De draaghouding bij pasgeborenen (geen kommahouding)

De draaghouding bij pasgeborenen (geen kommahouding)
september 30, 2014 sharon

IMG_1781Jammer genoeg is het nog steeds zo dat als je als kersverse mama een drager aanschaft, het een Baby Björn is of een asymmetrische doek waar kindjes in de kommahouding in liggen. Toen mijn zoon geboren werd hees ik hem van begin af aan in mijn geweven doeken, rechtop, in kikkerhouding (waarbij de benen gespreid zijn en de knietjes hoger dan de billen). Mensen begonnen tegen me te praten alsof ik iets zieligs deed, want zij hadden hun pasgeborenen lekker bij zich liggen in de kommahouding.

Rechtop ondersteund liggen

Lekker liggen dus. En mijn arme zoon moest rechtop zitten 😉 Dat zitten valt wel mee, pasgeborenen kunnen namelijk niet zitten. In een geweven doek (of stretchdoek op de juiste manier geknoopt) is je baby volledig ondersteund van knie tot knie en hun hele rug en ze kunnen hun hoofdje neerleggen op mama, gesteund door een nekrolletje voor hun wiebelhoofd. In mijn beleving liggen ze dus lekker, maar vergeleken met de kommahouding niet.

Niet echt prettig

Dan liggen baby’s echt in de doek, als een kommaatje. Vandaar de naam 😉 Ik ben dat zelf niet gewend, dus ik vind het er altijd erg wiebelig en onpraktisch uitzien, krijg meteen het idee dat je toch moet oppassen hoe je beweegt zodat je baby er niet uitrolt. Of helemaal in elkaar gepropt zit. Ze zitten namelijk veel minder vast dan wanneer ze rechtop geknoopt zijn. Dan kun je gewoon zwieren, wandelen en ronddraaien, je baby kan niet ontsnappen of van positie veranderen 😉

De luchtpijp in de kommahouding

Daarnaast zijn de spieren van een pasgeborene nog weinig ontwikkeld. Ze kunnen hun hoofd moeilijk omhoog houden, zoals we weten. In de kommahouding kan de luchtpijp van de baby bekneld raken, omdat ze een beetje in elkaar geduwd worden. Baby’s hebben zelf geen kracht om dat tegen te gaan.

Daarnaast worden de beentjes redelijk gestrekt, terwijl pasgeboren baby’s liever hun beentjes opgetrokken hebben, wat je duidelijk kunt zien bij een pasgeborene (ik vind dat altijd zo schattig).

Kommadragers

Buiten de stretchdoeken zijn er ook verschillende dragers op de markt waarbij je geacht wordt je baby als komma in die betreffende drager te leggen. Niet alleen kennen die dezelfde nadelen als in een doek, ook zijn de dragers meestal ‘one size only’ en kun je het dus nauwelijks lekker strak trekken, wat het ook nog eens zwaar maakt voor de drager zelf.

Als je graag wilt dragen, draag dan lekker rechtop in een (stretch) doek of ergonomische drager. Als je het spannend vindt, kun je altijd een draagconsult doen zodat je een stuk zekerder begint met knopen.

Comment (1)

  1. Laura 5 jaar geleden

    Ik heb zelf de bb tai van babylonia. Daarbij is het “zitgedeelte” al gevormd en hoef je hem alleen nog vast te knopen. Een iets simpelere manier van vastknopen dan een doek, maar wel het comfort voor baby en mama of papa.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*