De gangbare voedselintroductie – hapjes, papjes en brood

De gangbare voedselintroductie – hapjes, papjes en brood
februari 10, 2015 sharon

babyvoedingOnlangs heb ik wat stukjes geschreven over kritische eters en hoe wij thuis omgaan met onze mevrouw. Inmiddels hebben wij ook een klein jongetje die heel druk aan het leren is te eten. Daardoor ben ik me toch weer gaan verdiepen in voedselintroductie. Sinds mijn dochter die leeftijd had, heb ik toch weer veel geleerd en dit keer doe ik het ook anders.

Groente en fruit pureren

Allereerst de gangbare introductie van voeding, zoals de meeste mensen het doen en zoals dit ook wordt aangeraden vanuit het consultatiebureau. Vanaf 4 maanden mag je hapjes geven, dus gepureerd fruit en gepureerde groente. Eigenlijk staat er geprakt fruit en geprakte groente, maar volgens mij blijkt dit in de praktijk vaak gepureerd.*

*voor de duidelijkheid: ik beschrijf de algemene richtlijn zoals het advies is vanuit het consultatiebureau aan alle ouders in Nederland. Ik bedoel hiermee niet dat ik het een goed idee vind om met 4 maanden al met bijvoeding te geven! Het is hoe dan ook wel de richtlijn vanuit het consultatiebureau.

Biologisch is beter

Sommige gezondheidsbewuste mensen maken deze pureetjes, prakkies en happies zelf, door bijvoorbeeld te stomen en dan te pureren. Of bij zacht fruit – gewoon pureren. Uiteraard weet iedereen dat je deze ook gewoon in de winkel kunt kopen in de bekende babyvoedingpotjes. Houd er rekening mee dat de regels voor babyvoeding en bestrijdingsmiddelen strenger zijn dat de regels voor ‘gewoon’ groente en fruit. Als je het dus zelf maakt, heb je grote kans dat er veel meer bestrijdingsmiddelen in zitten dan de toegestane grens in die potjes. Kies daarom liever voor biologisch als je het zelf maakt.

De rest vanaf 6 maanden

Vanaf 6 maanden mag je dan met pap-achtigen beginnen, en broodkortsten/brood. En dan werk je langzaam naar steeds meer vast voedsel en steeds minder melk. Ook de warme maaltijd komt erbij kijken, al vanaf 6-7 maanden lees ik in mijn consultatiebureauboek. Die heb je in potjes, maar je kunt het ook zelf maken. Zout en specerijen worden afgeraden. Ook wordt steeds de nadruk gelegd op milde, lieve smaakjes.*

*nogmaals – ik beschrijf puur de richtlijn van het consultatiebureau!

Ja, maar?

Er zijn meerdere redenen voor bijvoeding als een kindje ouder wordt. Eentje daarvan is de bepaalde voedingsstoffen die niet meer voldoende aanwezig zijn in de melk voor een opgroeiend kind. Deze moeten dus ‘bijgevoed’ worden. Het gaat om de stoffen ijzer, zink, eiwitten en B vitaminen. Het zou dus logisch zijn om voedingsmiddelen te geven die deze voedingsstoffen bevatten. Echter, fruit en groente doen dat (bijna) niet. En volkoren producten ook maar in kleine beetjes.

Daarnaast draait de standaard manier van bijvoeding nogal om koolhydraten. Bijna alles wat een baby krijgt aan bijvoeding, zijn koolhydraten. Terwijl een baby juist behoefte heeft aan eiwitten en gezonde vetten. Melk is niet voor niets zo lekker vet.

Waar zijn de voedingsstoffen?

Ik vind het lastig deze voorschriften te begrijpen. Naar mijn idee is het een hele onlogische overgang. Er wordt jammer genoeg helemaal niet gebruik gemaakt van voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zeker niet de stoffen die op een gegeven moment echt nodig zijn. Baby’s eten maar weinig, dus wat erin gaat, wil je op z’n minst voedzaam hebben toch?

Morgen Rapley! πŸ˜€ Want ja, hoe kun je een baby wat meer ‘zeggenschap’ geven? Is dat nuttig? Leuk? Is dat het dan?

Comments (2)

 1. Elien 5 jaar geleden

  Hoi Sharon,
  Ons dochtertje is net zo oud als jouw zoontje en momenteel ook eten aan het ontdekken, alhoewel ze nog voornamelijk leeft op borstvoeding πŸ˜‰ Wat geef jij je zoontje nu wel? Mijn dochtertje krijgt eigeel (eggyolks), kwark/kefirhangop en wat hapjes avondeten als dat kan (afhankelijk van wat wij eten). Ik ben benieuwd wat jouw zoontje nu krijgt πŸ™‚

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Haa Elien! Nou, eigenlijk hetzelfde!!! πŸ˜€ Hij krijgt nog voornamelijk borstvoeding, tussen de middag eet hij mee met meestal wat eigeel (of wat we eten) en een klein stukje brood of een stukje cracker, want wij eten inmiddels wel weer brood tussen de middag, met mate. Wij drinken na elke lunch kefir, dus hij hapt wat mee. En we zijn sinds kort begonnen met levertraan en boterolie (green pastures). Savonds eet hij mee met wat we eten, meestal een paar kleine hapjes (hij doet wel veel in zijn mond maar spuugt het meeste weer uit) en dan drinken we kefir als toetje, dus dan krijgt hij weer een paar hapjes. En dat is het eigenlijk πŸ™‚ We zitten nog niet op minder voedingen ofzo, nu hij ook zelf eet. Hij drinkt lekker door πŸ˜‰

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*