Gezond broodbeleg

Gezond broodbeleg
september 10, 2013 ilona

Op Facebook heeft Sharon gevraagd wat jullie graag nog willen lezen op degezondemama. Al snel volgden jullie vele reacties. Erg leuk! Ik heb voor nu even het stukje beleg voor op brood eruit gepikt. Het lijkt soms vrij lastig maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Er is keuze genoeg namelijk en het is natuurlijk ook maar net wat je eigen wensen zijn qua wat wel en wat niet.

Liever geen brood, maar soms toch wel

Liever geef ik mijn zoon zo min mogelijk brood, maar omdat hij helaas niks wil eten behalve soms dus wat hapjes brood, krijgt hij het wel. Maar wat doe ik hier dan op? Hieronder een lijstje. Deze is uiteraard lang niet compleet want de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik houd het daarom hier even bij de makkelijkste snel klaar dingen.

Mijn tips voor gezond broodbeleg

– extra virgine kokosolie
– amandelpasta
– notenpasta (er zijn veel varianten te vinden)
– rauwe honing
– appel/perenstroop*
– geprakte banaan
– geprakte avocado met wat rauwkost en eventueel zachte geitenkaas*
– tosti zoals hier en hier
– tahin
– ei (gekookt of gebakken of geroerd)*
– suikervrije jam*
– zelfgemaakte humus
– plakjes aardbei*
– vegetarische spread die ik haal bij Ekoland. bijv. een pittige paprika pasta. Dit soort spreads kun je natuurlijk ook zelf maken.*

Waar een * achter staat, zijn dingen die ik niet op brood smeer voor mijn zoon omdat hij dat sowieso niet gaat eten, want te plakkerig bijv. Als hij iets nattigs in zijn handen heeft wil hij het niet dus alles wat ik erop smeer doe ik flinterdun. In de praktijk komt het er op neer dat hij het het beste doet wanneer er kokosolie op zit en soms gaat ie ook los als er amandelpasta op zit. Alle andere dingen zijn niet zijn ding, maar hij komt wel altijd nieuwsgierig bij mama kijken en wil dan heel soms proeven om dat vervolgens weg te smijten.

Nog meer tips voor gezond broodbeleg

Verder vind je hier nog een heerlijk receptje van Simone voor op brood. En hier Miranda’s tips die al eerder over broodbeleg schreef.

Jullie kunnen vast nog veel meer lekkers bedenken. Roep maar!

Comments (9)

 1. Wendy Walrabenstein 7 jaar geleden

  Goede tips! Geprakte avocado met een klein beetje himalayazout op een rijstcracker is trouwens ook heel erg lekker! En voor wat betreft het brood: toevallig heb ik vandaag op mijn website een stukje gezet over zuurdesembrood. Als het dan toch brood is, dan maar liever puur brood!

  • Auteur
   ilona 7 jaar geleden

   Hier ook zuurdesem inderdaad, vult ook nog eens een stuk beter vind ik. Leuke site heb je 😀

 2. Wendy Walrabenstein 7 jaar geleden

  Vult inderdaad ook veel beter! Bedankt! Jullie hebben ook een prachtige website, zeer informatief!

 3. Marjolein 6 jaar geleden

  Hi Ilona en Sharon, ik merk bij jullie grote terughoudendheid met brood vanwege gluten, ongeacht of er aanwijzingen zijn voor glutentolerantie of allergie. Nu kwam ik dit artikel tegen over onderzoek dat er op zou wijzen dat vermijden of late introductie van gluten (ik meen na 1 jaar) juist tot coeliakie kan leiden. http://m.medicalxpress.com/news/2013-10-parents-choices-baby-celiac-disease.html
  Ik ben wel benieuwd naar jullie mening hierover…

  • sharon 6 jaar geleden

   Hai Marjolein! Het is interessant en ik wil er weleens induiken. Het artikel via de link vind ik hoogst merkwaardig. Een ‘late’ introductie is volgens hen later dan 6 maanden. Dat is wanneer je begint met introductie (ik weet dat het tegenwoordig tussen 4-6 is). Als ik de ‘benodigdheden’ lees of een baby klaar is om te eten (rechtop zitten zonder support) dan ben ik heel benieuwd hoeveel baby’s van 4 maanden dat kunnen 🙂 Mijn dochter was bijna 6 maanden dat ze dat kon en zij was echt vroeg. Overigens was zij totaal niet toe aan ander eten met 6 maanden. Het roept bij mij vooral vragen op en er staan geen links jammer genoeg.
   Daarnaast het zeer hoge percentage dat langer dan een jaar borstvoeding geven veel meer kans geeft op coeliakie, opmerkelijk!
   Ik weet niet, coeliakie is een auto-immuunziekte en de oorzaak waardoor de ziekte bestaat, is niet bekend. Ik vind het nogal tricky om dan te denken dat je een oorzaak-gevolg kunt noemen, terwijl mensen niet weten wat de oorzaak van de ziekte is. Ik noem maar iets, stel de oorzaak is die ontzettend eenzijdige en economisch gekweekte slechte granen waarvan wij ons commerciële brood maken, dan is het juist logisch dat coeliakie alleen maar toeneemt. Ik bedoel niet dat dat het is, maar het is nogal een loshangend verhaal als er zo weinig over bekend is.
   Ik ga er eens over lezen 🙂 groetjes!

 4. Auteur
  ilona 6 jaar geleden

  Hoi Marjolein,
  Ik heb persoonlijk geen terughoudendheid met brood vanwege gluten. Ik krijg gewoon veel last van mijn darmen als ik vaak brood eet. Soms heb ik echt ‘brood’ periodes en dan loop ik constant met een opgezette en zere buik. Ook blijf ik er altijd van eten en krijg ik alleen maar meer zin in brood als ik het eet. Als ik even broodloos ben, mis ik het ook helemaal niet. Dat is voor mij een belangrijke reden om zo min mogelijk brood te eten. Bij mijn zoontje vermijd ik gluten ook niet. Hij krijgt brood, maar niet elke dag en wel de meest (in mijn ogen)gezonde variant die er dan beschikbaar is. Ik ga nooit zo af op wat al die verschillende onderzoeken beweren, de ene keer is het zus en dan weer zo. Daarom doe ik vooral waar ik me goed bij voel.

 5. Marjolein 6 jaar geleden

  Ja, als je er last van krijgt dan snap ik dat. En inderdaad wijzen dergelijke aetikelen alle kanten op. Alhoewel het bij mij wel de vraag oproept of het nu wel of niet goed is om bij kinderen mogelijke allergenen te mijden (ik refereer ook even naar iets wat ik op voedzo.nl las over brood). Of het averechts zou kunnen werken. En daar is dan ws. geen eensluidend antwoord op te geven…

 6. Denise 6 jaar geleden

  Honing word afgeraden bij kinderen onder de 1 jaar.. Daarnaast worden ook kruiden en zout en peper afgeraden.. Mijn meisje eet gewon een broodje smeerkaas of smeerworst.. Of jam.. Liefst heeft ze speltbrood.. Vind het prima.. Groeit goed en eet goed 😉

  • ikke 6 jaar geleden

   In het begin kreeg die van mij helemaal niets op brood. Wel vaak iets naast het brood: groente, fruit, sap…
   Vanaf een jaar mocht hij van ons ook appelstroop, als hij daar zin in had.
   En nu met 2 mag hij kiezen uit smeerkaas (niet voor 2, want echt vol met zout), vleeswaren (niet onder de 2, want vol met zout), appelstroop of pindakaas (niet voor 2, want heel heftige allergenen: als het mis gaat kunnen ze beter 2 zijn, dan kun je goed intuberen…), of boterbrood (hoewel hij onder zijn beleg altijd boter krijgt).
   De notenpasta’s zijn niet echt een succes bij ons. Honing vindt hij veel te zoet.
   En alleen suiker op zijn brood (jam, muisjes, pasta…) krijgt hij eigenlijk alleen als ‘taartje’ (meestal als we bij anderen zijn en het onvermijdelijk is dat hij mee wil eten).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*