Hormoonverstorende stoffen tijdens de zwangerschap: nee bedankt!

Hormoonverstorende stoffen tijdens de zwangerschap: nee bedankt!
januari 3, 2014 sharon

plastic bekerTwee weken geleden was er van Zembla een geweldige en tegelijkertijd verontrustende uitzending over hormoonverstorende stoffen. Gezien we midden in de feestdagsferen zaten, is dit bericht een beetje verlaat, maar hoe dan ook niet iets om niet over te schrijven (volg je het nog 😉 ). Gelukkig kun je de aflevering nog steeds terugkijken (zie hier).

Hormoonverstorende stoffen schadelijk

Het is niet mijn bedoeling als zwangere om nu helemaal hormonaal te gaan doen, maar ik vond de aflevering best heftig. En eigenlijk heb ik dat niet zo vaak. Misschien omdat het nu zo dichtbij komt. In de aflevering kun je zien dat de bewijsstukken die er zijn aantonen dat hormoonverstorende stoffen niet goed zijn voor ongeboren kindjes en kleine kindjes. Volgens sommige landen zijn de bewijsstukken voldoende om zwangeren hierover voor te lichten, Denemarken bijvoorbeeld, hier in Nederland vinden we het onvoldoende bewijs en wordt er helemaal niets mee gedaan.

Voorlichting aan zwangeren over hormoonverstorende stoffen

In Denemarken krijgen vrouwen dus daadwerkelijk een folder mee waarin wordt uitgelegd welke slimme, simpele keuzes ze kunnen maken om de aanraking met hormoonverstorende stoffen te verminderen. Mooi vind ik dat ze niet vrouwen bang proberen te maken, maar de insteek is door simpele aanpassingen en bewustzijn de blootstelling aan deze stoffen aanzienlijk te minderen, waarbij elke vermindering al een goed iets is.

Nederland wil meer bewijs

Jammer genoeg zie je ook hoe de instanties hier in Nederland reageren. Ze vinden het onvoldoende bewijsmateriaal dat hormoonverstorende stoffen schadelijk zijn en willen eerst meer bewijs. Ook al weet ik dat ze er zo over denken, vond ik deze uitspraak best confronterend. Met andere woorden, we zullen wel zien in de loop van de komende 30 jaar of die stoffen inderdaad schadelijk zijn (ja dat kan, in de vorm van zaadbalkanker, borstkanker en grote vruchtbaarheidsproblemen) en dan beslissen we wel of we mensen gaan voorlichten.

Wij gaan voor het levensechte experiment!

De Nederlandse instanties kiezen dus liever voor een levensecht experiment. Want bewezen dat de stoffen NIET schadelijk zijn, dat is niet zo. Ik kan me zo ergeren aan deze manier van handelen. Namelijk, de omgedraaide wereld is veel fijner en veiliger. Wellicht niet economisch voordelig. Maar door eerst uitvoerig te testen of iets wel veilig is, en dan op de markt laten komen, klinkt best prettig. Nu is het op de markt en moet in de loop van de jaren maar blijken of het veilig is. En zelfs al is er sterke aanleiding dat de stoffen gevaarlijk zijn, wordt er niet gekozen voor het zekere, maar voor het onzekere. We weten bijvoorbeeld wel dat embryo’s van dieren gezondheidsproblemen ondervinden door hormoonverstorende stoffen. Sterker nog, er is geen twijfel mogelijk dat het schadelijk is voor dieren. Maar ja, niet voldoende bewijs he. Jammer! Zeker jammer voor de mensen die hier nu en in de toekomst zonder weet veel gezondheidsproblemen van ervaren.

Bodyscanners niet getest – thanks for nothing…

Doet me denken aan die body scanners waar ik op Schiphol doorheen ging toen ik net zwanger was, terwijl die dingen he-le-maal niet getest zijn op gezondheid & mens. Toen ik dat later las, en me bedacht dat ik daar als onoplettende zwangere doorheen gegaan was, vond ik dat hoogst opmerkelijk. Bedankt Nederland/Schiphol/wie dan ook!

Je blootstelling verminderen

Goed. Gelukkig kun je vrij simpel al een hele hoop hormoonverstorende stoffen mijden. Het is niet eens echt lastig of ingewikkeld:
– eten en drinken: eet meer biologisch (ivm pesticiden), eet en drink niet uit plastic, warm niet op in plastic in de magnetron, eet vers, vermijd blik en koop glas
-cosmetica: gebruik natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten zonder parabenen en andere synthetische troep
-in en rond het huis: verminder de chemische stoffen, ga niet schilderen als zwangere, koop tweedehands (ivm stoffen die uit meubels e.d. komen), lucht je huis elke dag minstens 2 keer, maak schoon met natuurlijke producten (Ecover bijvoorbeeld)
-vermijd het aanraken van kassabonnetjes

Is de veilige grens wel veilig?

Dat zijn al simpele maatregelen waarmee je je inname van hormoonverstorende stoffen aanzienlijk verminderd. Het is niet zo dat je bang hoeft te zijn, een hormoonverstorend stofje gaat niet direct schade aanrichten, maar het gaat meer om de grote opeenstapeling die we tegenwoordig elke dag binnenkrijgen, op ons smeren, inademen, etc. Als je bedenkt hoeveel dat eigenlijk is, in hoeverre is die ‘veilige grens’  veilig? Die grens wordt vastgesteld op basis van één stofje, maar we hebben elke seconde van de dag te maken met allerlei cocktails van hormoonverstorende stoffen.

Je hiervan bewust zijn en simpele keuzes maken, zodat de blootstelling een stuk minder wordt, dat wil ik mezelf en mijn baby-in-buik niet onthouden!! Ik hoop dat elke zwangere deze keuze voor zichzelf mag maken, in plaats van dat de instanties ervoor kiezen ons dom te houden.

Comments (10)

 1. Roos 6 jaar geleden

  Helder stukje! Thanx 😀 Zelf probeer ik ook zoveel mogelijk mijn mobiel uit te zetten en andere stralingen te vermijden aangezien dat ook slecht is voor de hersentjes van de kids.. Alleen is dat zo lastig! Het is gewoon bijna niet te vermijden…

 2. BabyBeGood 6 jaar geleden

  En voor meer informatie over dit onderwerp ga je naar http://www.eenveilignest.nl

 3. Ellen 6 jaar geleden

  Helemaal met je eens! En confronterend he, dat je zwanger door zo’n scan bent gelopen! Ik heb hetzelfde gehad. Ik vroeg nog of het kwaad kon, en er werd ontkennend op gereageerd. Helaas dat voor waar aangenomen, maar goed, ik zou het nu nooit meer doen. En het is te erg voor woorden, dat Nederland meer bewijs wil zien. In Frankrijk mogen kinderen geen mobiel meer in de klas hebben vanwege de straling, maar in NL wordt er een zendmast gebouwd naast een PSZ…

 4. Bianca 6 jaar geleden

  Bedankt voor de tips!!
  Ik lag bij de tandarts toen ze foto’s gingen maken. Wist toen nog niet of ik zwanger was. En achteraf dacht ik zo stom van mezelf.
  Ik vind je site en tips super! Bedankt!

 5. Paula 6 jaar geleden

  Bedankt voor het delen. Ik ben ook geschrokken. Ik ben in het laatste anderhalf jaar bewuster over dit soort dingen geworden, maar het is echt confonterend om het zo te zien/horen.

 6. Simone 6 jaar geleden

  Ik heb de uitzending ook gezien. Ik verbaas mij erover hoe weinig bewustzijn
  er in Nederland is over dit soort zaken!
  Wanneer je je wel bewust bent hiervan is er ongeveer te veel om op te noemen waar je op
  zou moeten letten, bijvoorbeeld kassabonnen. Ik probeer mij even voor te stellen hoe ik deze
  zou moeten vermijden..
  Onder hormoonverstorende stoffen vallen natuurlijk ook diverse handzepen,
  synthetische luchtverfrissers voor huis/ auto, wc -hangers, deodorants, parfums etc.
  En wat te denken van benzine wanneer je tankt?
  Gelukkig zijn zaken als de woning luchten. natuurlijke cosmetica zonder parabenen en Ecover producten gebruiken bij sommigen al een beetje “ingeburgerd”. Een stap in de goede richting..

 7. p.c voortman 6 jaar geleden

  hallo ik weet niet of je al bekent ben met de website van green jump daar verkopen ze mooie rvs schoolbekers en nog veel meer gifvrije dingen een echte aanrader.
  Mijn ervaring op schiphol is dat kinderen niet door de scan mogen

 8. Thirza 5 jaar geleden

  Bedankt voor de tips, ik heb er nooit bij stilgestaan! Waarom is het niet slim om kassabonnetjes aan te raken ?

 9. Wij Dragen Je 5 jaar geleden

  Waarom moet je het aanraken van kassabonnetjes vermijden? Wat is daar de uitleg achter?

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   omdat er hormoonverstorende stoffen inzitten (bpa). Het staat in het lijstje om je blootstelling aan hormoonverstorende stoffen te verminderen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*