Heeft borstvoeding na een jaar nog zin?

Heeft borstvoeding na een jaar nog zin?
december 5, 2014 sharon

borstvoedingHet WHO (World Health Organization) advies voor borstvoeding is minimaal 2 jaar, en vervolgens zolang moeder en kind het leuk vinden. Vaak hoor ik om me heen dat het na 1 jaar het voedzame er wel af is, dat het qua voeding niet meer nodig is, dat het vooral is voor de moeder/kind band en vooral eigenlijk gewoon voor de leuk. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Voedingsstoffen in mamamelk

Moedermelk zit vol goede voedingsstoffen. Het zit vol met goede vetten, bevat veel mineralen (zink, ijzer, calcium, fosfor, natrium en kalium), goede hoeveelheid koolhydraten, vitaminen A, B, C, D, E en K en verschillende afweerstoffen zoals enzymen, immunoglobulinen en leukocyten. Moedermelk is zeer complex en bevat honderden bestanddelen.

Lekker voedzaam!

Een kind van 1 jaar is natuurlijk al 1. Het heeft een eigen afweersysteem dat ontwikkelt en nog steeds ontwikkelt. Het kan al voedingsmiddelen zelf eten. Het is geen baby meer die 100% afhankelijk is van melk voor groei en afweer. Echter, dat een 1-jarige zelf kan eten en al een deel eigen afweersysteem heeft opgebouwd, betekent niet dat mamamelk niet voedzaam is. Mamamelk is zo rijk aan voedingsstoffen dat het in principe iedereen zou voeden.

Compleet

Hoewel moedermelk na 1 jaar niet meer de belangrijkste rol speelt zoals het doet bij een pasgeborene, helpen alle stoffen nog steeds voor een goede gezondheid. Geen enkel voedingsmiddel op aarde is rijker en net zo compleet als moedermelk. Het is dus dikke onzin om te zeggen dat het weinig toevoegt. Een paar slokken per dag van iets heel erg gezonds is nog steeds heel erg gezond 😉 En juist bij zulke jonge kinderen is dat ontzettend positief, voor hun groei, gezondheid en afweer. Voor slechte eters des te meer!

Even rust

Daarnaast hebben kinderen van 1+ vaak moeite om even rustig stil te zitten. Het hoort bij de leeftijd, maar soms kunnen ze de rust ook gewoon niet vinden, al zouden ze het goed kunnen gebruiken. De borst is daar uitstekend voor. Het geeft een rustmoment voor zowel mama als kind waar beiden enorm van kunnen genieten. Het versterkt de band alleen maar. Ook als ze 1 jaar oud zijn 🙂

Zowel de voedingsstoffen als de rust zijn hele positieve punten in het leven van zo’n kleintje. Ondanks dat er veel onbegrip heerst, heeft borstvoeding inderdaad nog heel veel nut na de eerste verjaardag.

Bron voedingsstoffen in borstvoeding: Borstvoeding

Comment (1)

  1. Carin 5 jaar geleden

    Bedankt voor dit artikel! Mijn zoontje wordt over drie weekjes een jaar oud en dit herinnert me weer even aan het nut en het genot van bv. Wij gaan nog even door. Sowieso in de ochtend en avond (en nacht). Veel groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*