Bijvoeding: vanaf 6 maanden!

Bijvoeding: vanaf 6 maanden!
februari 13, 2015 sharon

Al eerder heb ik mijn frustratie geuit over al die verwarrende berichten over bijvoeding. Er zijn heel veel tegenstrijdige berichten en eerlijk gezegd vertrouw ik ze ook niet allemaal. Het ene bericht zegt dat je meer kans hebt op allergieën bij vroege introductie en het andere bericht zegt dat je meer kans hebt met late introductie. Lastig!

4 maanden of 6 maanden?

Toen ik tussen de 4-6 maanden grens in zat schreef ik al dat ik het een moeilijke keuze vond. Uiteindelijk heb ik gewacht tot 6 maanden met bijvoeding, omdat dit me het beste leek. Hoewel mijn zoon bijna ons eten uit onze handen rukte en het in zijn mond wilde stoppen met 5 maanden, heeft hij het prima overleefd op borstvoeding alleen.

Voor de 6 maanden

Hoewel mijn zoon alles al kon wat hij moest kunnen volgens de ‘checklist’, vond ik het toch veiliger om te wachten voor zijn darmen. Ik zie meteen hoe snel mensen geneigd zijn te zeggen ‘ja hij heeft echt honger, hij is er aan toe he, gewoon doen hoor!’. Lief bedoeld, maar ik vind het best een serieuze zaak en zulke adviezen zijn niet echt gegrond. Bijvoeding is niet omdat baby’s honger hebben. Als baby’s honger hebben, drinken ze melk. Bijvoeding is op geen enkele manier bedoeld om een klein maagje te voeden, het is bijvoeding. Om te oefenen. Als baby’s honger hebben, horen ze borstvoeding te krijgen.

Het neemt nog lang geen maaltijd over

Met bijvoeding hoor je de eerste maanden niet eens minder voedingen te geven, dat is ook niet goed voor je productie. Vanaf 9-10 maanden is je productie redelijk stabiel en zul je ook zien dat een baby meer zelf zou kunnen eten. Echter, totaal geen haast, borstvoeding is supervoedzaam, dus absoluut geen reden om bijvoeding op de voorgrond te schuiven. Maar, vanaf 6 maanden wordt het steeds belangrijker dat een baby wel bijvoeding krijgt! Namelijk, bepaalde voedingsstoffen zijn niet meer voldoende in melk en kunnen er tekorten ontstaan.

De darmen rijpen

De 6 maanden grens ligt er vanwege de darmen. De darmen van je pasgeboren gup moeten nog rijpen en elke vorm van bijvoeding is dan nog te heftig. Enkel en alleen borstvoeding kan verteerd worden die eerste maanden. Vanaf 6 maanden zijn de darmen eraan toe langzaam iets anders te proberen. Langzaam. Je giet dus niet direct een babyvoeding potje naar binnen, mijn ervaring is dat je via de Rapley methode dit meer gedoseerd ziet gebeuren, dit langzame wennen.

Voedingsstoffen?

Ik zei het al meerdere malen, sommige voedingsstoffen raken schaars puur op borstvoeding. Mijn twijfel over de 4 of 6 maanden grens kwam voort omdat sommige mensen zeggen dat bijvoorbeeld het ijzergehalte al laag wordt rond de 4 maanden. Uiteindelijk ben ik voor de richtlijn van het WHO gegaan (World Health Organization), die beschrijft dat het echt het veiligst is voor de darmen om pas vanaf 6 maanden met bijvoeding te beginnen. Daarnaast is borstvoeding zo voedzaam en compleet, dat wil je eigenlijk nog niet vervangen voor andere voedingsmiddelen voor die 6 maanden.

Eet gezond, mama!

De beste optie is in mijn ogen wachten tot die 6 maanden. Daarnaast kun je als moeder zorgen dat je zelf absoluut geen tekorten hebt, zodat je die tekorten ook niet doorgeeft aan je kindje. Dit proces begint eigenlijk al voor je zwangerschap, maar is ook tijdens de borstvoeding nog heel belangrijk. Ik merk in mijn omgeving dat er weinig aandacht is voor voeding voor lacterende moeders. Echter, logisch dat als een moeder tekorten heeft, de baby deze tekorten ook krijgt. Gezond eten valt niet mee tijdens die eerste maanden, maar zijn wel essentieel.

Voorkom tekorten

Ik heb mijn zoon nooit vitamine A, D en K gegeven, maar heb zelf wel een verhoogde dosering geslikt in de vorm van gefermenteerde levertraan en boterolie, tijdens mijn zwangerschap en nu nog steeds. Zo weet ik dat ik deze belangrijke vitaminen zelf niet tekort kom, en mijn zoon ook niet. Daarnaast is het heel belangrijk om te letten op de ijzer- in zinkinname uit voeding. En wat betreft ijzer: laat de navelstreng altijd uitkloppen na de geboorte, zodat de voorraad van je kindje wordt aangevuld. Bespreek dat met je verloskundige.

Comments (2)

 1. Suus 5 jaar geleden

  Met veel plezier lees ik altijd je blogs, fijne tips en ervaringen, waar ik zelf uit kan pikken wat ik mee wil en kan nemen in de opvoeding van mijn kind.
  Helaas mis ik in dit artikel ruimte voor “als het anders loopt”.
  Een prematuur geboren kindje, waarbij borstvoeding “live” écht niet lukte, en het kolven helaas ondanks alle moeite na 2 maanden ook slechts 50/60ml per 24uur opbrengt. Genoodzaakt grotendeels aan de kunstvoeding dus, én al geboren met een laag ijzergehalte in het bloed, zonder de mogelijkheid de navelstreng uit te laten kloppen.
  Voor mijn gevoel heb ik geen keus dan met 4 maand (gecorrigeerd, feitelijk is hij dan 6mnd) al vast voedsel te gaan introduceren om tijdig tegemoet te komen aan de ijzerbehoefte. Zodat hij als hij gecorrigeerd 6mnd is, ook echt wat binnen krijgt aan voedingsstoffen.
  Of zijn er nog andere ideeën om tegemoet te komen aan de juiste voedingsstoffen die “op raken”?

  • Auteur
   sharon 5 jaar geleden

   Hai Suus,
   Sorry, daar heb ik inderdaad niet aan gedacht. Ik vind het onderwerp al erg lastig voor ‘normale’ baby’s, speciale situaties zou ik eerlijk gezegd niet zo snel weten, sorry. Ik begrijp je overweging en je keuze heel goed!
   Naar mijn idee is er weinig anders wat je kunt doen, maar als je het echt wilt uitzoeken, kun je het toch het beste navragen bij iemand die daar gespecialiseerd voor is 🙂 Het blijft een lastig onderwerp 🙂 Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*