Je baby altijd dragen – hoe werkt dat

Je baby altijd dragen – hoe werkt dat
augustus 18, 2014 sharon

foto-17Dat ik fan ben van dragen, heb ik al eerder beschreven. Zo hebben wij bijvoorbeeld geen kinderwagen. Sommigen vinden dat een beetje gek en ik merk ook dat mensen zich lastig kunnen inleven hoe dat dan zou zijn. Dat vind ik wel jammer, want iets anders doen dan ‘normaal’ hoeft niet per se te betekenen dat het ook echt raar is. Aan de andere kant is er geen enkele reden om je baby te gaan dragen, alleen maar omdat ik dat doe en schrijf dat ik er blij van word. Dit is een persoonlijke keuze. En elke mama kiest wat bij haar past.

Fulltime dragen in de doek

Waarom ik draag heb ik al beschreven in een eerder bericht. Mijn dochter heb ik ook gedragen, maar niet toen ze een kleine baby was. En dan vooral als we naar buiten gingen (wanneer je normaal een kinderwagen zou gebruiken) of soms tijdens het koken. Bij mijn zoon besloot ik hem soort van fulltime te dragen. Ik zeg soort van, want ik draag hem niet bij het luier verschonen en wanneer ik douche of kleren aantrek πŸ˜‰ ’s Nachts zit ‘ie ook niet in een doek. En wanneer ik voed ook niet, maar dan heb ik hem uiteraard wel vast. Nu mijn baby 12 weken is, is het tijd voor een update.

Verwen je ‘m dan niet teveel?

Toen ik dat besloten had, had ik geen idee hoe dat zou zijn. Hoe het in de praktijk uit zou werken. Maar ik zou gewoon kijken wat er ging gebeuren. Ik maakte me zelf niet echt druk om vragen als ‘raakt hij dan niet te gehecht’, ‘is dat wel goed voor zijn ontwikkeling’, ‘is dat niet te verwend’, ‘zal hij ooit een normale lichamelijke ontwikkeling ondergaan’, ‘zal hij ooit lopen’, ‘is dat wel goed voor zijn heupen’, ‘is dat niet veel te zwaar’, etc. Of gewoon de ‘dat kan toch niet goed zijn’.

De eerste weken

Toen hij 2 dagen oud was, deed ik hem voor het eerst in de doek. Omdat ik mijn dochter al gedragen heb, wist ik hoe ik moest knopen en deed ik dit met een geweven doek, niet met de stretchy variant. Voor mijn dochter heb ik toen een fatsoenlijk draagconsult gedaan, wat me erg geholpen heeft. Gezien een pasgeboren baby voornamelijk slaapt vond hij dit prima. Het enige was dat als hij wakker werd, hij nogal paniekerig leek (a la ‘what the heck is going on, ik zit vast’) en met een beetje sussen, pink sabbelen of uit de doek halen werd hij weer rustig. Na een week was hij gewend en gebeurde dit ook niet meer.

Handen vrij voor de peuter

Toen was de kraamweek voorbij en begon mijn leven pas echt als mama van twee kinderen. Gezien het leven van mijn zoon nog bestond uit drinken, verschonen en slapen, was hij bij mij in de doek als hij niet aan het drinken was of verschoond werd. Wat een verademing. Het dagelijks leven gaat namelijk door. Hij was in de doek ontzettend tevreden en sliep meteen, tot de volgende voeding. Ik had twee handen vrij om de peuter te helpen op de wc, haar aan te kleden, naar de speeltuin te gaan en de schommel te duwen, eten te maken, etc, etc. Baby blij, peuter blij, ik blij.

Baby buiten de doek

De enige momenten dat hij even niet in de doek kon, bijvoorbeeld omdat ik schone kleren aan moest trekken, iets wat hoort bij de huidige beschaving, wat ik zelf ook prettig vind. Zeker met 25+ graden. Anyway, die momenten. Dan huilde hij. Dan was hij geen blije baby. De peuter probeerde hem toe te spreken dat hij niet hoefde te huilen, want mama komt zo terug. Mama is bijna klaar. Tevergeefs. Totdat hij weer in de doek mocht, dan was hij direct weer stil.

Van een paar weken naar 12 weken

En toen werd de pasgeboren baby groter en ouder. De wakkere momenten werden langer. Er kwamen momenten dat hij na de voeding even lekker op z’n rug ging trappelen. Er kwamen momenten dat hij niet direct in slaap viel in de doek, maar wat om zich heen ging kijken. Er kwamen momenten dat hij wakker werd in de doek en om zich heen ging kijken. Nu zijn er momenten dat hij bij een korte wandeling niet meer in slaap valt. Dat hij wel een uur lekker op zijn rug (of soms buik) aan het ‘spelen’ is, met grote glimlachen, lieve geluidjes en natuurlijk zijn grote peuterzus aan zijn zijde. Zolang hij wakker en blij is, laat ik hem lekker buiten de doek.

En nog steeds de doek natuurlijk

Naast die momenten is hij nog steeds bij mij in de doek. Meestal is hij dan gewoon moe en valt hij in slaap. Soms, als we ergens heen moeten, en hij is niet moe, dan blijft hij gewoon lekker wakker en neemt de omgeving in zich op. Hij vindt het fantastisch. Vooral bomen. Zo schattig is dat om te zien!

De onrustige babyweken..

Hij had het de eerste paar weken soms wat moeilijk, vooral ’s avonds. Hij was onrustig, soms wat darmkrampjes en we hebben rond de borstvoeding ook wat gezellige overproductieve weken achter de rug. De doek was daarbij hetgeen wat hem hielp om rustig te worden. Maar ook de onrustige momenten verdwenen en nu is het vooral een gezellige, rustige en vrolijke baby. Hij vindt de doek echt geweldig. En ik ook. Dit werkt echt voor ons πŸ™‚

Hij wil in de doek, mama

Mijn man vindt het ook wel handig. Zodra hij onrustig wordt, is het standaard zinnetje ‘volgens mij wil hij in de doek’. Dat klopt altijd. Of de peuter: ‘mama, hij wil in de doek!’ En soms als hij onrustig wordt, dan lopen we wat met hem, maar niets is zo effectief als heerlijk geknoopt in de doek zitten. Dicht bij mama, bewegend en hobbelend en lekker ‘ingebonden’.

Trainen die nekspieren!

In de doek zitten baby’s rechtop. Wanneer ze slapen kunnen ze hun hoofd lekker neerleggen, maar nuΒ onze kleine man wat meer wakker is, kijkt hij graag rond. Hij moet daarbij zijn eigen hoofd ondersteunen. Het verbaast me dan ook niets dat hij het leuk vindt om op zijn buik te spelen en daarbij zijn hoofd al volledig omhoog kan houden voor een poosje. Een aanzienlijk verschil met mijn dochter op die leeftijd. Het is ook wel logisch. Normaal liggen kinderen alleen maar plat op de rug en daarbij oefenen ze helemaal niets. In de doek trainen ze de spieren wanneer ze zelf willen en kunnen, het hoeft niet, maar het kan! Er is mogelijkheid! En dat doet mijn baby graag πŸ™‚ Dat maakt hem een zeer gespierde baby op dit moment πŸ˜‰

Dussssssssssss…..

Is hij verwend? Nee, baby’s kun je niet verwennen. Nooit. Zoiets bestaat niet.
Lichamelijke achterstand? Nee, hij heeft juist meer mogelijkheid om zijn nekspieren te trainen, en het is altijd optioneel (zoals het zou moeten zijn). Geen verplichte oefeningen hier, zoals het consultatiebureau me altijd aanraadt.
Slecht voor de heupen? Nee, de ‘kikkerhouding’ is juist een goede houden voor die kleintjes. Het is natuurlijker dan altijd liggen πŸ™‚
Te gehecht? Zoiets bestaat ook niet. Een baby kan niet te gehecht zijn. Mijn kleine man is net zo graag bij zijn papa en hij vindt de peuter ook erg leuk. En hij is ook niet vies van andere mensen, hij lacht zich suf πŸ™‚
Te zwaar? Baby’s zijn niet erg zwaar. In zo’n Baby BjΓΆrn of andere niet ergonomische drager is het wel zwaar. Dat is dus geen goed referentiekader. Een draagdoek zit lekker dicht tegen je aan en verdeelt het dragen over je hele rug en schouders. Dit is niet zwaar en kan ik persoonlijk uren achtereen volhouden.

En zoals ik zei. Dit werkt voor ons. Ons hele gezin is er erg blij mee πŸ™‚

Oh, en hoe dat nu precies gaat rondom slapen in de doek volgt volgende week! (ik bedoel, leert hij dan oooooit slapen op zichzelf?) πŸ˜‰

Comments (25)

 1. ViΓ«nna 6 jaar geleden

  Fijne blog! Ik heb zelf nu drie doeken en een meitai. Zou niet meer zonder willen en zelfs peutertje van 14 kilo gaat graag mee op mama’s rug. Ik verhoog mijn draaglast en kindjes blij!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Jaa fijn he! πŸ™‚

 2. Irene 6 jaar geleden

  Mooi stuk! Fijn is het he! Heb je ook het boek van Jean leadoff gelezen? Onze dochter is donderdag 9 maanden, en nog steeds heerlijk in de doek, op moment van schrijven is ze aan het slapen:)

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Dankje! Ik was in de engelse begonnen, maar was me iets te prehistorisch qua taal, de Nederlandse versie ligt nu al weken naar me te zwaaien en is het eerste boek dat ik pak als ik weer een moment vind πŸ™‚ Ik heb 1/3 gelezen en vond het zeer interessant!!! Dus ben benieuwd hoe t verder gaat πŸ˜€ πŸ˜€

 3. Miranda 6 jaar geleden

  Ik heb al mijn kindjes met plezier gedragen. Niet fulltime, dat vond ik een beetje te veel inbreuk op mijn privacy en mijn rug :). Vooral de eerste weken vond ik het superhandig, met krampjes, en dan toch je handen vrij en omdat wij veel me thet OV reizen blijft het altijd praktisch. Terugkijkend heb ik er spijt van dat ik nooit een draagconsult heb gedaan; mijn vooroordeel dat knopen te ingewikkeld is, was in mijn geval nogal hardnekkig! Met een ringsling en een meitai kon ik altijd wel goed uit de voeten overigens. Zelfs manlief had een ergonomische drager. Mijn jongste (15 maanden) zit nog wel eens in de meitai of de sling. De andere kinderen hebben noodgedwongen snel moeten leren lopen πŸ˜€

 4. Inge Hofstra 6 jaar geleden

  Hoi!

  Ik ben nu zwanger en ik ben ook zeker an plan om te gaan dragen zoals jij. Heb je toevallig ergens een filmpje met hoe zo’n doek geknoopt moet worden?

  Groetjes

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Wat leuk! Van de week verschijnt er een blog met een link naar goede filmpjes stay tuned πŸ˜› xxx

  • kim 6 jaar geleden

   Mocht je lid zijn van facebook dan kan je veel lezen op de groep draagpraat. Dragen is echt genieten! fijne zwangerschap

 5. Roos 6 jaar geleden

  Wij dragen baby (9 weken) ook veel, maar ik kom nu toch wel op een punt dat het me goed lijkt als hij ook in zijn bedje gaat slapen soms. Dit moet straks bij oppas namelijk ook. Ook wordt hij in de doek soms erg vaak wakker en raakt hij soms oververmoeid. Wij hebben ook wel een vrij onrustige baby moet ik zeggen en de doek is ook heel vaak een fantastische uitkomst als hij van streek is. Ik ben benieuwd hoe jij het doet en gaat doen met slapen.

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Hai Roos! Ik neem het mee in het slaap/draagdoek blog volgende week πŸ™‚ tx!!

   • Miranda 6 jaar geleden

    Besteed je in dat verband ook aandacht aan het (traditionele) inbakeren? Ik heb dat al vrij snel na de geboorte van mijn jongste twee toegepast als ik ze niet bij mij in de doek had. Geeft ook rust en geborgenheid, is mijn ervaring tenminste. Ben erg benieuwd naar je mening op dat punt.

   • Manon 6 jaar geleden

    Ah top, ik wilde inderdaad ook vragen hoe je de overgang naar werken ziet. Misschien is dit niet van toepassing op jouw situatie, babydragen lijkt me erg fijn maar die overgang na 12 weken lijkt me zo groot. Ben erg benieuwd hoe dat eruit ziet of hoe je dat ervaart.

   • Manon 5 jaar geleden

    Heb ik dezelfde gemist? Of heb ik er overheen gekeken? Erg benieuwd namelijk!

 6. Annemarie Priem 6 jaar geleden

  Heerlijk is het dragen van kinderen! Na twee biologische dochters kregen wij als cadeautje nog een adoptiedochter uit China. Zij was 15 maanden oud toen we haar kregen en om haar goed te laten hechten heb ik haar gedragen vanaf 15 maanden (voor op mijn buik) totdat ze zeker ruim drie jaar was (achter op mijn rug). Ze kroop zelf op mijn rug en dan kon ik haar daar “vastbinden”. Een betere en veiligere start had ze net kunnen krijgen.
  De nieuwe wereld ontdekken veilig met mama dichtbij me!

 7. kirsten 6 jaar geleden

  Ik hoop echt dat ik ons komende kindje zo kan dragen als jij! Mijn eerste vond het helemaal niks om zo vast te zitten, die werd er nog onrustiger van en raakte soms zelfs in paniek.
  Maar straks lijkt het me ideaal, met een peuter en werk aan huis.
  Ik wil ook eerst een draagconsult gaan volgen. Kun je dat ook doen met een hele zwangere buik of is het handiger om het al vroeg te doen als die buik nog niet zo in de weg zit?

 8. kim 6 jaar geleden

  Hallo, wat een leuk verhaal. Ik volg je sindskort en met name omdat we suiker vrij zijn gaan eten(zo kwam ik giet terecht). Ik draag zelf mijn meisje van nu bijna 1 ook regelmatig. En heb haar veel gedragen in de eerste maanden. Ook gewoon omdat ik het heerlijk vind, kindje vind het heerlijk en ook hier een blije peuter. Ik droeg overigens niet fulltime, meer buiten of als ze niet tevreden was, niet zelf in slaap kwam e.d. De face book groep draagpraat heeft me veel geleerd over dragen. Ook mijn eerste heb ik gedragen, maar niet zo lang en vaak als nu.

  Blijf schrijven, ik geniet ervan om het te lezen en ben benieuwd naar het volgende verhaal!

  Liefs Kim

 9. Inge 6 jaar geleden

  Ons kindje is ongeveer net zo oud als jullie jongste…
  Ik draag hem ook met plezier, maar zovaak als jij dat gaat me niet lukken….
  Hoe doe je dat als je wilt gaan zitten, onze baby moet dan echt goed weg zijn wil hij dat accepteren, of loop je dan de hele tijd met hem rond?
  en met winkelen is het wel erg handig om ook een kinderwagen bij je te hebben voor de boodschappen en hoe doe je dat als je zelf kleding wilt passen?
  En met het warme weer, hoe deed je dat?
  Wat ik ook erg lastig vind is wat je hem aan moet trekken onder de doek..
  Ben benieuwd naar je vervolgverhalen over het dragen met de doek….

 10. Chantal 6 jaar geleden

  Mooi beschreven hoor. Min dochter wilde destijds niet in de doek, pas met 1,5 jaar. Mijn zoontje van een maandje oud wil niets anders. Ik heb het idee dat hij verborgen reflux heeft wat steeds erger wordt. Hij ligt in een puckababy vanwege wilde bewegingen, maar neemt nu alleen nog genoegen met de doek. Ik merk zelf dat mijn zoontje ’s nachts moeilijk zelf gaat slapen als hij de hele dag in de doek heeft gehangen. Tips?

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Hai! Je zult moeten kijken wat voor jullie werkt πŸ™‚ Hij slaapt natuurlijk nog heel veel, maar proberen ook uit de doek te houden zolang hij niet moe is? (wat natuurlijk nog weinig is nu). Dat zou ik proberen. En natuurlijk verborgen reflux onderzoeken. Succes ermee, je zult wel moe zijn xxxx

 11. Astrid 6 jaar geleden

  Hoi Sharon, heb je ook tips voor dragen en boodschappen doen? Gebruik je bijvoorbeeld een bolderkar of boodschappenkarretje? Ik ben 5 maanden zwanger van onze eerste en doe alles lopend of op de fiets. Ik las dat fietsen met kind in de doek wordt afgeraden, klopt dat? Ik kan me hier wel iets bij voorstellen. Het lijkt me best zwaar om zowel kind als boodschappen te sjouwen. Hoe doe jij dat? Bedankt voor je tips!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Hai! Het wordt inderdaad afgeraden met baby in de doek te fietsen. Ik heb voor mezelf besloten dat ik me veilig voel dus ik doe dit wel. Boodschappen in de tas en kind in de doek. En als ze oud genoeg zijn in het zitje natuurlijk πŸ™‚ Ik heb ook geen auto tot mijn beschikking en lopend is het te ver πŸ™‚ Anderen gebruiken inderdaad een bolderkar of bakfiets πŸ™‚ xx

 12. samantha 5 jaar geleden

  Allereerst wil ik zeggen; wat een leuke blogs(zeker voor een mama die sinds kort (full-time) draagt!). Tussen de blogs kon ik geen blog vinden over hoe je nou je baby weer kunt laten “wennen” aan zijn eigen bedje overdags. Vandaar mijn reactie hieronder. Onze kleine uk(4 maanden, maar 10 weken te vroeg geboren) raakt sinds kort overdag helemaal overstuur in zijn bedje. Nu ook steeds vaker in de maxicosi. Ik heb besloten om m’n kleintje lekker heel de dag bij me te dragen want dan slaapt hij heerlijk(in de doek heeft hij geen last van krampjes/maagzuur wat omhoog komt, in zijn bedje wel). Kortom, hem overdag in zijn bedje leggen wordt ons niet in dank afgenomen en dat laat hij goed merken door non-stop te krijsen(’s nachts slaapt hij bijna altijd lekker in zijn eigen ledikantje naast ons bed en heeft dan gek genoeg geen last van krampjes e.d.). Nu komt dan toch de vraag; hoe kan hij weer “wennen” aan een dutje overdag in zijn eigen bedje?(hij kan bij een oppas bijvoorbeeld niet heel de dag in de doek. Sorry voor het lange verhaal, ben erg benieuwd hoe jij dit zou aanpakken!

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Hai Samantha!
   Bij mij is dat heel natuurlijk gegaan. Met 4 maanden sliep mijn zoon inderdaad nog voornamelijk in de doek. Op een gegeven moment worden ze ouder en slapen ze minder rustig in je armen/doek en vinden ze een bed wel fijn, mijn zoon had dat in elk geval wel. Hij ging dus steeds meer in bed slapen en nu slaapt hij nog heel af en toe een dutje in de doek, als we onderweg zijn bijvoorbeeld. Dit proces is per kind verschillend en ik snap goed dat het bij een oppas niet zomaar kan!
   Helaas kan ik te moeilijk inschatten over hoe je je zoontje aan bed kunt laten wennen, vooral op die leeftijd kunnen ze vrij koppig zijn (haha) en zeker met krampjes/maagzuur kan het zijn dat het bed gewoon niet comfortabel is, dan lijkt me dat heel lastig voor hem. Je kunt kijken waarom hij overdag wel last heeft en ’s nachts niet, heeft hij nog steeds krampjes en maagzuur of reflux? Misschien vindt hij het ergens anders wel ok omdat jij er niet bent? Hij heeft blijkbaar geen hekel aan zijn bed als hij er ’s nachts wel slaapt, dus dat is het ook niet. Sorry dat ik je niet beter kan helpen, ik weet het niet zo goed! Succes ermee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*