Het wolseizoen is geopend!

Het wolseizoen is geopend!
september 24, 2014 sharon

Disana

Disana

Ik weet het, het is nog ontzettend warm buiten en ik heb nu niet direct behoefte aan wollige truien. Maar net zoals de kruidnoten een tijdje voor Sinterklaas in de schappen liggen, zo komen de wolletjes natuurlijk tevoorschijn voordat onze tenen eraf vriezen.

Doe maar twee jaar

Dit jaar ben ik als een blok gevallen voor wollen kleertjes. En later snapte ik dat degezondemama Nanne al eerder verliefd is geworden 🙂 Zoals je begrijpt zijn wollen kleertjes van pure materialen gemaakt, lekker warm en ontzettend fijn. Als je de maat goed inschat, zo heb ik van Nanne begrepen, kun je zelf twee jaar doen met de kleertjes (ja zelfs bij de snelgroeiende baby’s!).

Mooooooooi!

Echt wollen kleertjes zijn namelijk nogal duur. Als je denkt dat je ’t gezien hebt met bio kleding, komt er hier nog iets bovenop. Maar eenmaal iets besteld ben ik direct helemaal om. Wat een ontzettend fijn en zacht spul! Ik krijg een soort van nieuwe ‘heb’ woede in me, maar ik houd me in want met deze prijzen moet ik goed nadenken wat ik echt nodig heb.

Less is more

Dat vind ik soms een voordeel van dure kleding, heel eerlijk. Toen ik nog meer goedkope kleding gekocht bij bekende winkels en tweedehands, had ik echt uitpuilende kasten vol. Want ja, een broekje voor 2,50 of een jurkje voor 4 euro, wie laat dat nou liggen? Nu ik niet zo’n zin meer heb in eeuwig struinen en zoeken, koop ik wat duurdere verantwoorde kleding en denk ik dus heel goed na of ik iets nodig heb, of niet. En ik heb geen uitpuilende kasten meer, maar gewoon een normale hoeveelheid kleding. En weet je wat? Kwalitatief goede kleding behoudt veel meer hun waarde. Dus koop je het nieuw, kun je er nog een leuk bedrag voor krijgen als je het weer verkoopt. En, je kunt de kleding ook tweedehands kopen, dan heb je het helemaal mooi voor elkaar. Dat kan dus gewoon. Ik vind het best slim.

Wolletjes voor alles

Terug naar de wolletjes. Wollen kleding is dus echt heel schattig. Maar echt. Ik houd heel erg van mooie kleding (naar mijn smaak dan natuurlijk), daar kan ik echt van genieten. Je hebt wolletjes voor buiten (jassen, pakken, handschoenen, mutsen, sjaals, vesten) en voor binnen (truien, leggings/broeken, vesten, sokken, beenwarmers). Ook in combinatie met dragen is het heel erg handig.

En ja, de eerste reactie van mijn man was wel: ach jongen, wat heeft je moeder je nu weer aangedaan? 🙂

Beetje slim kopen

Slim kopen is wel handig. Hier wat tips:

 • koop tweedehands (Marktplaats, maar vooral de Facebook groepen, Twitter sales, Instagram sales, het kan allemaal)
 • koop te groot zodat ze twee jaren mee kunnen (vooral bij baby’s, bij peuters wordt dat natuurlijk al minder moeilijk) Wol rekt lekker mee
 • koop neutrale kleuren, zodat eventuele volgende baby’s er ook in kunnen
 • denk goed na hoeveel je echt nodig hebt (je hebt geen 100 setjes nodig)
 • maak keuzes (je kunt niet alles hebben, tenminste, ik niet 😉 ) Ik heb nu bijvoorbeeld een lekker vestje voor als het wat frisser is, maar niet fris genoeg voor een jas. Dat gebruiken we lekker veel.
 • denk na wat je koopt, wol was je niet op 90 graden, dus als je baby elke dag luierexplosies heeft, beter geen broekjes misschien, als je dat veel gedoe vindt

Waar koop je dat?

Nieuwe wolletjes gaan vaak via pre-order, maar in de winkeltjes zelf is ook wel wat. Je kunt bijvoorbeeld kijken bij indewolletjes, little shop around the corner en ik vond zelf Cambridge Baby uit Engeland wel een fijne voorraad hebben. Zoals altijd op degezondemama noem ik deze winkels niet omdat ze me betalen of omdat ze mij benaderd hebben, ik noem ze omdat ik hier zelf enthousiast over ben 🙂 (helaas blijf ik het maar herhalen, omdat men automatisch anders denkt helaas!)

Lezerstips?

Nu ben ik benieuwd, want ik weet dat er heel wat gezondemama lezeressen zijn die al jaren wolletjes kopen. Hebben jullie nog tips? Waar kopen, hoe, welke maat, etc? Deel je ontdekkingen, handig voor de newbe’s zoals ik 🙂

Comments (8)

 1. An 5 jaar geleden

  Schaapje schaapje heeft ook van alles van wol! Wij zijn begonnen met een schapenvachtje en een wol zijden mutsje…

 2. Jouke 5 jaar geleden

  Leuke blog, ben ook wol aan het ontdekken :-D….wordt er ook hebberig van hihi 😉

 3. truus 5 jaar geleden

  hoi,

  ik heb 4 kinderen , en alle vier in de wol zo mooi en genieten .de puber wil nog steeds een wol zijden hemd..

  wij kochten in zutphen ,en wolletje wintelok .en schaapje .schaapje zijn ook heel goed.

  succes

 4. Ragna 5 jaar geleden

  ekobebe voor wollen sokjes…en bij greenjump rompertje besteld van wol/zijde/katoen dus machinewasbaar…ben benieuwd! Toen mij zoon net geboren was lag hij heerlijk onder een wollen deken, en in de zomer onder een bamboedeken, ook erg fijn.

 5. Ragna 5 jaar geleden

  Rompertje is van Cosilana en superzacht!

 6. tewa 5 jaar geleden

  Een kindje met eczeem kan vaak juist toch niet zo goed tegen wol? Hebben jullie hier ervaring mee?groetjes Tew

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Ik weet het niet, sorry!

 7. Sophie 5 jaar geleden

  Op AntroVista onder het kopje Winkelen en dan Kleding en Textiel, staan allerlei winkels met wollen kleren.
  En ik heb net van een oude wollen trui (die ik aanhad toen ik 15 was) een super leuk mutsje en bijbehorende wantjes gemaakt voor mijn zoontje van 2. Ideaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*