De voordelen van de Rapley methode

De voordelen van de Rapley methode
december 12, 2012 sharon

Ook al ben ik iets te laat begonnen met Rapley, dat wil zeggen, iets later dan gebruikelijk, geniet ik elke dag van de voordelen. Mijn prinses is een moeilijke eter, traag, en ze went erg langzaam aan nieuwe dingen. Je hoort wel eens dat je een nieuw iets ongeveer 7 keer moet proberen voordat ze het lusten? Nou, in dit huis is het ongeveer 20 keer. Elke nieuwe smaak én elke nieuwe structuur! Maar goed, des te blijer ben ik met Rapley. Want ik ben een klein beetje ongeduldig en zonder Rapley zou ik denk ik bij elke maaltijd huilen van frustratie. En nu? Nu is het gewoon leuk en gezellig!

Rapley is gezellig en leuk

Dat dus. Het is gezellig en leuk. In plaats van dat ik met mijn hoofd geleund op mijn hand probeer een lepel naar binnen te krijgen, die zij vervolgens probeert te pakken, weigert of wel een hap neemt, maar het meteen weer naar buiten werkt, zit ik relaxed aan tafel mijn eten op te eten en tegen haar te kletsen. Mijn dochter is ook vrolijk, kijkt me met pretoogjes aan en speelt een beetje, of eet wat, of allebei. Soms concentreert ze zich extra goed en kijkt ze toe hoe het eten op de grond valt. Maar in elk geval is de sfeer ontspannen, gezellig en dit is zeer bevorderlijk voor onze relatie, voor haar toekomstige eetgewoonten en ja, ook voor mijn humeur.

Rapley is natuurlijk

Lang lang geleden hadden we nog geen staafmixers en AH vol met potjes. En nog steeds in ontwikkelingslanden waar ze deze tools ook niet hebben, leren baby’s eten. En de meest natuurlijke manier om dan te leren eten, zonder hulpmiddelen, is dan waarschijnlijk op mama’s schoot, van mama’s bord. Jong geleerd is oud gedaan toch?

Meer gewenning aan smaken en texturen

Gepureerd eten is altijd gepureerd. Ook de smaken zijn allemaal gemixt. Dit is maar één textuur en de smaak is geblend. Met Rapley krijgt je baby veel meer smaken te proeven en vooral ook veel texturen. Het is heel gevarieerd voor baby’s en het belooft een baby die van gezond eten houdt, gevarieerd en een baby die ook eens iets anders durft te proberen.

Rapley leert baby’s controle te hebben over het eten

Mijn dochter heeft dankzij Rapley geleerd om niet overal in te stikken. Eerst, toen ik nog meer puree gaf, stikte ze ook veel in eten. En in het begin met Rapley deed ze dat ook. Of ze propte haar mond zo vol, dat ze moest spugen. Met Rapley leren baby’s hoe hun tong werkt, hoe ze eten in hun mond moeten bewegen, hoe ze niet stikken (dankzij hun tong), hoeveel er in hun mond past. Daarnaast leren ze wat ze lekker vinden en wat niet. Ze leren wat ze graag in hun mond stoppen en wat niet. Ze kijken, ruiken, knijpen, spelen, gooien, kauwen en uiteindelijk gaan ze ook doorslikken. Ze mogen dit helemaal zelf ontdekken, wat ze nog leuk vinden ook, in plaats van dat ze gewoon blindelings iets in hun mond krijgen gestopt.

Een zelfverzekerde eter met Rapley

Omdat ze alles zelf mogen kiezen en doen, leren ze om zelfverzekerd te zijn over wat ze eten. Ze leren dat ze kunnen vertrouwen op hun eigen ‘skills’ en ze hebben – net als volwassenen – zelf de keuze om iets wel of niet te eten, zonder forcering. En dat weten ze! Zo mogen ze ook zelf beslissen wanneer ze vol zitten. Geen vervelende ervaringen tijdens eetmomenten en geen geforceerd eten. Geen vliegtuigjes of frustratie. Bij de ouders niet, maar ook niet bij de baby. Dit helpt om een prettig gevoel te houden bij maaltijdmomenten, waardoor het geen ‘ding’ wordt. Een zelfverzekerde eter is het gevolg!

Eten als familie

Dit vind ik een heel groot voordeel. Met Rapley eet je gezellig, met z’n allen aan tafel. Dit is een goede gewoonte en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Toch?

Het is goedkoper én het spaart tijd!

Tenslotte hoef je niets aparts te maken, je bereidt gewoon je eigen lunch en een beetje extra voor je beeb. Dat is alles! Geen potjes, geen extra handelingen om je eigen verse puree te maken, gewoon veel simpeler. Ook dit vond ik een erg groot voordeel toen ik overstapte van puree naar Rapley.

Wat vind jij het leukste voordeel van Rapley?

Comment (1)

  1. ilona 7 jaar geleden

    Hier precies hetzelfde! Wat ben ik blij dat we het op deze manier doen, want hij laat zich echt niet voeren. En nu gewoon samen ‘eten’ zonder frustratie. Scheelt ook nog eens een hoop tijd dat hij het zelf doet. Ik zie langzaaaaam vordering bij hem, maar nog altijd eet hij niet echt, want het merendeel komt op de grond, geplet op tafel of via zijn mond uiteindelijk toch weer buitenboord. Dus hier gelukkig nog lang leve de borstvoeding! Daarmee heb ik gelukkig zekerheid dat hij niks tekort komt.

    Grappig nu te zien dat hij het eten nu inderdaad met zijn tong door zijn mond laat gaan en het kokhalzen nu bijna helemaal over is. Kauwen doet hij met zijn hele hoofd. Het is zo leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*