Gifstoffen in kinderkleding

Gifstoffen in kinderkleding
november 22, 2012 Diana

Gister kwam in het nieuws het bericht dat er in kleding van bekende merken gifstoffen zitten die hormoonverstorend en kankerverwekkend zijn. Dit werd door Greenpeace aan het licht gesteld in een pas verschenen rapport die je hier kunt bekijken. Ik schrok ervan, want hoewel ik de laatste tijd bezig was meer te kiezen voor biologisch katoen, zolang mijn budget dat toelaat, had ik geen idee hoe het nu eigenlijk zat met kleding en dat het dus ook bekende merken zijn die zich hier schuldig aan maken, daar heb ik ook weleens wat gekocht.

Welke merken?

Dit gaat dan om onder andere Zara, C&A, H&M maar voor een volledig overzicht kun je het rapport van Greenpeace bekijken. Ook kwam ik een artikel tegen dat er een aantal jaar geleden in het nieuws was gekomen dat kinderpyama’s van de Hema en Zeeman ook niet veilig zijn (hopelijk is daar nu inmiddels verandering in gekomen). Met al deze berichtgevingen was ik dus niet blij! Ik let er al op dat mijn kinderen zo min mogelijk plastic speelgoed krijgen, biologisch eten, eco schoonmaakspullen en veel tweedehandse kleding, maar om nu ook op kleding te moeten gaan letten… ik voelde me lichtelijk panisch worden, want wat je ook doet, het lijkt niet goed genoeg te zijn.

Diezelfde bekende merken hebben wellicht ook een bio lijn

Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om blootstelling aan die stoffen enigszins te beperken: H&M C&A en de Hema hebben ook een lijn van biologische geproduceerde katoen, ook voor kinderen. Vaak zijn die niet eens zo duur en zijn het leuke kleertjes! Zo had ik laatst voor mijn dochtertje bij de H&M een paar jurkjes van 7 euro gekocht van het Conscious lijn. Toen ik in mei hoogzwanger was van mijn zoontje vond ik bij de C&A schattige eerste pakjes van bio katoen. Van de andere merken weet ik het niet, maar hou je ogen open, wie weet komt jouw favoriete kledingmerk ook met een biolijn. Ik zeg alleen heel eerlijk dat ik niet weet hoe het zit met de verfstoffen die ze gebruiken bij de productie van die kleertjes en of die ook geen gevaarlijke chemicaliën bevatten.  Al acht ik die kans dus wel een stuk kleiner en zo ja, dan zal het waarschijnlijk minder zijn dan de reguliere kleertjes.

Leuke webshops met bio kinderkleding

Voor wie wat meer te besteden heeft zijn er ook leuke webshops: BlijBlij.com verkoopt voornamelijk scandinavische kleding van bio katoen zonder giftige verfstoffen. Bambooz.nl is ook zo een webshop. Verder heb je nog Beterleven.netbabynatura.nl, musjes.com en greenjump.nl en op ecogoodies.nl kun je een overzicht vinden van nog meer webwinkels met bio kinderkleding. Bekijk de sites op je gemak of google eens naar bio kinderkleding.

Kinderkleding op budget

Maar eerlijk is eerlijk, hoe leuk ook de kinderkleding is van bovenstaande webshops, ze zijn vaak erg prijzig en dus niet altijd betaalbaar. Zelf bestel ik maar sporadisch bij Blijblij, maar meer kan ik me helaas niet veroorloven, terwijl ik wel heel hebberig wordt als ik al die leuke kleurrijke kleding van ze zie. Je kunt wachten tot er uitverkoop is, maar zelfs dan betaal je eigenlijk best nog veel. Mijn manier om zo veel mogelijk gifstoffen te voorkomen? Tweedehands! Ik heb het geluk dat mijn kinderen heel veel neefjes en nichtjes hebben die uit hun kleren groeien, en veel komt er dan naar ons toe en wij geven veel ook weer door. Vaak zijn veel de gifstoffen er uitgewassen dus dat is altijd veiliger dan nieuw gekochte kleding.

Kledingruil, Koninginnedag en kringloop

Als er in je vrienden en kennissenkring veel mensen met kleine kinderen zijn, kun je ook aan kledingruil doen of een kledingruilparty organiseren! Ook kun je op Koninginnedag veel leuke kleding krijgen die in goede staat zijn voor maar heel weinig geld! Zo had ik er afgelopen Koninginnedag een superleuk Mickey Mouse t-shirt gekocht voor maar 50 cent! Ook kun je denken aan kringloop winkels, maar daar moet je wel heel regelmatig komen om iets leuks tegen te komen. Één keer had ik geluk en vond ik de schattigste jasje aller tijden voor mijn dochter, voor maar 1,50. Ze kreeg veel complimenten als ze het jasje aan had. En last but not least: marktplaats! Als je veel aan tweedehandse kleding kan komen dan bespaar je zo veel meer dan als je nieuwe kleding zou kopen, en dan kun je die ene speciale outfit die je zo leuk vindt voor je kind, bij één van bovenstaande webshops, ook wel af en toe eens veroorloven 🙂

WECF

Verder wil ik graag aandacht vragen voor het volgende: De overheid vraagt zich af of wij meer willen weten over schadelijke stoffen. Dit kun je ze kenbaar maken door deze enquête in te vullen van WECF (Women in Europe for a Common Future).

Comments (4)

 1. Petty 8 jaar geleden

  I love de natural cotton rompers van de HEMA, kosten €5 per stuk maar blijven altijd mooi en gaan heeeeeeeel lang mee door de superstretch die er in zit (gaan nog niet lubberen al had je het graag!) en nu worden ze voor de 5e keer gebruikt bij m’n tweeling (eerst neef-nicht-zus) en nóg zitten ze perfect!

 2. Iris Wortman 8 jaar geleden

  Je schrijft wat ik al dacht! Hoe toevallig! Hoewel toeval bestaat niet…
  groetjes Iris

 3. Nelleke 8 jaar geleden

  En wat dacht je van http://www.krijgdekleertjes.nl?
  Hier kan je ook kleding ruilen. Je biedt een pakket te kleine kleertjes aan en ontvangt een pakket met grotere kleertjes! Ook speelgoed kan je hier ruilen, maar ik weet niet of bij tweedehands speelgoed de gifstoffen ook minder zijn.

 4. Sara 6 jaar geleden

  bekijk de volgende site: http://www.crownkids.nl/kinderkleding/baby

  Je kan hier gecertificeerd biologisch babykleding vinden. Je hebt ook hele leuke babykraamcadeau’s. Ik heb deze site toevallig ontdekt en heb inmiddels al besteld. Super blij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*