeiproblemen en last kunnen krijgen van de schildklier.

Fyto-oestrogenen – verstoort de hormoonhuishouding

Daarnaast bevat soja veel fyto-oestrogenen, wat erg lijkt op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit kan verstoringen veroorzaken in de hormoonhuishouding, omdat het lichaam in de war raakt en het daadwerkelijk ziet als oestrogeen. Ik zie weleens de vergelijking dat het voeden van je baby met soja zuigelingenvoeding ongeveer hetzelfde is als 5 anti-conceptiepillen per dag. Dit is zo’n bizar hoog getal, dat je je kunt voorstellen dat dit gevolgen heeft voor de hormoonhuishouding en het gedrag. Bij jongetjes is het onduidelijk of het invloed heeft op de ontwikkeling van hormoonhuishouding/geslachtsorganen/mannelijk gedrag. Ik houd mijn zoon liever uit deze grote ‘echte’ test. Bij meisjes is er een vrij grote kans op vroegtijdige vruchtbaarheid en seksuele ontwikkeling.

GMO?

Soja kan ook nog eens genetisch gemodificeerd zijn. Je kunt moeilijk terugvinden over het hoe en wat van de gebruikte sojabonen, maar eigenlijk maakt dat niet eens meer uit, als je de rest al hebt gelezen 🙂

Soja zelfs niet tijdens borstvoeding

Ik gebruikte voorheen nog best wat soja. Pas toen ik besefte wat het was en kon doen heb ik de soja direct weggehaald uit mijn voedingspatroon toen ik mijn dochter borstvoeding gaf. Zelfs via de borstvoeding wilde ik niets van deze soja aan haar doorgeven. Overigens gebruik ik wel af en toe gefermenteerde soja, wat wel een traditionele manier is van het consumeren van soja.

Voor meer info, kijk bijvoorbeeld hier.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*