Boehoeee, baby’s kunnen nog niet zindelijk zijn, hoor!

Ik zat een beetje op internet te lezen over het zindelijk maken van baby’s en dan kom je me toch wat tegen! Wat bizar zeg! Mensen zeggen wel eens dat wanneer iets digitaal is, zonder persoonlijk contact, dat mensen onnodig erg grof kunnen worden. Gewoon hun mening eruit denderen, zonder één hersencel te gebruiken voor de gedachte dat degene tegen wie je het hebt ook gewoon een persoon is. Gewoon een mens, die het goed bedoeld.

En dan sluiten ´ze´ af na een lap tekst over hoe extreem, dwangmatig en dom het allemaal is, maarrrrrrr…dat je het zelf mag weten als ouder… Euhhh….

Heb je een mening, zonder enige persoonlijke ervaring?

Mensen hebben snel vooroordelen, zonder dat ze er ooit enige ervaring in hebben gehad. Ze horen iets, hebben per direct een mening en zijn niet zuinig met het delen ervan. Het liefst grof. Ik kan zelf ook zo zijn. Daarom heb ik met mezelf afgesproken dat wanneer ik iets hoor, je hier enkel en alleen een mening over kunt hebben, als je zelf precies weet waar het over gaat en ook zelf geprobeerd hebt. Want dan alleen weet je hoe het is, hoe reacties zijn en al die dingen. Ik probeer dit te doen. Lukt niet altijd, maar hopelijk zoveel mogelijk.

‘Baby’s hebben helemaal geen controle over hun sluitspieren!’

Says who? Deze mening zie ik vaak voorbij komen. Hoe kunnen mensen dit zeggen? Het zijn zeker geen professionele onderzoekers die expert zijn op het gebied van de sluitspieren van baby’s. Nee, het zijn mensen die dit bedenken en geloven dat het waar is. Maar dit is nergens op gebaseerd. Baby’s kunnen wel degelijk controle hebben over hun sluitspieren. Mijn dochter heeft dit namelijk ook, ze is nu 9 maanden. Ze poept binnen een minuut wanneer ik haar op de pot zet (als ze moet). Ze wacht tot ik haar op het potje zet, ze doet het absoluut niet meer in haar luier. Is het soms elke dag toevallig? Nee! Ze heeft wél controle! Ik ben ook geen professioneel onderzoeker, maar wel expert mbt mijn dochter.

‘Waarom MOETEN baby’s tegenwoordig zoveel?’

Haha. Waarom moeten baby’s al zindelijk worden? Waarom moeten ze al ‘peuterdingen’ doen? Niemand zegt dat zindelijk worden een peuterding is. Dat hebben wij er zelf van gemaakt door de jaren heen. Het feit dat baby’s zindelijk kunnen zijn, laat dit ook zien.

Daarnaast moet een baby helemaal niets. Al wil je dat een baby dingen moet, dan lukt het je niet. Denk je echt dat ik met mijn stickers en een boekje naast het potje zit, met mijn strenge bril op en een wijzende vinger? Want dat idee krijg ik wanneer mensen denken dat baby’s zindelijk MOETEN worden.

Nee hoor, het potje staat op de leukste plek in huis (dit varieert natuurlijk, want dat is ook leuk) en soms zelfs in de tuin in het gras, waar onze konijnen los rondlopen. Daar zit mijn dochter, te glunderen, te spelen, te lachen en met mij te kletsen. We hebben lol en zitten daar gewoon even 5 minuten. Na die 5 minuten kleed ik haar weer aan, lachend en wel, zonder er een ding van te maken of ze iets heeft gedaan of niet. Grappig is dat ze zelf steeds vaker iets doet, direct wanneer ik haar op het potje zet. Inderdaad, in dit geval wacht ze dus, tot ik haar erop zet, en kan zij haar ding doen terwijl we samen spelen. Gezellig he?

Dit is dus niet een kwestie van moeten, dwingen en forceren, maar een kwestie van spelen, lol hebben en genieten. Dus.

‘Een baby moet al zo vroeg presteren!’

De prestatie in dit geval is blijkbaar de behoefte doen op het potje of zelfs zindelijk zijn. Dan moet ik meteen denken aan zo’n vader die aan de zijlijn van het voetbalveld schreeuwt en dat soort dingen. Maar de focus ligt helemaal niet op presteren. De focus is op het leren kennen van het potje door je baby. Leren kennen ja, spelen, erop zitten, dat soort dingen. Leuk en gezellig. Niet prestatiegericht, kom op zeg. We hebben het over een baby.

De focus in de twee boeken waar ik over heb geschreven ligt ook op het leren kennen van het potje op een leuke, speelse manier. En op het communiceren met je baby over poepen en plassen. Dat klinkt grappig he? Maar serieus, als moeder weet je wanneer je baby moe is, wanneer ze honger hebben, en de kunst is om ook door te krijgen of ze naar de wc moeten of niet. Dát is de focus.

Wat is het wel?

Het is puur het aan de ene kant laten kennis maken met het potje, al spelenderwijs, op een leuke manier. Zonder dwang, zonder verwachte prestaties, zonder dingen op te leggen. Overigens kun je wel willen om iets te verwachten van je baby, maar een baby is daar nog te jong voor en gaat niet ´luisteren´ naar jouw woorden of jouw wil. Een baby doet iets alleen als ze het zelf willen. Als ouder geef je dus de gelegenheid aan de baby om op het potje te plassen, dat is alles. Je baby bepaalt of ze dit leuk vindt of niet. En of ze het doet of niet.

Verder is de methode erop gericht om in te spelen op de behoeften van je baby. Wanneer baby´s net geboren zijn, lijken ze vooral te plassen wanneer de luier af is, tijdens het verschonen dus. Daar zie je dat baby´s van nature hun plas inhouden (ja, daar is het inhouden weer) tot de luier af is. Op een gegeven moment leren ze hun behoefte in de luier te doen en doen ze het niet meer tijdens het verschonen. Ze hebben het afgeleerd. Terwijl dat dus niet hoeft. Ouders die hun baby op het potje zetten, proberen hier in te spelen op die eerste behoefte om niet in de luier te plassen.

Daarnaast kun je als ouder leren hoe je baby communiceert wanneer ze moet plassen. Dit vind ik zelf nog lastig, maar het kan zeker. Net zoals je weet of je baby moe is of moet eten, kun je zien of ze moeten plassen. Na een aantal maanden luiers verleren baby’s dat weer, wanneer er niet wordt ingegaan op de communicatie. Dan doen ze gewoon alles in de luier en dat is dat.

Vind ik ouders van baby’s slecht die hun baby niet zindelijk proberen te maken?

Nee. Ieder z’n ding. Wat je ook doet, je baby went eraan en het is jullie levensstijl. Net zoals alle andere keuzes die je maakt in het ouderschap, bijvoorbeeld met betrekking tot eten, slapen, huilen, etc, heb je hier ook een keuze. Maar op dit gebied vind ik geen goede keuze of slechte keuze bestaan. Je kiest gewoon wat bij je past en waar je je goed bij voelt als ouder. Of je nou je kind zindelijk maakt in peutertijd of in babytijd. Er is geen goed of fout!

Hai! Ik schrijf graag over de ontdekkingsreis van mijn gezin in de wondere wereld van natuurlijke voeding. Dat gezin bestaat uit mijn man, mijn peuterdochter (nov 2011) en onze babyzoon (mei 2014). Daarnaast verdiep ik me in natuurlijk ouderschap en natuurlijke verzorging. Meer blogs over gezonde voeding kun je lezen op mijn website Voedzo.

Leave a Reply

*

6 comments

 1. Nelleke

  Ook leuk: mijn zoontje houdt de boel juist op als je ‘m op het potje of de wc zet. Zodra de luier weer om is laat hij alles lopen ;)
  Tja, het verschilt per kindje en ook per ouder natuurlijk!

  • sharon

   haha inderdaad, het verschilt per kindje! Al laat hij ook goed zien dat hij het in kan houden ;) Haha, alleen zou je het misschien andersom willen ;) Is inderdaad helemaal verschillend per kind en ouder, daarom is het ook zo goed dat ieder zn eigen weg zoekt, en er is geen goed of fout :) Leuk, je reactie!

 2. tamara

  Eerste sessie… Evanne blijft niet op het potje zitten zoals het boek het uitlegt! Ja, hooguit 15 seconde! Kleine wiebelkont is het. Tv, boekje, spelletje, bellenblaas, handpop, liedje, K3!!!, koekje, rozijntjes, chipje… niks helpt. Het blijft maximaal 15 seconde en dan wurmt ze zich eraf! Ze vindt het potje zelf wel mooi en leuk (vooral als ik het binnenpotje eruit haal en kiekeboe met mijn hoofd erdoor doe) en als ik haar erop zet dan vindt ze dat ook heel leuk… maar maximaal 15 seconde. Tja, dit wordt nog niet zo makkelijk als ik dacht! hahahaha

  Maar… we hebben wel lol! En die piepkleine billetjes op dat potje is toch wel super schattig! We hebben geen haast! Nu staat het potje ter decoratie in de woonkamer en blijft hij ‘gewoon’ leuk!

  • sharon

   kun je haar niet afleiden met een boekje voorlezen? wel dapper dat je begonnen bent in deze hectische tijd!!!! :)

 3. Geertje

  hier ook een mama met potje. mijn dochter reageert er prima op, doet sinds ze ongeveer 6 maanden is steevast ‘s ochtends na de voeding een enorme plas en poep op het potje en blijft ‘s nachts vaak droog. wij pushen haar totaal niet, geven geen complimenten voor plasjes of poeljes op het potje, maar maken er sowieso een leuk moment van. mijn ervaring is overigens dat mensen er erg positief op reageren. wanneer ik het uitgelegd heb willen ze er alles over weten. ook op de crèche zetten ze mijn dochter bij elke luier wissel op het potje. ik denk dat ik al 10 mensen in mijn omgeving the diaper free baby heb doen aanschaffen ;-)

 4. Eline

  heel herkenbaar. onze dochter gaat sinds dat ze 3 dagen is (ja echt) al op het potje. en ze vind het heel normaal, ze huilt er nooit bij, in tegenstelling ze zit echt te persen en je ziet een opluchting op haar gezichtje als het er uit is. geweldig toch! ze is nu bijna 3 maanden en wij hebben hooguit 1 x in de week of 1 x in de 2 weken dat ze in dr luier poept maar dat is dan vaak dat we er zelf ‘even geen tijd’ voor hebben. vaak merken we dan wel degelijk aan haar dat ze naar het potje wil en balen we er achteraf natuurlijk van omdat je niet gewend bent een poepuier te zien haha ik vind het dan zelfs een beetje zielig dat ze in dr poep zit.. plassen is lastiger want dat doen babys zo vaak ;) ! maar ook dat doet ze op het potje. we doen gewoon telkens voor elke voeding en na het voeden op het potje. of als we merken dat ze ‘moet’. Omdat ik haar vaak in de draagdoek overdag heb merk ik dan ook beter wanneer ze naar t potje moet. heel vaak na t dragen heeft ze nog gewoon een droge luier. alsof ze niet tegen mama wil plassen of poepen haha! ik gebruik wasbare luiers dus geen gedoe meer met weken in de biotex enzo. we krijgen wel vaak verschillende reacties, van: “oooh wat zielig voor dat babytje” tot “woow wat gaaf dat ga ik ook doen, ik wist niet dat dat kon”. vaak als mensen op visite komen die het maar raar vinden dan laten we het even zien (even een demonstratie haha) en dan zijn ze vaak wel van gedachte veranderd als ze zien dat ze gewoon echt haar behoefte doet op het potje.

Next ArticleHoe koop je biologisch op budget?