Hoe kies je de juiste, veilige lunchtrommel?

Hoe kies je de juiste, veilige lunchtrommel?
september 24, 2013 sharon

Veel van onze kindjes gaan (voor het eerst) naar de peuterspeelzaal of naar school. Spannend en leuk! Mijn dochter nog niet, dat heeft te maken met wachtrijen waar ze nog niet eens op staat (oeps). Maar wat je nodig hebt wanneer je kindje die stap maakt, is een broodtrommel, ofwel lunchtrommel!

Lunchtrommels = plastic

A-l-l-e lunchtrommels die ik zie, zijn van plastic. Maakt niet uit of het voor kindjes is (roze barbieplastic) of voor volwassenen (neutraal donkerblauw plastic). Het is zeker plastic. Nu is het niet zo dat elke plastic soort BPA bevat. BPA is een giftige stof die al verboden is te gebruiken bij babyflesjes en spenen. Lees hier voor meer info over BPA. Toch, hoe ouder je kind wordt, hoe beter je zelf moet opletten. Veel broodtrommels bevatten geen BPA, die van het bekende merk Mepal bijvoorbeeld niet.

Overige hulpstoffen?

Maar plastic blijft synthetisch. Bij plastic heb je altijd kans dat er vervelende stoffen gebruikt zijn bij het maken van het product en dat er vervelende stoffen in zitten. Misschien maakt niet iedereen zich hier druk om, maar persoonlijk maak ik liever op voorhand de goede, verstandige en zekere keuze, dan dat ik achteraf moet ontdekken dat mijn veelgebruikte broodtrommel tóch stoffen bevat die schadelijk zijn.

Melamine en formaldehyde

Een stof die bijvoorbeeld in die broodtrommels kan zitten, is melamine. Je weet wel, dat stofje dat dat babymelkdrama in China heeft gecreëerd. Dit is een chemische stof die op zichzelf niet heel schadelijk is, maar wel in combinatie met cyanuurzuur. Daarnaast bevatten broodtrommels ook vaak formaldehyde, een giftige stof. Lees hier een mooi artikel op Greenjump als je meer wilt weten over deze twee stoffen.

Mijn keuze: rvs

Wanneer je dit leest, kun je zelf een conclusie trekken. De één zal het allemaal niet zo bijzonder vinden en een beetje overdreven. Ik hoor bij de andere groep. Een lunchtrommel is zo’n product waar ik geen concessies in doe. Als er ook maar een kans bestaat dat er gevaarlijke stoffen in zitten die mogelijk afgeven aan het eten dat je erin stopt, en dat vervolgens elke dag letterlijk opeet, dan wil ik dat niet. Daarnaast kun je jaren en jaren doen met een lunchtrommel. Ik kies liever voor veilig en betaal wellicht het dubbele voor een rvs lunchtrommel, ik weet in elk geval zeker dat er niet mee gerotzooid is en ik hoef over 10 jaar niet te schrikken wanneer ze eindelijk eens ‘wetenschappelijk half bewijzen’ dat iets misschien toch niet gezond is. Ik bedoel, synthetisch materiaal kan toch bijna niet gezond zijn?

Mijn dochter gaat dan nog niet naar school, maar mijn man gebruikt al tijden de rvs lunchtrommel van Lunchbots die je onder andere bij Greenjump kunt kopen. En precies die zou ik ook voor mijn dochter kopen wanneer het zover is 🙂

Comments (2)

  1. Petty 7 jaar geleden

    Reken mij ook maar tot je clubbie Sharon! Ook mijn koters gaan straks allemaal met rvs trommel naar school, samen mét een clean kanteen drinkbeker voor de sap/ smoothie 🙂

  2. Miranda 6 jaar geleden

    Voor mijn oudste, die bijna naar school gaat, inkopen gedaan bij greenjump! Onder meer een lunchbot-trommel, glazen schoolbeker met geïntegreerd rietje en wasbaar boterhamzakje (hij eet eigenlijk nooit brood, maar goed…). Het kwam vandaag met de post en voor het eerst werd het naar school gaan echt concreet voor hem. Leuk om te zien hoe blij hij er van werd en fijn voor mama om de zekerheid te hebben dat hij gifvrij kan genieten van zijn eten en drinken op school!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*