Het te korte tongriempje

Het te korte tongriempje
november 3, 2014 sharon

tongriempjeTongriempjes! Wie is er niet gek op! Ik wist er vrij weinig van, maar mijn geliefde zoon heeft daar verandering in gebracht. Een tongriempje is dat -juist- riempje onder je tong. Bij sommige mensen is deze te kort. Ook bij pasgeboren mensen, ofwel baby’s.

Belemmering van de tong

Wanneer het riempje onder de tong te kort is, kan dat de beweging van de tong belemmeren. Bij baby’s kan dit ervoor zorgen dat ze hun tong niet goed genoeg kunnen bewegen om te drinken. En dat kan ervoor zorgen dat ze niet goed kunnen drinken / te weinig binnen krijgen. Met alle volgen van dien. Daar worden baby’s niet blij van.

Lactatiekundige! Bel altijd!

Het is slim om bij alle problemen rondom borstvoeding een lactatiekundige te bellen. Je bent geneigd te denken dat er iets mis is met je productie als je baby onrustig is, veel huilt en niet groeit of drinkt. Behalve dat je geen idee hebt wat er aan de hand is wanneer dat gebeurt. Een lactatiekundige kan je helpen het echte probleem op te sporen.

Het gaat goed, toch?

Mijn zoon dronk wel goed, groeide goed en kreeg duidelijk voldoende binnen. Hoe dan ook was hij soms erg onrustig en mijn tepels. Tja. What to say. Pijnlijk! Eerst dacht ik dat het er bij hoorde, maar dit klopt niet. Het hoeft geen pijn te doen. Dus ik belde een lactatiekundige.

Millimeterwerk

Die keek mee tijdens het aanleggen en vond het er perfect uitzien. Het enige ‘dingetje’ was dat zijn riempje iets kort leek. Niets dramatisch, daarom was het ook moeilijk te merken. Het ging om millimeterwerk, maar dat kan een groot verschil maken voor de mama, aldus de lactatiekundige.

Knippen (klieven)

Het tongriempje kun je laten knippen, soms door de lactatiekundige en soms door de verloskundige. Dit is pijnloos maar wel gepaard met bloed 😉 Daarna hoort het drinken dan een stuk beter te gaan.

En precies hierom ben ik zo blij met lactatiekundigen. Lees hier meer over een te kort tongriempje.

Comments (2)

  1. MiriamH 5 jaar geleden

    Pijnloos…..geloof je dat nou echt!?!?!?! Ik kan je vertellen dat het NIET pijnloos is hoor!!!!

  2. Mel 5 jaar geleden

    Bij onze dochter ook het geval. Als ze nog erg klein zijn voelen ze er niets van. De grens ligt ergens tot 3 maanden. Onze dochter sliep gewoon door en reageerde er niet op. We hadden het zo gepland dat ze eerst gevoed was en een beetje slaperig, zodat de arts makkelijk in haar mondje kon komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*