Het verantwoorde gifvrije babybedje

Het verantwoorde gifvrije babybedje
oktober 8, 2014 sharon

babybedBaby’s slapen veel. Ik vind het daarom een fijne gedachte dat het matrasje waar ze op liggen geen vervelende stoffen uitademt. Jeanine heeft hier al eens over geschreven. Hoewel gifvrije bedartikelen een behoorlijke investering zijn, valt het bij de babyspullen nog wel mee. En dan kun je je kleine met een gerust hart neerleggen 🙂

De matrassen

Gewone matrassen zijn gemaakt van synthetisch materiaal, van schuim. Er worden vele verschillende soorten gebruikt, bijvoorbeeld koudschuim, traagschuim, latex (gedeeltelijk) of polyether. De goedkoopste matrassen worden gemaakt van polyether. Natuurlatex is wel een natuurlijk product, alleen mag het al natuurlatexmatras genoemd worden wanneer 40% van het matras uit natuurlatex bestaat. Daarnaast bestaat er ook synthetische latex. Ook worden er chemische materialen gebruikt om bijvoorbeeld de brandveiligheid te verhogen. Wat er precies in je matras zit is moeilijk te achterhalen, het heeft nu eenmaal geen etiket met een exacte ingrediëntenlijst. Zie ook dit nieuwsbericht over de toxiciteit in matrassen.

Vluchtige organische stoffen

Al dit synthetische en het gebruik van chemische stoffen zorgt ervoor dat een matras vluchtige organische stoffen uitademt. Dit zijn stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is onderzocht dat deze stoffen kans geven op astma, allergieën en longontstekingen bij baby’s. Laten we eerlijk zijn, mijn peuter brengt de helft van de dag door op dat matras, slapend. Als ze de helft van de dag dit soort stoffen inademt die uit haar matras komen, vind ik dat niet prettig.

Broedplaats

Daarnaast is een matras een broedplaats voor vieze beestjes zoals huisstofmijt. Je hoort weleens die verhalen over kussens, dat na een aantal jaar het meeste van je vulling wel verdwenen is, maar wel helemaal vol mijt en dat soort dingen. Juk. Ik ben nog steeds heel blij met mijn kussen. Gezien ook ik daar toch een aantal uur per nacht mijn hoofd op rust, liever zonder rare dampen en het idee om mijn hoofd te nestelen in een broedplaats van huisstofmijt, no thanks.

Beddengoed

Als ik toch bezig ben – het beddengoed. Vaak gemaakt van 100% katoen, dat wel. Ik houd er rekening mee dat normaal katoen ontzettend veel bestrijdingsmiddelen bevat. Daarom kies ik voor biologisch katoen, tweedehands, of soms was ik iets een aantal keer voordat ik het gebruik.

Het bedje

Ook het bed zelf is veelal gemaakt van geperst hout en het ademt de vluchtige organische stoffen. In dit kader is het luchten van de kamer erg belangrijk. Je kunt natuurlijk een bio en verantwoord bedje kopen, maar deze zijn wel prijzig. Een tweedehands bed kan ook, die heeft het meeste al uitgeademd en is dus veiliger.

Al deze keuzes vallen voor een babybed nog behoorlijk mee qua prijs. Voor een peuterbed wordt het al een ander verhaal 😉

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*