Johannesbroodpitmeel voor baby’s, is dat wel gezond?

Johannesbroodpitmeel voor baby’s, is dat wel gezond?
januari 9, 2013 sharon

Een populair verdikkingsmiddel voor de ´avondfles´ is johannesbroodpitmeel. Eigenlijk wordt het voor twee doelen gebruikt, om baby´s langer te laten slapen (vooral ’s nachts natuurlijk) omdat het meer zou vullen, zodat de baby langer verzadigd is. Aan de andere kant wordt het gebruikt voor kindjes die last hebben van spugen of reflux, omdat de melk ‘zwaarder’ wordt en zo de kindjes minder last hebben van spugen.

Werkt het wel of niet?

Overigens zijn er net zoveel bronnen op internet die zeggen dat het wél werkt, als mensen die zeggen dat het helemaal niet werkt voor de twee bovengenoemde doelen. Het feit dat het gebruikt wordt laat denk ik zien dat het voor het ene kindje wél helpt en voor het andere kindje niet.

Wat zit er in uw eten?

Hoe dan ook, toen ik mijn boekje ‘Wat zit er in uw eten‘ voor het eerst doornam, viel mij vooral op wat er bij johannesbroodpitmeel staat. ‘Wat zit er in uw eten’ van Courinne Gourget is een boekje waarin per e-nummer (additief) staat uitgelegd of er mogelijke gevolgen zijn van het consumeren ervan. Het in ingedeeld in een stoplichtsysteem: groen (onschuldig), oranje (oppassen), rood (echt vermijden).

Johannesbroodpitmeel = code oranje

Het opvallende is dat johannesbroodpitmeel de code oranje heeft, oppassen dus. Verder staat erbij dat het een natuurlijk verdikkingsmiddel en geleermiddel is, gemaakt van johannesbroodboomzaden (leuk voor Wordfeud?). Het additief wordt vaak als onschuldig beschouwd, maar sommige analyses hebben uitgewezen dat het onder andere astma, huidreacties en ademhalingsallergieën kan veroorzaken. Alhoewel serieuze analyses over dit additief zijn aangevraagd. Het is dus niet een sluitend onderwerp.

Pasgeboren baby’s…

Nu is het geen groot drama, maar in dit geval heb je het wel over pasgeboren baby’s. Baby’s die nog kwetsbaar zijn en nog zeer veel moeten groeien en ontwikkelen. Als volwassene heb ik geen probleem met johannesbroodpitmeel, ik gebruik het wel eens op glutenvrije recepten te binden. Maar eerlijk gezegd zou ik het voor pasgeboren baby’s liever vermijden.

Hebben jullie misschien meer natuurlijke tips tegen reflux of een langere verzadiging voor de nacht die sowieso, zeker weten, niet schadelijk zijn?

Comments (13)

 1. Jojanneke 7 jaar geleden

  Oh jeetje, ik heb mijn kleine wel 11 maanden deze jbpm gegeven omdat het een betere optie was dan Nutriton die vol met allerlei maagzuurremmers zit. En ik maar denken dat het een goede vervanging is. Het hielp overigens wel tegen het omhoog komen van de voeding! Hmmm ik hoop dat het geen side effects heeft!

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   och ja, als het nodig is…. Het is meer dat je er bewust van bent wat je geeft, dat je dus idd kunt opletten voor eventuele bijwerkingen, maar als het nodig is, dan is dat zo! Ik heb nog geen betere manier gevonden! Het is in elk geval beter dan Nutrilon toch… 🙂 groet!

 2. Tina 7 jaar geleden

  Ik las net ergens dat de superfood carobe net als johannesbroodpitmeel komt van de peulen van johannesbroodbomen. Nou vraag ik me af hoe carobe als zo gezond kan worden beschreven terwijl johannesbroodpitmeel dan weer mogelijk in verband staat met astma…

  • Auteur
   sharon 7 jaar geleden

   Hai! Ik denk van niet, heb altijd alleen maar hele positieve dingen over carobe gelezen. groetjes!

 3. Antoinette 7 jaar geleden

  Ik geef het momenteel mijn kindje omdat hij anders zoveel borstvoeding meteen terug geeft.
  Helaas heeft hij nu ook nog eens spruw en schimmel aan zijn billetjes, daarvan alsdus de dokter.
  Ik vraag me nu af of JBPM ook laxerend werkt of juist andersom?

 4. Alenka 6 jaar geleden

  Hallo. Ook ik ben op zoek naar een alternatief. Ik horde ergens dat bij refluks de slijm van de gekookte rijst gebruikt wordt, maar hier in Nederland kan ik dit nergens terugvinden … Wel is er bvb in Slovenië zelfs te koop in de natuurwinkels (dan hoef je dat niet zelf te gaan maken .. ) ..

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Ik heb er ook nog nooit van gehoord! Zelfs niet via Google ofzo? Succes!

 5. Lydia 6 jaar geleden

  Hoi Sharon,

  wat een interessante site. Wij zijn zelf ook erg van het e-nummervrij eten en het liefst echt biologisch. Nu was ik aan het googlen op johannesbroodpitmeel en kwam op jou artikel uit.
  Misschien kan je me helpen… onze zoon drinkt ongelooflijk veel. Hij is 10 weken en drinkt met gemak 190 cc iedere voeding, 5x per dag. Hij krijgt geitemelkvoeding van Nannycare, omdat dit het meest e-nummervrij is en hij vindt het lekker. Nu is het zo dat om 23.00 uur zijn laatste voeding is en in principe om 7 uur s ochtends zijn eerste en om de 4 uur kom je uit op 5 voedingen per dag. Alleen wordt hij al om 5 uur wakker en drinkt dan zo 190 cc weg. Omdat ik hem in het schema van ‘de eerste voeding om 7 uur en dan om de 4 uur drinken’ wil krijgen, maar ik hem stug om 7 uur weer wakker om hem weer een voeding aan te bieden. Hij drinkt dan zelfs weer 140 cc weg. Nu geeft het cb mij het advies dat ik aan zijn laatste voeding jbpm kan toevoegen in de hoop dat hij dan een meer verzadigd gevoel krijgt en het wel red tot 7 uur. Ik ben nu 2 weken met dit schema bezig trouwens.
  Wat zou je mij aanraden? Het boekje van Corinne Couget heb ik hier ook liggen en ook al is jbpm oranje, toch geef ik het hem dan liever niet. Weet jij toevallig iets wat je aan de voeding kan toevoegen wat ook e-nummervrij of biologisch te krijgen is en wat een baby van 10 weken een wat meer verzadigd gevoel geeft?

  Groetjes Lydia

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Hai Lydia!

   Dankjewel voor je compliment 🙂

   Ik vind het moeilijk je te helpen met je vraag. Ik heb maar één kindje en die kreeg borstvoeding, dus het is voor mij geen ervaringsverhaal 🙂 Verder dan een papfles (dat hoor ik om me heen 😉 ) kom ik ook niet, maar pap is ook niet echt ontzettend voedzaam en een kindje van 10 weken heeft dat nog niet nodig. Ik heb ook geen ervaring met voeden in schema’s, ik heb dat altijd op verzoek gedaan. Ik zie nu dat bv toch wel heel anders is dan flesvoeding 🙂 Sorry dat je niet echt iets aan me hebt, ik heb geen betere alternatieven gehoord dan johannesbroodpitmeel of een papfles. Ik heb dus ook geen idee hoe het gaat, al is 10 weken nog best jong voor zo’n schema, of zeg ik dan iets heel geks? (begrijp me, ik weet het echt niet 😉 ) Ik hoor alleen maar dat kindjes van die leeftijd meestal nog niet doorslapen 🙂

   Succes ermee!!!

   • maaike 6 jaar geleden

    Ik heb mijn zoon ook borstvoeding gegeven en hij spuugt erg veel vanaf het begin. Mijn zoon is nu bijna 4 maanden oud en slaapt de nachten nog niet helemaal door. Dat hoeft ook niet, ook al ben ik wel moe.
    2 weken geleden ben ik begonnen met het afbouwen van se borstvoeding. Sinds die tijd heeft mijn zoon erg veel buikkrampen en hardere ontlasting. Ik weet dat de ontlasting veranderd! Er is mij verteld dat jhbpm ervoor zorgt dat baby’s minder spugen, maar ook dat de vezels ervoor zorgen dat de ddarmen de ontlasting zachter maken.
    Ik hoop niet dat onze zoon deze bijwerkingen gaat vertonen, want het consultatiebureau heeft jhbpm aangeraden

  • Marieke 6 jaar geleden

   Hoi Lydia,
   Ons zoontje ( nu 12 weken ) krijgt ook Nannycare. Wij voeden hem pas als hij er om vraagt, maar wel met minimaal 3 uur er tussen. ’s Nachts redt hij het nu gelukkig met 5 uur er tussen. Helemaal strak op een schema lukt ons ook nog niet, maar hoeft van ons ook nog niet. Als het ongeveer maar klopt. Ik ben wel benieuwd of je inmiddels een alternatief hebt gevonden voor JHBPM. Hij geeft best veel voeding terug namelijk. zowel direct na de voeding als tussendoor. En het is een hongerig mannetje, maar met een klein maagje blijkbaar. Vanaf welke leeftijd is een papfles geschikt? Ik heb zo het gevoel dat ons kereltje dat best lekker vindt. 🙂

 6. Eva 6 jaar geleden

  Er staat vandaag (25-11-14) een groot stuk in De Volkskrant over e-nummers, waarin de betrouwbaarheid van Gouget in twijfel wordt getrokken. Het is onbekend waar ze haar expertise vandaan haalt, er is geen wetenschappelijke of professionele achtergrond van haar bekend en ze weigert daar ook iets over te zeggen. Veel E-nummers zijn natuurlijke ingrediënten en dus niet per se ongezond. Ik weet natuurlijk ook niet hoe het zit met bv Johannesbroodpitmeel maar misschien valt het dus wel mee.

 7. Anton 5 jaar geleden

  Hallo Allemaal

  ik heb sinds ruim 3 jaar een dochter. Onze dochter had bij gewone fles voeding enorme last van krampjes in de darmen. Wij zijn toen over gestapt van voeding. In plaats van normale verpakking zijn we over gestapt op comfort voeding ( ik werk zelf bij een kindervoeding fabrikant dus een keuze was makkelijk gemaakt) en hebben bij elke fles een paar druppels Nuxvomica van A. Vogel toe gevoegd. Hierdoor werd het direct een heel stuk minder. Volgens informatie is dit geen E-nummer maar een homeopatisch middel. Wellicht kan men er zijn voordeel uit halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*