Eerste vaste voeding introduceren

Eerste vaste voeding introduceren
september 17, 2013 simone

hapjesToen mijn zoontje oud genoeg was voor vaste voeding zijn we begonnen met elke avond een aantal hapjes van ons avondeten (zonder vlees) te pureren met een staafmixer. Eerst alleen de groentes en later ook de aardappels. Eerste weken at hij echt maar een paar hapjes en werkte het meeste naar buiten in plaats van naar binnen. Toen hij wat meer ging eten maakte ik kleine potjes die ik invroor voor de dagen dat wij andere dingen aten dan groente en aardappels. Heel veel variatie was er dus niet. Toen hij tanden en kiesjes kreeg begonnen we langzaam over te gaan naar het eten in stukjes snijden. Ook kreeg hij toen stukjes gekookt vlees erbij. Hij kon vanaf dat moment zo goed als alles mee-eten. Vooral pasta was een hit, daarbij droop de saus meestal van zijn oren zo lekker vond hij dat 😉 We gaven het meeste wel met een lepeltje maar onze veelvraat vond dat vaak te langzaam gaan en graaide dan een handvol om naar binnen te werken.

En nummer 2?

Mijn dochter bleek een koemelkallergie te hebben waardoor ook de introductie van vast voedsel heel anders ging. Ik heb hier toen ook een aantal boeken voor geraadpleegd. Beste vond ik zelf deze.
Om andere allergieën op te sporen hebben we geleidelijk vaste voeding geïntroduceerd. Dit houd in een week lang hetzelfde hapje voorschotelen. We begonnen met pompoen. Eerste dag een hapje, tweede dag twee hapjes etc. Nu klinkt dat vast heel eentonig, maar hier werd het door mijn dochter goed ontvangen. Wij konden goed in de gaten houden of er een allergische reactie kwam en zij kon langzaam wennen. Bij haar heb ik echt allerlei groentes voorgeschoteld die ik zelf nog nooit had gegeten. Favoriet bij haar waren pastinaak en pompoen. Toen we na een aantal weken verschillende groentes hadden waar ze geen reactie op had, zijn we trouwens wat meer gaan variëren door de week heen.

Lastig?

Wat ik veel om me heen hoorde was dat deze manier lastig is. Ik heb hier zelf echt geen moeite mee gehad. Ik maakte eigenlijk 1 keer in de week een heleboel en verdeelde dat in bakjes die ik invroor. Tuurlijk heb je dan iets vitamineverlies, maar voor mijn gevoel is dit een betere optie dan door tijdgebrek potjes uit de winkel te geven. Wel duidelijk de inhoud en datum erop, want op een gegeven moment heb je echt een flinke voorraad liggen 😉 Fruit zijn we pas veel later gaan introduceren, eerst als moes en langzaam met kleine stukjes. Ze is nu 19 maanden en eet zo goed als alles zelf. Bij soep geef ik de groenten op bord en de bouillon in een bekertje om te drinken.

Conclusie

Uiteindelijk denk ik dat de introductie van vast voedsel bij mijn dochter beter is verlopen. Meer variaties in de diverse smaken. Op dit moment eet ze ook zo goed als alles. Natuurlijk heeft ze haar favoriete dingen, maar dat ze met anderhalf olijven, sushi, ongebrande noten, ansjovis en alle andere vissoorten graag eet vind ik toch echt wel stoer van haar 😀

Mijn zoontje had rond deze leeftijd namelijk een fase van dat-lust-ik-niet, zonder woorden kon hij dat prima duidelijk maken. Nu hij wat ouder is proeft hij veel dingen en vindt hij ook steeds meer lekker. Hij kan natuurlijk ook niet achter blijven bij zijn kleine zusje 😉 Mooie uitspraak van hem is: ik lust het nu niet maar als ik straks 4 ben wel!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*