Beschuit met muisjes, ja of nee?

Beschuit met muisjes, ja of nee?
mei 23, 2014 sharon

beschuit met muisjesGeloof het of niet, dit is denk ik één van de meest gestelde vragen in mijn inbox van andere gezondemama’s. Of ik een vervanging weet voor beschuit met muisjes. Ik ben er nooit heel erg mee bezig geweest maar nu de geboorte eraan komt, denk ik er weleens aan. Ik heb nog niet echt een beslissing gemaakt, maar mijn beslissing wordt een beetje vaag, verwacht ik.

Vorige keer?

Vorige keer aten we al best gezond, maar ik had geen zin om een alternatief te bedenken voor die beschuit met muisjes. Het hoort bij de traditie, dus doe maar gewoon. Wij hadden dat dus gewoon en gaven dat aan onze visite. Iets met ‘choose your battles’. In dit geval bedoel ik niet de visite, maar meer moeilijk doen of makkelijk doen. Toch vond ik het zelf eigenlijk ook wel lekker en ging ik toch wel af en toe, of wat vaker dan dat, mee-eten. Gezien je dan net bevallen bent enzo, is dat eigenlijk niet heel verstandig, vind ik persoonlijk. Zeker niet als je hoofdpijngevoelig bent zoals ik, en al in een vrij heftige herstel- en slapeloze periode zit.

Beschuit met muisjes

Beschuit met muisjes is niet voedzaam. Dat is waarschijnlijk niets nieuws. Beschuit is wit, leeg, tarwe, bewerkt, etc. Niks voedzaams. Muisjes bestaan eigenlijk uit puur suiker met wat kleurstof. Ook niet gezond, voedzaam of wat dan ook. Ik zie dit dus voor mezelf niet als de ideale voeding zo in de kraamweek en erna.

Traditietrouw of niet?

Niet geheel onbelangrijk is de traditie factor. Er zijn mensen die heel veel waarde hechten aan traditie en dat gewoon heel erg leuk en gezellig vinden. En er zijn mensen die dat niet zoveel boeit en ze nauwelijks zouden missen als ze er niet zijn. Ik kan me voorstellen dat de eerste categorie graag vasthoudt aan beschuit met muisjes. Voor zo’n warm gevoel wil je het misschien niet missen. Ik ben zelf zo iemand die het gemakkelijk laat zitten zonder eraan te denken. Het hoeft voor mij allemaal niet zo. Daarom is mijn beslissing ook heel simpel. Dit keer geen beschuit met muisjes.

Wat dan wel?

Wat ga ik dan wel doen? Dat weet ik nog niet 🙂 Ik heb wel wat grappige dingen bedacht die zouden kunnen, maar ik heb geen idee of mijn energie en tijd dat toelaat allemaal. Dus vooralsnog doen we gewoon niks. Het gaat tenslotte om ons en de baby, mensen komen niet op bezoek voor beschuit met muisjes 🙂 En ik acht de kans zeer groot dat ik wat ideetjes wil uitvoeren na de geboorte. Die ideetjes zal ik ook zeker met jullie delen, en met de visite 🙂 Want dat vind ik dan wel weer leuk: een geweldig alternatief bedenken. Maar nu doe ik mijn benen omhoog en lees een boekje. Dat komt straks allemaal wel 🙂 Of niet 😉

Ik ben natuurlijk nieuwsgierig, al andere mama’s een creatieve oplossing gevonden?

Comments (16)

 1. Irina 6 jaar geleden

  Hoi hoi,

  Ik ben 1 van die mamma’s die gespamt heeft 🙂 ik heb wel muisjes in huis, maar denk aan een alternatief met een voedzamere ondergrond. Bijv cakejes van jouw site. Maar net als bij jou: als m’n energie het toelaat. Dus de traditie combineren, met een “gezonde” basis.
  Benieuwd naar wat anderen doen. En als er fabrikanten meelezen: fijn als er een beter alternatief kan komen voor de muisjes! Want dat blijft een feest. Maar fijn als het minder “fout” kan 🙂

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   😀 😀 😀

 2. Myranda van Leeuwen 6 jaar geleden

  Zelfs in beschuit zit suiker, ook in de bio versie van AH. Je kunt ook cakejes of koeken maken zonder (witte) suiker, bloem en zo, met een roze of blauwe topping van natuurlijke ingrediënten!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   idd! dat lijkt mij ook een goede optie 🙂

 3. Danijela Lor-Baca 6 jaar geleden

  Hallo,

  Misschien een idee….is absoluut niet gezond of voedzaam maar voor een leuke twist op beschuit en muisjes heeft mijn man op zijn werk spekjes op de sateprikkers gedaan…iedereen vond het een orgineel idee en vooral makkelijk om mee te nemen enof op het werk klaar te maken 🙂

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Haha dan ben je idd niet eindeloos aan het smeren 😉

 4. Barbara - mommyblog.nl 6 jaar geleden

  Ik ga ze wel in huis halen, het hoort er gewoon bij. Heerlijk! Ik zie het als traktatie i.p.v. koek, niet als lunch, dus vind het wel meevallen (hier in huis overigens wel volkoren beschuit). En kom op, als je net bevallen bent mag je toch juist wel even zorgeloos genieten van traktaties? Een heeel lekker alternatief, maar niet gezonder, zijn chocoladeflikken met geboortemuisjes, zo lekker!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Ligt eraan of je je er dan goed bij voelt! Ik niet, dus ik maak die beslissing dan ook zo 🙂 Heeft niets met bevallen of zorgen over snoep/koek te maken, ik wil me gewoon goed voelen en lief zijn voor mijn darmen 🙂 Juist na een bevalling 🙂

 5. Marjolein 6 jaar geleden

  Hallo,

  Zelf heb ik nog nooit nagedacht over een alternatief voor beschuit met muisjes (bij de geboorte van mijn zoontje was ik nog niet echt bezig met gezond eten) maar het eerste wat bij mij opkomt als ik bovenstaandje stukje lees is: het bonbonboek! Daar staan hele lekkere snoepjes in die je makkelijk kunt maken en invriezen. Die kun je dus al maken als de energie nog voldoende is en dat scheelt een hoop werk in de kraamweek. Bonbon uit de vriezer, gekleurd vlaggetje er in en klaar! Of eventueel van te voren kleuren met een natuurlijk kleurstof.
  Niet helemaal zoals beschuit met muisjes maar wel lekker en verantwoord!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Ja dat kan wel he! Had ik ook aan gedacht 😀

 6. Roos 6 jaar geleden

  Voor de geboorte van onze dochter had ik een paar weken van tevoren een grote hoeveelheid gezonde cupcakes gemaakt van spelt en honing (in een roze papiertje). Deze had ik ingevroren en de kraamverzorgster of mijn man serveerde de cakejes met een toef slagroom (gezoet met honing) en roze muisjes. Een soort compromis dus! 🙂

  • Nikki 6 jaar geleden

   Ja ik heb precies hetzelfde gedaan!

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Heel goed compromis, slim ook om in te vriezen! 😀

 7. Kim 6 jaar geleden

  Ik ben met (nu week 36) 4 weekjes uitgerekend en ga v/d week nog even experimenteren met geboorte traktaties maar het worden in ieder geval geen beschuiten. Ik zit te denken aan een bodem van dadels met noten en iets met kokos en framboos als topping want ze moeten bij mij roze worden.
  Dus een gezond kokoshapje/raw cheesecake achtig. Deze kan goed ingevroren worden en alvast in stukjes en voor de visite zit een toef slagroom met nog wat muisjes er zo op 😉 Zodra ik wat gefabriceerd heb van de week zal ik hem met je delen.

  • Auteur
   sharon 6 jaar geleden

   Yay! Ben benieuwd!

 8. Rosa 6 jaar geleden

  Hoi,
  Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk hebt gedaan. Volgens mij zijn juist de muisjes traditie omdat er anijs in zit (of hoort te zitten) en dat zou goed zijn voor het zog (borstvoeding). Dus als je een alternatief bedenkt is het misschien leuk om iets met anijs te doen.
  groeten,
  Rosa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*