Kun je bij oudere baby’s ook nog beginnen met Rapley?

Kun je bij oudere baby’s ook nog beginnen met Rapley?
januari 25, 2013 sharon

Dat was de vraag die ik had. Ik heb van 6 maanden tot ongeveer 8,5 maand met puree gedaan, toen ik eigenlijk over wilde stappen op Rapley. Maar kan dat wel? Want met 8,5 maand was mijn dochter al gewend aan lepel-eten. Gelukkig kun je gewoon overstappen! Bij elke leeftijd komen daar weer specifieke aandachtspunten bij, maar dit is het ongeveer!

Ga door met je hapjes

Wanneer je overstapt heb je natuurlijk al een ritme erin zitten met het geven van groente- en/of fruithapjes. Het advies luidt dan ook: ga door met die hapjes. En daarnaast kun je overstappen via de Rapley methode. Als je een wat ouder kindje hebt, hebben ze al wat bijvoeding nodig via die hapjes die je geeft. Daarom blijf je daarmee doorgaan.

Bij ons ging dit vrij snel over naar volledig Rapley. De eerste weken gaf ik er nog 2 groentehapjes bij, en liet ik mijn dochter de rest van de dag via Rapley mee-eten. Ontbijt, lunch en diner. Al snel konden de groentehapjes eruit, omdat ze voldoende binnen kreeg tijdens de overige maaltijden (waardoor ze via Rapley weer genoeg binnenkreeg aan bijvoeding).

Beetje meer geduld

Hoe langer je doorgaat met hapjes via lepel, hoe langer het kan duren dat je baby doorheeft dat ze nu zelf mag eten. Het kan dus wat meer geduld kosten dan gewoonlijk. Maar gezien je toch geen haast hebt, geeft het niet. Ik laat mijn dochter zelf vaak lekker eten, en als ze klaar lijkt te zijn, geef ik haar met de lepel af en toe nog wat. Maar alleen als ze wil, als ze niet hoeft laat ik het gewoon zitten.

Officieel hoor je bij Rapley niets in de mond van je baby te stoppen, omdat het echt de bedoeling is dat ze dit zelf leren vanaf 6 maanden. Ik merkte bij mijn dochter dat ik haar soms moet helpen om bijvoorbeeld te laten zien dat ze iets kan eten, en dat het best lekker is. Nog steeds moet ik haar af en toe herinneren.

Voordeel: mee-eten met jouw avocado

Het voordeel is dat wanneer ik iets eet met de lepel, een avocado of een gekookt eitje bijvoorbeeld, dan kan ze gewoon met me mee-eten van de lepel. Mijn dochter weet dat ze alles mag eten wat ik eet, dus wanneer ik zoiets eet, dan komt ze bij me staan en geef ik haar ook hapjes. Een beetje combi, maar wel erg gezellig.

Comment (1)

  1. anneke 6 jaar geleden

    Leuk om te lezen! Ik denk dat mijn mannetje van tien maanden er toch aan toe is zelf te eten. Dat naar binnen lepelen weigert hij steeds vaker :(. Hoewel inmiddels de BV (helaas) is afgebouwd, gaan we Rapley toch een kans geven. Met jouw tip om in ieder geval wel met de hapjes door te gaan, gaat t hopelijk lukken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*