Bijvoeding – zo doe ik het

Bijvoeding – zo doe ik het
februari 12, 2015 sharon

FullSizeRender (6)Gister schreef ik over Rapley en eergister over de standaard pureetjes procedure, rondom het geven van bijvoeding aan baby’s. Ongetwijfeld word je kind van elke methode groot, dus maak je niet druk. Ik ben er zelf nog eens ingedoken omdat ik de meest makkelijke methode wilde voor mijn baby en voor mijzelf. Iets wat voedzaam en leuk is voor hem, en ontspannen voor mij. Wij hebben onze ideale oplossing gevonden.

Ontspanning

Wat een heel stuk ontspannender is, mijn zoon is een echte smulpaap. Hij wil ALLES eten. Mijn dochter had dat niet, nu niet, nooit gehad. Mijn zoon gaat schaterlachen wanneer de tafel gedekt wordt. Dat maakt alles een stuk makkelijker.

Rapley en lepels

Ik kende Rapley al van mijn dochter, dus dat wilde ik ook weer bij mijn zoon. Dat doen we ook, maar dan wel een beetje anders. Soms word ik wat moe van de extremen – Rapley moet je kind stukken eten, je mag niks zelf in de mond doen per lepel of met je hand. In het kader van het volgen van mijn baby, doe ik dus alles door elkaar. Als we een maaltijd hebben met stukken (meestal dus), dan krijgt ‘ie stukken. Als hij geen zin heeft om zelf te eten maar wil dat ik het vasthoud, dan doe ik dat graag voor hem. En als we soep eten of een stoofpotje, dan laat ik hem mee-eten met een lepel die ik uiteraard zelf vasthoud. Meestal in combinatie met iets wat hij wel zelf vast kan houden. Dus net hoe het uitkomt.

Met de pot mee-eten

Net als bij Rapley eet mijn zoon met de pot mee. Hij eet ook alleen op onze maaltijdmomenten, hij krijgt geen aparte tussendoortjes. Hij krijgt natuurlijk wel gewoon melk op verzoek buiten de maaltijden om.

Milde smaken?

Ik lees vaak over wat baby’s zogezegd lekker zouden vinden. Zo zouden ze graag zoet willen. En milde smaken zonder kruiden en zout en zo. Je weet wel – smaakloos. Baby’s vinden lekker wat je ze geeft. Ik geef mijn baby alleen wat ik zelf ook lekker vind. Die hapjes babyvoeding, weet je hoe vies en smaakloos die zijn? Jakkes! Dat doen wij hier niet. Alles mag lekker en smaakvol zijn en onze smulpaap eet dan mee. Niets is te gek voor baby’s! Natuurlijk zijn er uitzonderingen, mijn dochter lust bijvoorbeeld van kinds af aan geen pittig eten. Maar sterke smaken, hoe kritisch ze ook is en was, heeft ze nooit een probleem gevonden. Mijn baby eiste gister nog het bruschetta broodje op dat ik vast had – met mierikswortel en rosbief. Hij vond het heerlijk. Mierikswortel is niet wat je noemt een milde smaak. Net zoals bijvoorbeeld wilde zalm, heerlijk vinden ze het! Of gefermenteerde levertraan, ook niet bepaald mild, hij eet het enthousiast. Zelfde geldt voor kefir. Ik snap het wel, ‘gewoon’ eten is ook veel lekkerder dan speciale babyvoeding 😉

Apart aanbieden

Wat bij Rapley wel wordt aangemoedigd is stukken los aanbieden, zodat baby’s leren hoe iets eruit ziet, hoe het proeft, ze kunnen bijvoorbeeld zo’n broccoli helemaal ontdekken. Als ik eten maak, houd ik wel eens iets apart voor mijn baby, zodat hij dat kan onderzoeken. Maar soms ook niet. Ik eet nu eenmaal maaltijden (geen kale broccoli) dus hij krijgt ook vaak ‘stukken maaltijd’ in plaats van losse stukken eten.

Bijvoeding plus voedingsstoffen

Gezien mijn baby gewoon mee-eet met wat wij eten, krijgt hij automatisch de goede voedingsstoffen binnen. Wij eten geen potjes appelpuree namelijk, maar maaltijden met voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, met een nadruk op het laatste. In deze maaltijden zitten ook voldoende van de voedingsstoffen die hij nodig heeft als bijvoeding. Hij eet bijvoorbeeld graag eigeel, daar wordt hij heel blij van.

Het werkt voor ons!

Op deze manier is het heel ontspannen om iedereen van eten te voorzien. Geen gedoe, geen speciale kooksessies, gewoon eten voor allemaal. Dit werkt voor ons heel goed dus wij gaan lekker zo door. De dingen die je leest helpen met je eigen weg kiezen. Ik heb veel aan Rapley gehad, maar ik vind het ook fijn dat ik mijn baby dingen met een lepel kan geven, en hij vindt het ook leuk. Sommige voedingsmiddelen zijn nogal lastig te geven a la Rapley, maar kunnen prima met een lepel. Ik eet ook geen soep met mijn handen. En straks kan hij leren zelf die lepel te bedienen, dat wordt nog wat 😀

Comments (6)

 1. Merle 5 jaar geleden

  Wat voor kefir drinken jullie dan? En hoe bereid je het? Ik heb eens wat gegoogeld (ken het niet), maar ben niet veel wijzer geworden.. Geldt overigens ook voor gefermenteerde levertraan haha.

 2. Janneke 5 jaar geleden

  goede morgen!

  Je blog over rapley komt voor ons precies op het goede moment.
  Bij ons zoontje Otis zijn we begonnen met pureetjes maar ik merk nu dat hij meer zou willen. Aangezien ik altijd heb gezegd dat hij het zelf aan gaat geven wanneer hij behoefte heeft aan grotere stukken, lijkt mij dat nu het goede moment 🙂
  Ik ben alleen nog erg zoekende. Ik denk dat ik je theorie van puree met rapley eens ga proberen.
  Praktisch loop ik nog tegen wat dingen aan waar jij me misschien mee kunt helpen:
  Otis logeert bij zijn opa’s en oma’s. Geef ik bij hen gewoon een zelf gemaakt hapje mee?
  Hoe laat eet je met je baby? Mijn man is een late eter en is ook vaak laat thuis. Ik eet dus vaak met Otis. Hoe laat eet je met een kleintje moet dat echt om half 6 (doe ik nu wel) en wat als je ergens anders bent of nog geen tijd hebt gehad om te koken?
  O ik heb nog zoveel vragen hahaha.. Maar hier houd ik het even bij.

  Heel erg bedankt
  Liefs janneke

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Hai Janneke! Bij ons eet onze baby gewoon mee met onze maaltijdmomenten, waar die ook zijn 🙂 Ik kies dan iets uit wat hij goed kan eten. Bij opa en oma zouden we dat dus ook zo doen, als dat haalbaar is. Als je het echt niet wilt, omdat het bijvoorbeeld ongezond is, zou je inderdaad zelf iets mee kunnen geven. Maar, mijn baby is niet te foppen, die wil inmiddels enkel en alleen wat wij ook eten. Qua tijd maakt het ook weinig uit, behalve als je baby al slaapt als je man thuis komt, dan zou ik het inderdaad eerder samen doen, zonder je man.
   Stel gerust hoor! 🙂
   xx

 3. Joanne 5 jaar geleden

  Hoi Sharon, wat een leuk, nuchter stukje. Ik maakte me stiekem een beetje druk omdat mijn zoon (7,5 mnd.) véééél interesse heeft in de samengestelde maaltijden die wij eten, meer dan in de pure stukken (losse boontjes, stuk broccoli, stuk brood etc.) die wij hem geven. Het liefst smult hij van kruidige en smaakvolle dingen, zoals wilde zalm, chili con carne en bonenschotel. Als ik jou zo lees, kan ik hem gewoon lekker mee laten eten zonder me druk te maken ‘of het wel 100% rapley is’. Bedankt voor het delen van je nuchtere kijk op de etenszaken! 🙂

 4. Annemieke 5 jaar geleden

  Hoi Sharon, je methode klinkt praktisch en gezond! Ik was alleen nieuwsgierig hoe je dat doet met voedsel dat wordt afgeraden vóór een bepaalde leeftijd (ik vermoed omdat ze allergische reacties kunnen opwekken, zoals eiwit)? Laat je deze weg uit jullie maaltijden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*